Site icon Stratego.hr

Kako se slagati s ljudima? Pratite ovih 10 zapovijedi

(Flickr / flickr.com/photos/harrypotts/)

Anne Landers, američka kolumnistica koja se proslavila pišući životne savjete za Chicago Sun-Times pomogla je milijunima Amerikanaca. Kako se slagati s ljudima? Evo kojih “deset zapovijedi” ona smatra ključnima za slaganje s ljudima:

1. Budite spori na jeziku; uvijek recite manje nego što mislite. Razvijte dubok i uvjerljiv glas. Način na koji nešto izgovorite ljudima je bitniji je od sadržaja govora.

2. Budite umjereni u davanju obećanja, a kad ih date, održite ih bez obzira na sve.

3. Nikad ne propustite priliku biti ljubazni i ohrabrivati druge. Pohvalite dobar rad, bez obzira tko ga je napravio. Ako je potrebna kritika, neka bude konstruktivna, a ne iz pakosti.

4. Pokažite zanimanje za druge, za njihove težnje, njihov posao i njihove obitelji. Veselite se zajedno s onima koji slave, a tugujte s onima koji žale. Svakom koga upoznate, ma koliko god skromna ta osoba bila, dajte do znanja da ga poštujete kao osobu.

5. Budi radosni Nemojte ljude oko sebe bacati u depresiju i opterećivati vašom boli i razočaranjima. Sjetite se da svatko nosi svoju muku.

6. Budite otvorena uma. Raspravljajte, ali se nemojte svađati. Ljudi superiornog uma mogu se s nečim ne složiti bez da budu uvredljivi.

7. Neka vaša djela govore o vama. Nemojte govoriti o tuđim manama. Nemojte podržavati tračeve. To može biti gubitak dragocjenog vremena i može biti vrlo destruktivno.

8. Pazite na osjećaje drugih. Dovitljive šale na tuđi račun rijetko uspješne i mogu povrijediti nekoga kad to najmanje očekujete.

9. Nemojte obraćati pozornost na zlovoljne komentare drugih o vama. Zapamtite da osoba koja vam ih je iznijela ne mora biti uopće u pravu. Jednostavno živite tako da nitko ne misli da su takvi komentari istiniti. Smućenost uma i loša probava čest su razlog zašto se netko počne iskaljivati na drugima.

10. Nemojte biti opterećeni tuđim priznanjem. Dajte sve od sebe i budite strpljivi. Zaboravite na sebe i pustite druge da vas se “sjete”. Uspjeh je tako puno slađi.

(preuzeto s ismckenzie.com)

Exit mobile version