Site icon Stratego.hr

Pokušat ću da mi dok radim bude kao da sam na godišnjem: evo kako

Plaža

(Flickr / flickr.com/photos/paradisecoastie/)

Ako ste u posljednje vrijeme gledali televiziju, možda ste primijetili reklamu za pivo koja poziva potrošače da se u svom gradu ponašaju kao turisti. Zanimljiva marketinška kampanja s dodijeljenim hashtagom i očitim ciljem da stvori viralni sadržaj na društvenim mrežama. Dan nakon što sam vidio tu reklamu, shvatio sam da mi je dala ideju za nešto više od toga, za promišljanje na temu, može li se od svakodnevice stvoriti osjećaj kao da ste na godišnjem odmoru.

Srpanj je već počeo i vrućine su velike, ali mene od zakazanog godišnjeg odmora dijeli još nekoliko tjedana. Obožavam svoj posao, ali nakon napornih mjeseci tijekom kojih smo stvorili Stratego i pripremili druge portale koje uskoro lansiramo, mislim da svi zaslužujemo malo odmora. Evo nekoliko ideja koje su mi pale na pamet što ću učiniti tijekom idućih tjedana:

1. Pronaći vremena za avanturu

Već smo pisali o hedoničkom efektu, psihološkom fenomenu zbog kojeg je čovjek u prosjeku uvijek podjednako sretan. Čak i nakon dobitka na lutriji ili teškog oštećenja zdravlja, ljudi se nakon nekoliko mjeseci vrate na istu razinu raspoloženja. Srećom, postoji način da se utječe na razinu sreće, a to je promjena. Ako možete osmisliti neku novu avanturu, kakvu još niste iskusili, možete za neko vrijeme prevagnuti na stranu sretnijeg raspoloženja.

Moji prijedlozi su da se okušate u nekom novom sportu. Ako volite hodati, otiđite na planinarsku turu kojom još niste prošli. Upišite tečaj slobodnog penjanja ili se odvezite biciklom nekuda u rano jutro, prije nego se trebate spremiti za posao. Otiđite na kupanje, ako ste u mogućnosti.

Ako niste sportski tip, pokušajte skuhati neko jelo ili namirnicu koju još niste kušali. Ili zadajte sebi da ćete jedan dan ovaj tjedan radi zdravlja i mentalne bistrine jedan dan provesti samo na vodi, bez ikakve hrane. Šokirajte sami sebe neočekivanim.

2. Bolje strukturirati posao

Mnogo je stvari koje treba obaviti na poslu, ali, realno, i vremena je dovoljno. Trećinu života provodimo radeći, valjda možemo stići sve na vrijeme. Iako sam radeći za Stratego mnogo naučio o produktivnosti i boljem korištenju vremena, svjestan sam da još mnogo toga moram efikasno primijeniti na sebi.

Moj najveći problem s produktivnošću vezan je uz činjenicu što zbog posla moram pratiti što se događa s našim profilima na društvenim mrežama. To me često odvuče na druge sadržaje, zbog kojih izgubim vrijeme koje bih trebao provesti radeći. Stoga sam odlučio da ću do godišnjeg ograničiti odlazak na naše društvene profile na tri puta dnevno u točno određenim terminima. Nadam se da ću zbog toga prije završavati posao pa će mi ostati više vremena za pretvaranje da sam na godišnjem.

Odlučio sam i bolje koristiti pauze. Svaki put kad odlučim pauzirati, odmaknut ću se od kompjutora i izaći na zrak. Uzet ću jednu dužu pauzu i nekoliko kraćih te se pokušati tijekom njih isključiti od poslovnih obveza, koliko god to teško izgledalo.

3. Biti turist u svom gradu

Da, poslušat ću savjet iz reklame. Shvatio sam da u Zagrebu ima toliko toga za što sam čuo, a nisam još otišao pogledati. Zanima me Muzej prekinutih veza i njega ću sigurno ovih dana prvi put posjetiti. Jedna od ideja koje imam je i sjesti na bicikl pa obići prizemljeni Sunčev sustav, maketu Sunčevog sustava u stvarnom mjerilu raspoređenu na zagrebačkim ulicama. Ili ću možda samo otići navečer do Tkalčićeve i sjediti u nekom od kafića, gledati ljude kako prolaze.

Vaš grad sigurno krije manje ili više poznate znamenitosti i zanimljivosti, koje nikad niste obišli. Nemojte biti newyorčanin koji nikad nije bio u MoMAi.

4. Naspavati se na godišnjem

Koliko god ideja o maničnom gledanju serija svake večeri izgleda primamljivo, mislim da ću tu morati povući crtu i dopustiti sebi da se naspavam. Plan je ranije leći u krevet, čitati neku ne pretjerano uzbudljivu knjigu i zaspati prije 23. Uspijem li se osvježiti dovoljnom količinom sna, osjećat ću se kao da sam na godišnjem.

Exit mobile version