SHARE

Projekt “Budi STEMfluencer” je okupio partnere Osnovnu školu Nikole Tesle iz Zagreba, Osnovnu školu Vugrovec – Kašina i Osnovnu školu Lučko kao nositeljicu projekta u zajedničkom naporu za unaprjeđenje kvalitete STEM obrazovanja. Suradnja je uključila podršku Razvojne agencije Zagreb i norveške GovTech tvrtke Åpenhet. Projekt je realiziran s ukupnim financiranjem od 734.405,40 € bespovratnih sredstava, a trajao je od 1. rujna 2022. do 29. veljače 2024.

Tijekom trajanja projekta, učenicima naše škole omogućeno je sudjelovanje u dodatnoj nastavi iz matematike i informatike te u raznovrsnim izvannastavnim aktivnostima poput Legića, Forenzike, STEMERI-ja, Malih istraživača, Robotike, Mali programeri, Modelara, Mali tehničari, Greenboxa, Spretnih ruku, Malih čuvara tradicije, Poduzetništva, Djece čitaju djeci, Domaćinstva, Novinarske skupine, Šahista, STEMarta i drugih.

Sve aktivnosti su osmišljene s ciljem upoznavanja učenika s područjem STEM-a. Uz to, organizirali smo TeslaFest – festival poduzetništva i aktivnog građanstva te Eureka – festival znanosti. Na ovim događanjima, učenici i posjetitelji mogli su sudjelovati u raznovrsnim radionicama, prodajnim izložbama, zumbi, malom zboru, pub kvizu te mnogim drugim aktivnostima. Ponuda je bila raznolika, uključujući radionice iz makramea, sadnje biljaka, robotike, fotokutije, vrtne igre te razne edukativne aktivnosti iz STEM područja.

Učenicima je također omogućeno posjetiti različite ustanove u Zagrebu i Hrvatskoj kako bi sudjelovali u radionicama stručnjaka iz STEM područja. Posjetili su Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, Park znanosti u Oroslavlju, Institut Ruđer Bošković, Tehnički muzej i Botanički vrt u Zagrebu. Također, u školi su organizirane aktivnosti poput proučavanja svemira i planeta u suradnji s Planetarijem Odiseja te mikroskopiranja i proučavanja fosila u suradnji s udrugom Bioteka.

U našoj školi smo temeljito modernizirali STEM učionice, opremivši ih novim podovima, LED rasvjetom, modernim ormarima za pohranu, laboratorijskim namještajem te informatičkom opremom. Učionicama smo također dodali klimatizaciju kako bi stvorili ugodno okruženje za učenje. U školskom vrtu smo uredili prostore za učenje, odmor te istraživanje, doprinoseći tako cjelokupnom obliku školskog okoliša. Nove tehnologije, uključujući računala i pametne televizore, unijele su naše učionice u 21. stoljeće, pružajući učenicima moderno okruženje za učenje. Uz to, učitelji su uložili trud u osmišljavanje edukativnih modela i prostora za kreativnost, poput makerspaca i radionica za hobby art izrađivanje. Ne samo da smo modernizirali STEM učionice, već smo i osvježili predvorja ispred njih,  stvarajući edukativno i estetski privlačno okruženje.

Ovime smo unaprijedili cjelokupni STEM kat u našoj školi. Opremivši učionice laboratorijskom opremom, alatima za eksperimentiranje, tehnološkim uređajima poput 3D printera i robota, pružili smo učenicima priliku za praktično iskustvo i rješavanje konkretnih problema. Svi ovi napori doprinose izvanrednom okruženju za učenje i razvoj vještina naših učenika.

Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta, proveli smo niz kraćih zasebnih aktivnosti kako bi učenicima omogućili da svoja znanja i vještine stečene u radu s učiteljima podijele drugima. Organizirali smo obilježavanje važnih datuma poput Dana broja π, EU Code Week-a, Europskog dana jezika, Dana Erasmusa, Tjedna sigurnijeg interneta, Hour of Code-a, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škrabnje te sudjelovali u brojnim matematičkim natjecanjima poput matematički Klokan, Dabar, Sudoku natjecanja i MATliga. Također smo organizirali Ljetnu školu matematike, sudjelovali u Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba, posjetili djecu predškolske dobi te proveli radionice s BeeBot robotima u vrtićima Prečko i Hrvatski Leskovac. Sustručnjacima koji su nas posjetili iz Beča, Burse i Litije prikazali smo radionice iz STEM područja kako bismo podijelili svoje iskustvo i znanje s drugim obrazovnim stručnjacima.

Svaki od 658 učenika naše škole, koji su u razdoblju trajanja projekta pohađali našu školu sudjelovao je u barem u jednoj od organiziranih aktivnosti. Ankete za učenike pokazale su iznimno zadovoljstvo učenika projektom, njih 82 % kaže da je steklo nova znanja i vještine iz STEM područja. Preko 90% učenika smatra da je potrebno više ovakvih aktivnosti u školi, a preko 70% učenika smatra da će im  znanja i vještine stečene tijekom projekta biti korisna u životu i daljnjem obrazovanju.

Tijekom provedbe projekta, organizirano je 9 edukacija za učitelje te studijsko putovanje u Oslo za 10 učitelja kako bi se jačala STEM nastava i izradili inovativni nastavni materijali.

Anketa za učitelje je pokazala da su organizirane edukacije  kod 83% učitelja u velikoj mjeri unaprijedile njihova znanja i vještine na STEM području. 100% učitelja planira stečena znanja, vještine i metode rada u radu s učenicima ili drugim odgojno obrazovnim poslovima primjenjivati u daljnjem radu s učenicima.

Projekt ‘Budi STEMfluencer’ ističe se kao izvanredan primjer kako suradnjom škola i stručnjaka možemo značajno unaprijediti STEM obrazovanje. Kroz raznovrsne aktivnosti, učitelji su stekli nova znanja i primijenili nove metode poučavanja, dok su učenici imali priliku proširiti svoje vidike i stjecati praktično iskustvo iz STEM područja. Modernizacija opreme i prostora u školi omogućila je stvaranje poticajnog okruženja za učenje i istraživanje. Na našoj mrežnoj stranici možete preuzeti besplatne materijale i saznati više detalja o projektu.