Site icon Stratego.hr

Znanost kaže: možete postati pametniji na ovih 5 načina

Studije su prije desetak godine tvrdile da igranje memorijskih igrica povećava “fluidnu inteligenciju”, odnosno sposobnost rješavanja novonastalih problema, neovisno od nakupljenog znanja.

Izašle su mnoge knjige, aplikacije, i tečajevi koje bi trebale opametiti ljude. Nažalost, nedavno je dokazano da “trening mozga” nema utjecaja na opću inteligenciju.

Ali ipak možete postati pametniji – najnovija psihološka i neurološka istraživanja su pronašla 5 učinkovitih strategija za razvoj inteligencije. Neke će vas vjerojatno iznenaditi:

1. Vjerujte da je moguće postati pametniji

U jednoj američkoj studiji, istraživači su pozvali skupinu studenata na predavanje o funkcioniranju mozga. Polovici su rekli da je moguće postati pametniji, a polovici suprotno.

Kad su ih ispitali gradivo predavanja, prva grupa je zapamtila 85% informacija koje su čuli, a druga grupa samo 54%. Drugom riječju, vjerujete li da možete postati pametniji, postat ćete pametniji!

Izgleda da mozak preuzima signale iz naših uvjerenja i postaje “spremniji na suradnju”, i tako olakšava protok neurona. Henry Ford je to lijepo sročio: “Bez obzira mislite li da nešto možete, ili da ne možete, u svakom slučaju ste u pravu.”

Ova izjava je s razlogom na prvom mjestu u članku – osnažit će vam vjerovanje da je moguće postati pametniji, i zato ćete ga lakše zapamtiti i moći upotrijebiti.

2. Češće se socijalizirajte

Društvena interakcija, primjerice razgovor s obitelji i prijateljima, može vam također povećati inteligenciju.

Primjerice, studija provedena od 1998. do 2004. godine pokazala je da su sudionici koji su ulazili u više društvenih interakcija, imali bolje rezultate na testovima pamćenja kroz dvije godine.

Zanimljivo je da tema socijalne interakcije nije bitna. Učinak je bio veći kod ljudi bez sveučilišne diplome, koji vjerojatno nisu diskutirali od egzistencijalizmu ili nuklearnoj fizici.

Ima smisla da je druženje korisno, budući da se ljudski mozak razvijao da funkcionira optimalno unutar “plemena”.

3. Redovito vježbajte

Tjelovježba se često ljudima predlaže za rješavanje stresa.

Ali najnovija neurološka istraživanja pokazala su da vježbanje povećava i lučenje moždanog neurotropskog faktora (BDNF), tj. proteina koji u vašem mozgu potiče “rast i stvaranje novih neurona”.

Budući da mozak tako podupire pamćenje, tjelovježba vas doslovno čini pametnijima. Vježbanjem raste hipokampus.

Već smo pisali o tome kako mnogi uspješni direktori i poduzetniji započinju dan s treningom – neki od njih možda ni ne znaju da ih upravo ta navika čini pametnijima.

4. Možete postati pametniji ako pijete više čaja i kave

Više istraživanja je pokazalo da stimulansi pozitivno utječu na koncentraciju, i luče dopamin u najbitnijim dijelovima mozga, i tako vam povećavaju dugoročno pamćenja.

Postoje i lijekovi za ovo, ali najlakši i najjeftiniji način za postići taj učinak je pijenjem dobrog starog kofeina.

Kofein također blokira adenozin, protein koji usporava mozak kako bi zaspali. Manjak adenozina dopušta neuronima da se slobodnije kreću, i tako postajete pametniji.

A kofein luči i norepinefrin, koji poboljšava vrijeme reakcije, zadržavanje informacija, i opće moždane sposobnosti.

5. Češće sanjarite

Suprotno ustaljenom mišljenju, sanjarenje nije mentalna lijenost; upravo suprotno. Tada vam je mozak iznimno aktivan.

Sanjarenje stimulira maštu i kreativnost jer stvara neurološke poveznice između inače nespojivih dijelova mozga.

Istraživanje je pokazalo da studenti koji sanjare imaju u prosjeku bolje rezultate na standardiziranim testovima od onih koji se previše fokusiraju na jedan zadatak.

Sanjarenje je također prvi korak do svjesnosti, tehnike koju je Steve Jobs koristio kako bi postao kreativniji.

(prilagođeno s inc.com)

Exit mobile version