Site icon Stratego.hr

Sedam pravih razloga za postati poduzetnik

postati poduzetnik

Ništa bolje nego biti svoj šef i postati poduzetnik zar ne? Sam biraš kad ćeš raditi. Sam postavljaš pravila. I nema uredske drame na koju ćeš gubiti vrijeme, jel’ da?

Pogrešno.

To su maštarije koje prodaju iluziju idealnog radnog okruženja. U stvarnosti, morate biti spremni suočiti se s izazovima koji dolaze s vlastitim biznisom. Da, sami odlučujete kad ćete raditi, ali vjerojatno ćete raditi više nego da ste negdje zaposleni. Da, pravila su vaša, ali ako ih ne poštujete, ili krivo postavite, cijena može biti propast tvrtke. I ne, vjerojatno nećete morati baviti se sitnim uredskim dramama, ali ćete itekako imati posla s teškim ljudima.

Prije nego krenete s poslom, morate osjećati želju, stremljenje i strast za promjenom i inovacijom. Samo htjeti pobjeći od uredske politike nije dovoljno. Plitki, samoživi motivi neće vam dati dovoljno želje za ustrajanje u bilo kojoj industriji. Na kraju ćete odustati i pitat ćete se zašto radite nešto što očito nije za vas.

Prije nego se ubacite u poduzetničke vode, razmislite o ovih sedam stvarnih razloga za pokretanje vlastitog posla s bloga Lifehack:

1. Imate ideju o kojoj ne možete prestati razmišljati

 

“kad naiđete na ideju o kojoj ne možete prestati razmišljati, to je znak da je vrijedi slijediti.”  –Josh James, CEO i suosnivač OmnitureA

Događa li vam se da razmišljate o nekoj poslovnoj ideji prije spavanja i nastavite ujutro čim se probudite? Gubite li sate razrađujući tu ideju i buljeći u prazno? Ako trošite toliko vremena na razmišljanje o pretvaranju svoje ideje u stvarnost, možda vam sudbina govori da trebate krenuti. Kad su Joe Gebbia i Brian Chesky prvi put zaradili novce iznajmivši tri zračna madraca na podu svog stana, pomislili su da bi to moglo funkcionirati. Danas se njihova tvrtka zove Airbnb.

2. Imate rješenje za veliki problem

 

“u životu možete imati što god poželite, ako pomognete dovoljnom broju ljudi da dođu do onog što oni žele.”  –Zig Ziglar, motivacijski govornik i pisac

To je razlog zbog kojeg neki biznisi uspiju i postaju velike korporacije. Svi problemi traže rješenje, ali ne traže svi velike investicije. Morate imati rješenje za opipljivi problem velikih razmjera. Dave Barnes, osnivač tvrtke Gym and Fitness, krenuo je s poslom u dobi od 18 godina. Kupovao je opremu za vježbanje kod kuće i uočio da je online nitko ne prodaje. Hobi je uskoro pretvorio u opsesiju. Napustio je školu i sad je vlasnik nekoliko trgovina za sportsku opremu diljem Australije.

3. U savršenoj ste situaciji

 

“Čak i ako na početku nemate savršenu ideju, možete se prilagoditi.”  –Victoria Ransom, suosnivačica, Wildfire Interactive

Na pravom ste mjestu, u pravo vrijeme, s pravim ljudima. Ta formula često vodi do nečeg velikog. Kad se prilika pojavi, a vi osjećate srcem i dušom da je to ono što trebate učiniti, slijedite svoje instinkte. Kad je Chad Mureta, osnivač tvrtke App Empire, imao tešku nesreću koja ga je strpala u bolnicu, odlučio se ubaciti u industriju s kojom uopće nije bio upoznat. Do danas je proizveo 46 aplikacija i prodao tri kompanije.

4. To je vaša strast

“Posao će uzeti veliki dio vašeg života, i stoga morate raditi ono za što mislite da je vrijedno. a vrijedno je samo ono što volite raditi.”  –Steve Jobs, Apple

Pokrećete li posao samo zato što možete, imate pogrešan motiv. Potrebno je više od znanja i iskustva kako biste postali uspješan poduzetnik. Hannah Grant, vlasnica studija za fotografiranje vjenčanja u Adelaideu, krenula je u posao jer je htjela zabilježiti svojim fotoaparatom emocije ljudi. To je strast. To je bolje od financijskog aspekta. Ako radite sa strašću, onda vam je svaki dan slobodan dan.

5. Rođeni ste poduzetnik

 

“vjerujte instinktima.”  –Estée Lauder

Misle li vaši prijatelji ili rođaci da imate veliki potencijal za uspjeh u poslu? Jeste li bili uspješan trgovac još kao dijete? Upotrijebite taj instinkt za nešto bolje. To se ne može naučiti. S time ste rođeni.

6. Imate godine iskustva za sobom

 

“vaši najnesretniji klijenti su vaši najveći učitelji.”  –Bill Gates, Microsoft

Poput vojnika, obučenog za rat, znate sve kompleksne nijanse vape industrije. Znate da je ovo ono što želite. Imate godine iskustva za sobom. Vrijeme je za krčenje nove staze. Bernie Marcus i Arthur Blank, suosnivači lanca trgovina Home Depot, svojedobno su dobili otkaz s direktorskih pozicija. To ih nije spriječilo da revolucionariziraju industriju kućnih popravaka. Uz pomoć svojih dugogodišnjih iskustava u industriji, promijenili su način kako svijet gleda na “uradi sam” pristup kućnim radovima.

7. Tek ste diplomirali

 

“najveći rizik je ne poduzimati rizike… u svijetu koji se ubrzano mijenja, jedina strategija koja jamči propast je izbjegavanje rizika.” –Mark Zuckerberg, Facebook

Tek ste diplomirali i presretni ste. Prepustite se osjećaju i učinite nešto ludo, što vam za dvije-tri godine ne bi palo na pamet. Upotrijebiti taj osjećaj sigurnosti za pokretanje vlastitog biznisa. Što imate za izgubiti? Dok se vaši prijatelji u nekoj tvrtki bore za napredovanje, vi ste svoj šef. Mark Zuckerberg je pokrenuo Facebook na preddiplomskom studiju-

Kako što je Donald Trump rekao: “Ionako morate razmišljati, pa zašto ne misliti velike stvari?” Da, rizično je biti poduzetnik. Da, svijet se stalno mijenja. I da, nema igre na sigurno. Ali osjećaj da ste nešto postigli radeći ono što volite – to je osjećaj koji će vas tjerati dalje. Nikad ne znate, možda ste vi budući Bill Gates!

 

Exit mobile version