Site icon Stratego.hr

6 sjajnih savjeta za dane kad biste najradije odustali od svega

(Flickr / flickr.com/photos/paxson_woelber/)

Ima dana kad vam sve ide od ruke. Ima dana kad je sve rutina. A ima dana kad biste rado odustali od svega.

Bez obzira želite li odustati od svoje nove navike zdrave prehrane i treninga, od svog posla ili bloga jer nemate rezultata, od odluke da ćete biti manje strogi prema sebi ili od potrage za ljubavlju, bloger Henrik Edberg savjetuje kako se nositi s tim mračnim danima:

1. Poslužite se realnim očekivanjima

Ne vjerujte oglasima koji obećavaju brzi uspjeh. Ne vjerujte ljudima koji tvrde da su perfekcionisti i ne prihvaćaju pogreške ili neuspjehe.

Radije slušajte ljudi koji su već prošli ono što vi prolazite. Ljude koji znaju što pali, kako ćete putem posrtati i koliko će vaše putovanje trajati.

Nitko vam ne može dati točan nacrt, ali ono što pročitate u knjigama i blogovima vam može biti odličan putokaz.

2. Podsjetite se zašto to radite i niste još odustali

Lako je izgubiti širu perspektivu kad nas pregaze detalji svakodnevnog života. Ali ako ste poželjeli odustati, podsjetite se zašto uopće radite to što radite.

Razlozi su možda slijedeći:

Zapišite svoje razloge. Kad poželite odustati, izvucite taj papir s najmoćnijim razlozima. Pomaže.

3. Sjetite se: najmračnije je prije zore

Ta misao mnoge je održala kad je bilo najteže, kad su htjeli odustati od svega. Za one koji su ustrajali i nisu odustali, pokazalo se da je istinita.

Gotovo svatko je iskusio da je u trenutku kad je bio na najnižoj točci u svom poslovnom ili privatnom životu neki neočekivani događaj promijenio stvari. Možda taj događaj i nije bio tako slučajan – možda ga je bezizlazna situacija prisilila na promjenu, svjesnu ili nesvjesnu.

A možda je razlog taj što život teži nekoj vrsti ravnoteže i tjera nas da jednostavno guramo dalje. Ako ne odustanemo, nego nastavimo pokušavati, nešto dobro će se dogoditi na kraju. To je velika utjeha kad stvari izgledaju mračno.

4. Vratite se korijenima ili promijenite smjer

Kad naiđete na zapreke ili jednostavno zapnete na platou s kojega ne možete na više, pomaže jedna od dvije stvari:

5. Odlučite: samo danas!

Evo male uzrečice Briana Tracyja prikladne za dane kad vam stvari ne idu od ruke: Samo danas ću (…)!

Zamijenite (…) nečim što ćete odraditi samo danas, treningom, najvažnijim zadatkom u danu ili zdravim ručkom.

Tako ćete dobiti dvije velike prednosti:

Sutra će vam već vjerojatno biti dobar dan i nećete imati otpor odrađivanju važnih zadataka.

6. Odustanite

Možda nije vrijeme za sasvim odustati. Ali možda je vrijeme za početi raditi nešto drugo. Ako vam je ono što činite dosadno, ako nemate strasti ili uzbuđenja na svom putu, zapitajte se ova dva pitanja:

Nije lako znati što želite prije nego počnete to raditi. Trebate isprobati mnoge putove prije nego pronađete onaj koij odgovara vama. Ako svi oko vas vole trčati, ne znači da je to sport za vas. Pokušajte voziti bicikli, igrati badminton ili nešto treće. Samo da vam je zabavnije i prikladnije za vas od trčanja.

Exit mobile version