Site icon Stratego.hr

5 jednostavnih načina kako poboljšati rad mozga i izoštriti misli

Mozak upravlja svime. Bilo da je riječ o žustroj raspravi, spremanju ispita, pisanju poezije ili upravljanju krizom u uredu – potrebna vam je pomoć moga. Vaš učinak ovisi uvelike o vašem mentalnom stanju. Stoga psiholozi savjetuju da mozak održavate zdravim kako bi izoštrili misli. Ali kako poboljšati rad mozga?

Ne postoji nikakav kompliciran način za poboljšanje rada mozga. Koraci su u biti jednostavni, a njima možete poboljšati vlastitu radnu inteligenciju. Evo nekoliko savjeta bloga pickthebrain:

1. Neka vam tijelo bude aktivno

Mnogi ljudi ne shvaćaju da je u zdravom tijelu zdrav i um. Mnoge studije su pokazale povezanost tijela i uma, i zaključili su da što je osoba fizički manje aktivnija, to će joj moždana moć biti slabija.

Tjelovježba potiče cirkulaciju i energizira mozak. To ne znači da se morate znojiti kao ludi; čak i 20 minuta brzog hoda dnevno je dovoljno.

2. Organizirajte podatke

Vaš mozak obožava red, i teže pamti stvari koje nisu posložene. Stoga trebate odvojiti vremena za organizaciju potrebnih podataka kako ih bi se lakše sjetili. Što je kompleksnija građa, to je organizacija bitnija.

3. Stvarajte izazove sebi samima

Ovo je jedna od najbitnijih stvari koju trebate raditi ako želite poboljšati rad mozga. Ako previše igrate na sigurno, i obitavate u komfornoj zoni, mentalna oštrina će vam lagano opadati.

Mozak se ulijeni kad mu je preugodno, pa ga trebate povremeno stimulirati novim izazovima. Nemojte se bojati baciti na nove projekte i pothvate u vašoj tvrtki.

4. Vježbajte mozak

Postoje tipične vježbe koje vam stimuliraju mozak i poboljšavaju tok misli. Igrajte sudoku, dual-N-back, ili rješavajte križaljke.

Možete čak izvući iz ormara vašu zbirku zadataka iz matematike, jer je vježbanje matematike jedan od najboljih načina za potaknuti mozak da radi. Bitno je održati mozak aktivnim, energiziranim, i oštrim.

5. Kako poboljšati rad mozga: čitajte

Što više čitate, to će vaše misli i percepcija biti bolje. U dnevni raspored ubacite čitanje barem dvadeset stranica knjige po vašem izboru. Čitajte i novine, časopise, i internet portale.

kad mozak hranite novim informacijama iz raznih izvora, razvit ćete razum, znanje i percepciju.

Osim ovih pet savjeta, bitno je i da se zdravo hranite, pijete puno vode, i spavate minimalno 7 sati noću. Doktori savjetuju i omega 3 masne kiseline, a u posljednje vrijeme i kofein. Budite smireni, fokusirani, i poboljšajte rad mozga.

Exit mobile version