Site icon Stratego.hr

Mislite li da će vam ove četiri navike donijeti manji stres, varate se

manji stres

Život zna biti stresan. Bez obzira koliko se trudili izbjegavati stvari koje izazivaju stres, prije ili kasnije ćemo se morati nositi s problemima koji nas iz dubine kopkaju. Koliko dobro se držite pod ogromnim pritiskom? Ili bolje pitanje: Kako se nosite sa stresom? Vaše tehnike upravljanja stresom su vrlo bitne. Zašto?

Ljudi uglavnom koriste tehnike protiv stresa koje funkcioniraju samo na kratko. Takve su tehnike isprva učinkovite, ali dugoročno samo nagomilavaju vaš stres. Stoga je bitno naglasiti neke ružne navike kojima se ne bi trebali okretati kad ste pod stresom. Kad se nosite s tenzijom morate biti pozorni i pažljivi kako situaciju ne bi pogoršali.

Evo koja su to četiri najpopularnija ali pogrešna načina za nošenje sa stresom:

1. Shopping terapija

Ovo se pogotovo odnosi na žene. Hoće li vas nova Louis Vuitton torbica uistinu usrećiti? Siguran sam da je zadovoljavajuće kupiti luksuznu torbicu ili par cipela koje već duže vremena promatrate. To je normalno, jer samo želite manji stres. Ali ako nekontrolirano trošite, možete dobiti glavobolje.

Možda se uvjeravate da se želite samo nagraditi za svoj naporan rad. To je u redu ako imate ušteđevine za kupiti Prada cipele. Ali, trošite li bez razmišljanja, ubrzo će vam ponestati novca za osnovne potrepštine. Ako vam je kartica blizu ruba minusa, radije je ostavite kod kuće.

Kupovanje lijepih stvari nije samo po sebi loše. Ali prelazite li vlastiti budžet, postaje problem. Terapija kupovanjem odjeće donosi kratkoročno zadovoljstvo. Na kraju mjeseca, kad budete plaćali globe zbog prelaženja limita kartice, bit ćete pod još većim stresom nego ste bili.

2. Psihološka utjeha pušenja

Siguran sam da ste čuli da pušači puše kako bi uklonili stres, pogotovo od samih pušača. Pošto sam i sam pušač (koji je prestajao više puta), mogu reći da je to glupost. Pušenje je samo ovisnost u nikotinu. Ovisnost koju utažimo cigaretom, u isto vrijeme i produljujemo. Usto se i trujemo (znam da taj razlog neće nikoga natjerati da prestane pušiti).

Svi znaju da pušenje ubija. Ali samo se nemojte zavaravati da vam je pušenje nužno za uklanjanje stresa, jer nije. To je ružna i skupa navika, koje se možete riješiti ako to čvrsto odlučite, i ne sumnjate u odluku.

3. Utapanje boli alkoholom

Uhvatili ste djevojku u prevari, i sad za šankom pijete i ošamućeni baljezgate kletve protiv nje. Srce vam je slomljeno, što je sasvim razumljivo, i samo želite otupiti bol. Pijete jednu čašu rakije za drugom – ločete žestoko piće kao da je voda. Pijete dok se ne onesvijestite. Uspješno ste se nokautirali i zaboravili na bol zbog gubitka djevojke.

Nažalost utjeha koju alkohol donosi je lažna. Kad se sutra otrijeznite, sva bol će vam se vratiti, i to uz grozan mamurluk. Namjerno ste izbjegavali problem utapajući se u alkoholu, iako vam ne donosi nikakvo rješenje. Dugoročno gledajući, ako vam u naviku prijeđe rješavanje problema pićem, osim što ćete biti nervozni i pod stresom, čeka vas iza ugla i ciroza jetre.

4. Kofein

Macchiato, espresso, instant kava, turska kava, cappuccino – gotovo svi ih volimo. Osobno ne mogu zamisliti početak dana bez kave. Stoga mi je teško i pisati da previše kofeina šteti, ali činjenice su činjenice: kofein je droga, izaziva ovisnost. Ako ne možete ujutro uopće funkcionirati bez kave, i tijekom dana popijete još, toliko da vam je teško zaspati, onda je vrijeme da smanjite unos kofeina.

Ljubitelji čaja, također moraju biti oprezni. Čaj je opuštajuć zbog teanina, ali sadrži i dozu kofeina. Iako je udio kofeina manji nego u kavi, nemojte pretjerati s čajem. Antioksidansi koje dobivate iz zelenog čaja su izvrsni za vas, ali budite umjereni. Dvije šalice sasvim su dovoljne.

(prilagođeno sa stevenaitchinson.co.uk)

Exit mobile version