Site icon Stratego.hr

Vaš vlastiti mozak vas sabotira i skreće vam pozornost kad morate raditi

mozak

(Flickr / epsos.de)

Odugovlačenje je vjerojatno staro koliko i rad. Danas imamo distrakcije poput društvenih mreža, emaila i aplikacija u pametnim telefonima koje nam omogućavaju da ubijemo nekoliko sati prije nego krenemo obaviti posao koji nas čeka. Pračovjek je vjerojatno odlučivao malo gledati špiljske slikarije baš kad je trebalo krenuti u lov na antilope. Sada navodno postoji i znanstveno objašnjenje.

Thomas C. Corley, bloger i autor knjige Rich Habits, jako je ljut na odugovlačenje: “Odugovlačenje bi trebalo biti psovka. Kad čujete riječ, namrštite se. Svi to stalno rade. Naravno, postoje strategije kojima možete prevladati odugovlačenje, ima ih svuda, čak i na mom blogu. Ali, usprkos najučinkovitijim strategijama, odugovlačimo. Zašto?”

Corley smatra da je odugovlačenje neurološka pojava. Započeti s radom na nečem što ustvari ne želite raditi zahtjeva upotrebu snage volje. Za snagu volje treba upotrijebiti prefrontalni korteks, područje mozga u kojem nastaje svijest. Corley kaže da taj dodatni napor čini mozak da zatraži dodatno gorivo, zbog čega mu tijelo šalje glukozu. Ali mozak ne voli raditi na glukozu. Stoga stvara navike koje ograničavaju upotrebu glukoze. Vaš vlastiti mozak radi protiv vas i sabotira sve aktivnosti za koje je potrebna snaga volje. Corley smatra da stoga ne trebate očajavati ako odugovlačite. To je jednostavno ljudska biološka osobina.

Jedina učinkovita strategija je da aktivnost koja zahtjeva snagu volje obavite kad ste najenergičniji. Za mnoge to je rano jutro, odmah kad se probude ili čim doručkuju. Nakon ručka je najgore vrijeme za to, osim ako ne odspavate kratko. Inače je u tom dijelu dana energija na najnižoj razini.

Exit mobile version