Site icon Stratego.hr

Bogatstvo je na dohvat ruke: evo 7 ideja kako doći do njega

bogatstvo

Novac bez sumnje igra ogromnu ulogu u naših životima. Iako nije najbitniji, potreban vam je da ostvarite ciljeve. Stoga se trebate potruditi da razvijete svoju financijsku inteligenciju.

A bitan aspekt financijske inteligencije je znanje kako izgraditi bogatstvo.

Dobra knjiga na tu temu je The Millionaire Fastlane od MJ Demarca. Možda vas nervira naziv knjige, ali knjiga ima solidnih savjeta. Jedna je od boljih s tematikom stvaranja bogatstva.

U knjizi ima puno lekcija i ne mogu ih sve obraditi u članku. Ali htio bih s vama podijeliti nekoliko ključnih lekcija. Ako vam se čine previše kontroverznima, sami pročitajte knjigu. Nemoguće je sve koncepte uže pojasniti, ali bit knjige je očita.

Evo sedam ključnih lekcija za stvaranje bogatstva:

1. Naučite razumjeti što je pravo bogatstvo

Prije svega morate znati što je pravo bogatstvo. Iako mnogi to misle, biti bogat ne znači mati veliku kuću i luksuzan auto. Bravo se bogatstvo prema autoru sastoji od skraćenice “SOZ”, što znači:

Novac vam može pomoći da dobijete pojedine aspekte “SOZ”-a (pogotovo slobodu), ali sam po sebi ne donosi bogatstvo. Netko može imati gomile novca a ne biti bogat. Postoje primjeri osobe koja ima materijalno bogatstvo, a ujedno:

U ovom slučaju je osoba financijski moćna, ali joj nedostaje pravo bogatstvo.

S tom mišlju, sada se fokusirajmo na financijsko bogatstvo (ili samo ukratko “imućnost”). Uloga financijskog bogatstva je da vam pomogne da dosegnete “SOZ”, pogotovo slobodu.

2. Pazite se tradicionalnog puta

Što se tiče imućnosti, tradicionalan put je uložiti novac na tržište, pogotovo u obliku dionica ili zajedničkih. Potom čekate da vam novac “naraste”. Ovaj put (autor ga naziva “spori put”) predlaže većina knjiga o osobnim financijama.

Iako je ovaj pristup bolji od raskalašenog života, ima jedan veliki problem: spor je. Trebat će vam desetljeća dok vaša ulaganja ne narastu.

Ne bi li bilo ljepše kad biste mogli uživati u plodovima rada prije? Desetljećima prije. Tu nastupa ono što autor naziva “brzi put” (Fastlane).

3. Razvijte poslovni sistem

Put do razvijanja imućnosti nije kroz smanjenje troškova uz jednaka primanja. Pravi put je “eksplozija” prihoda uz kontrolu troškova.

Kako bi to postigli, morate razviti poslovni sistem.

Ključna riječ tu je “sistem”. Nije dovoljno imati biznis. Morate imati i odgovarajući sistem. Temeljna ideja je da vaš biznis može poslovati i bez vaše stalne prisutnosti. Ako to ne može, onda je vaš biznis samo običan posao.

Izgradnja sistema ključ je prema slobodi. Zašto? Jer vam dozvoljava da prestanete mijenjati svoje vrijeme za novac. Ne morate stalno trošiti vrijeme kako zaradili novac. Umjesto toga možete iskoristiti vaše vrijeme na druge stvari, a novac će i dalje pristizati.

A kako razviti sistem?

Automatizacija je ključ. Automatizirajte što više područja vašeg biznisa. Online trgovina vam primjerice dopušta da je vaš biznis otvoren 24/7 bez vašeg dodatnog truda. To jedan od načina automatizacije.

U globalu, trebate:

1. Prepoznati koji dijelovi vašeg biznisa i dalje zahtijevaju vaše vrijeme.
2. Pronaći načine da ih automatizirate.

4. Privucite novac umjesto da ga ganjate

Ispravan način za zaraditi novac nije ganjajući ga, već privlačeći ga. Evo kako autor opisuje situaciju:

“Novac je poput vragolaste mačke; ako je ganjate po susjedstvu, pobjeći će vam. Ako je pak ignorirate i fokusirate se na ono što ju privlači, tada će vam ona sama doći.”

Kako znati ganjamo li novac? “Ganjač novca” uvijek pita slična pitanja:

Kao što vidite fokus je na novcu. A budući da se fokusiraju novac, često nisu pedantni.

Trebate se fokusirati na rješavanje problema drugih ljudi. Ganjajte potrebe a ne novac. Posao koji rješava probleme privlači novac.

Novac je samo ogledalo vrijednosti koju pružate drugima. Što više rješavate tuđe probleme, to ćete više zarađivati.

5. Budite odgovorni i pouzdani

Morate biti pouzdani i odgovorni.

Odgovornost znači da nećete kriviti vanjske faktore ako vam se nešto loše dogodi. Nećete kriviti klijente, dobavljače, niti tržište. Krivit ćete samo sebe i svoje odluke.

Ali to nije sve. Morate biti i pouzdani. Pouzdanost znači da ćete se pobrinuti da se loše stvari ne ponavljaju.

6. Izvršavanje, a ne smišljanje ideja je ključno

Mnogi ljudi smatraju da je za snažan biznis potrebna samo dobra ideja. Ali to nije istina. Važno je učinkovito izvršavati.

Google je odličan primjer ovoga. Prije Googlea, postojale su brojne tražilice. Ali Google je bio prvi koji je učinkovito izvršavao taj zadatak. Slično tome, postojali su brojni MP3 playeri, prije iPoda. Ali Apple je najučinkovitije izvršio.

7. Fokusirajte se

Izgradnja uspješnog biznisa zahtijeva koncentraciju, jer tako dobivate zamah.

Nemojte raditi više stvari odjednom. Fokusirajte se samo na jednu stvar, i napravite je najbolje što možete. Autor knjige je rekao:”Razlomljena koncentracija donosi razlomljene rezultate.”
Kako bi usvojili ove lekcije treba vam vremena i predanosti, ali definitivno su izvedive. Usvojite ova razmišljanja, redovito poduzimajte konkretne korake, i postizat ćete dobre rezultate.

(preuzeto s fastcompany)

Exit mobile version