Site icon Stratego.hr

4 najgora pitanja koja možete postaviti u nevinom razgovoru

pitanja

Neobavezan razgovor čest je način dnevne komunikacije. Iako uglavnom ne razmišljamo previše što govorimo, stranica artofmanliness pokazuje nam koja pitanja izbjeći pri ćaskanju, te koje su alternative za njih:

1.”Kad ćete imati djecu?”

Na prvi pogled ovo si čini kao nevino, benigno pitanje. Osim kada par kojeg smo pitali već dugo bezuspješno pokušava dobiti dijete. Tada vaše prijateljsko pitanje postaje sol na ranu. I nema dobrog odgovora koji par može dati na to, budući da vjerojatno ne žele dijeliti detalje svojih problema s plodnošću sa vama. Ili možda još nisu odlučili žele li uopće imati djecu, ili jedan parter hoće a drugi ne, pa s tim samo stvaramo tenziju u razgovoru.

Bolje pitanje: Nijedno – jednostavno ne pitajte. Namjeravaju li s vama podijeliti svoje planove za potomstvo, to će i učiniti.

2.  “Je li ovo tvoja mama/sestra/kćer?”

Možda mislite da možete dobro procijeniti odnos dviju osoba, ali mogli biste biti u krivu. Pitate tipa u društvu mlađahne dame je li mu kćer i on odgovori : “To mi je djevojka.” Ili pitate gospođu je joj li žena pokraj nje kćer – a ispadne da joj je sestra.

Bolje pitanje: “A tko je ova dama koju imam čast upoznati?”

3. “Koliko dugo hodate?”

Ovo pitanje nam često automatski izleti kad na neki događaj naš prijatelj ili prijateljica dođu u pratnji osobe suprotnog spola. Ali, možda uopće nisu razgovarali o tome hodaju li službeno. Onda se međusobno pogledaju, pa u pod, nespretno smisle neki nejasan odgovor.

Bolje pitanje: “Kako ste se upoznali?” ili “Koliko se dugo već poznajete?”

4. “Jesi li trudna?”

Na kraju klasično pitanje koje treba izbjegavati u širokom luku. Potencijal za neugodnosti je neograničen kad se to pitanje postavi. Klonite ga se. Humorist Dave Barry kaže da je jedina prilika kad je to pitanje opravdano onda kad se djetetu već vidi glavica.

Bolje pitanje: Nema ga. Čak ni kad bi trbuhom mogla nokautirati čovjeka odaljenog 10 metara. Pustite ih da same kažu informaciju. Vrlo vjerojatno će ta tema doći na red tokom razgovora.

Kao što vidimo, glavni princip kod postavljanja pristojnih pitanja pri ćaskanju je što manje pretpostavljati. Jer svi znamo kuda pretpostavke mogu odvesti.

Exit mobile version