Site icon Stratego.hr

Mali večernji ritual kojim ćete pripremiti bolji sutrašnji dan

večernji ritual

Nekim ljudima dan završi na način da zaspu čim im glava dodirne jastuk, a postojimo i mi ostali. Ležimo i barem pola sata prevrćemo po događajima dana. Vrtimo razgovore i grozimo se gluposti koje smo rekli. Prisjetimo se stvari koje smo zaboravili učiniti, kao i stvari koje nismo uspjeli.

Budimo iskreni, u tome nema ničeg korisnog. Samo jačamo vlastitu sumnju u sebe. Dakle, što kad bismo tih besanih pola sata upotrijebili kako bismo učinili nešto konstruktivno? Što kad bi mogli učiniti nešto zbog čega bismo se na kraju dana osjećali bolje i veselili se sutrašnjem, boljem, danu? Kakav večernji ritual nam je potreban?

Dobre vijesti. To je moguće. Kad se pojave negativne misli na kraju dana, upitajte se sljedeće:

1. Što je danas bilo vrijedno zahvalnosti?

Umjesto da se usmjerite na sve što je pošlo po zlu, upitajte se zbog čega ste zahvalni. To je sjajan način da se prisilite na razmišljanje o nečem pozitivnom što se dogodilo u negativnom danu. Zahvalnost je dobar način za promjenu stava i perspektive.

2. Što mi je danas donijelo osmijeh?

Najbolji način za popravljanje raspoloženja je prisjećanje na stvari zbog kojih ste se osmjehnuli. Dopušteno je sve čega se možete sjetiti. Nije važno koliko malo ili beznačajno se doima. Ako vam je vratilo osmijeh na lice, broji se. Jeste li primili kompliment od nepoznate osobe? Jeste li imali vremena za produžiti ležanje u krevetu za 15 minuta jutros?

3. Kako se osjećam upravo sada?

Ako je odgovor loše, i to je u redu. Da, svrha ovih sedam pitanja je da pobudite pozitivne osjećaje. Ali to ne znači da ovaj proces treba biti lažno sladunjav ili zanijekati da postoje negativni osjećaji. Ima nečeg što nas jača kad priznamo kako se zaista osjećamo. Ako se osjećate dobro, tim bolje!

4. Kako su se drugi danas osjećali zbog mene?

Ovo je još jedno pitanje na koje možda nemate pozitivan odgovor. I to je u redu. Istina je da svi imamo dane kad jednostavno ne dajemo pozitivan doprinos životima drugih. Ružno je kad moramo pomisliti da smo učinili stvari zbog kojih su se drugi loše osjećali, ali to nas razmišljanje može pripremiti za to da promijenimo pristup.

5. Pod kolikim sam stresom?

Stres nam se prikrade. Često ste usred rješavanja problema, gašenja požara i preživljavanja, a onda udarite u emocionalni zid. Rezultat može biti bilo što, od suzne emocionalne epizode, do istresanja na nekog od najbližih, tko to uopće ne zaslužuje. Ovo pitanje će vam pomoći da budete iskreni prema sebi kad je riječ o razini stresa pod kojom se trenutno nalazite, te kad morate isplanirati kako umanjiti taj stres prije nego vas dokrajči.

6. Što mogu učiniti ako se želim bolje osjećati sutra?

Prije nego odgovorite, nemojte zaboraviti da je cilj ovog pitanja da se poveselite sutrašnjem danu. Dakle, “sve” nije dobar odgovor. Umjesto toga, odaberite nekoliko specifičnih stvari. Ne možete do sutra izgubiti 15 kilograma, ali možete odlučiti da ćete ručati salatu umjesto sendviča s pohanom piletinom.

7. Čemu me današnji dan naučio?

Ako ste naučili i jednu novu stvar, imate nešto pozitivno s čime možete završiti dan. Možda najvažnije pitanje za vaš večernji ritual. Kažu da je razlika između uspješnih ljudi i ostalih u tome što uspješni mogu i najgori dan prihvatiti objeručke, ako su tijekom njega nešto naučili.

(izvor Life Optimizer)

Exit mobile version