Site icon Stratego.hr

Kako se ponašati na razgovoru za posao? 9 najčešćih pogrešaka

U Hrvatskoj je ponuda poslova poprilično oskudna, u usporedbi s brojem nezaposlenih. Ako ste uspjeli dogovoriti razgovor za posao, to je izvrsno. Nemojte ga uprskati s ovih 9 uobičajenih pogrešaka:

1. Nemojte doći nepripremljeni

Prije razgovora dobro proučite tvrtku i poziciju na koju se prijavljujete. Ako prikupite nekoliko osnovnih informacija, tvrtki ćete pokazati da ste motivirani, a i kasnije ćete  lakše moći postavljati pitanja. Također sa sobom ponesite i kopiju životopisa i otvorene molbe; neki poslodavci su možda taj dan u žurbi, pa ih trebate podsjetiti tko ste. Cijenit će vašu obzirnost.

2. Nemojte kasniti

Ovo je očito. Dobro je i krenuti 20-30 minuta ranije nego što ste planirali, jer nikad ne znate kakva će gužva u prometu biti. Stignete li na razgovor desetak minuta prije predviđenog, moći ćete se mentalno pripremiti.

3. Ugasite mobitel

Bolje da ga potpuno ugasite, vibracija se može biti čuti, i omesti razgovor.

4. Nemojte sjesti prije nego vam kažu

Ponekad male geste pristojnosti mogu pomoći da ostavite dobar dojam. U poslovnom svijetu je bolje sjesti tek kad vam netko to kaže, ili vam pokaže na sjedalicu.

5. Nemojte biti pogrbljeni

Možda mislite da to nitko ne gleda, ali držanje jest bitno. Uspravno držanje i sjedenje znak je zrelosti i iskustva, a može vam i povisiti samopouzdanje. Ako ste već dulje vremena pogrbljeni, počnite vježbati; i jednostavna istezanja pomažu.

6. Nemojte blatiti bivšeg poslodavca

Budite iskreni, ali o bivšem ili trenutnom poslodavcu nemojte govoriti pogrdne ili negativne riječi. Svijet je manji nego što mislite, možda ispitivač poznaje vašeg bivšeg šefa. A u ostalom, ako blatite bivšeg poslodavca, novi će pomisliti da bi to u budućnosti mogli njemu napraviti.

7. Kako se ponašati na razgovoru za posao? Nemojte pričati o plaći

Nemojte spominjati novac osim ako vas pitaju, ili ako dobijete konkretnu ponudu. Prerano koncentriranje na novac može odaslati krivu poruku poslodavcu.

8. Nemojte mumljati

Glavu držite uspravno, jasno pričajte i uspostavite kontakt očima. Poslodavci se neće previše truditi da razaznaju riječi iz vašeg mumljanja, i smatrat će vas nesposobnijima. Svatko može naučiti osnove poslovne komunikacije.

9. Nemojte preskakati pitanja

Vaš će vas ispitivač vjerojatno pitati koja je vaša uloga bila u prošloj tvrtki. Nemojte biti sramežljivi, unaprijed se pripremite za takva standardna pitanja. Jasnim odgovorom pokazujete zainteresiranost i pažnju.

Obraćanjem pozornosti na ovakve detalje možete se istaknuti na razgovoru za posao. Pogotovo ako taj postao uključuje interakciju s klijentima ili javnošću. Znanje kako ispravno i učinkovito obaviti razgovor za posao, u današnjem svijetu je bitna vještina.

(preuzeto s wisebread)

Exit mobile version