SHARE

“Pesimist vidi poteškoće u svakoj prilici. Optimist vidi prilike u svakoj poteškoći.”Winston S. Churchill

Kad čujete riječ optimizam, prvo vam na pamet sigurno pada fraza “čaša je polupuna”. Ali nekome tko je iskusio previše problema, to vrlo malo znači. Nije lako biti optimističan, ali trebamo biti pozitivni kako bi mogli razmišljati jasnije, i kako bi pronašli rješenja za poteškoće.

Ali kako promijeniti perspektivu? Kako biti optimističan dulje vremena? Isprobajte ovih 5 metoda:

1. Reprogramirajte svoj um

“Ja to ne mogu. Moji problemi čine se vječnima. Izgleda da me nitko ne voli.”

Takve negativne misli vam se znaju svakodnevno motati po glavi.

Zapamtite: vaš najgori neprijatelj ste vi sami. Svaki put kad krenete negativno razmišljati, okrenite ploču, i ispunite um pozitivnim mislima. Kad vam problemi zakrče um, znajte da će sve biti u redu i da za svaki izazov postoji rješenje. Nadvladajte negativne misli uz pomoć pozitivnih.

Koristite pozitivne afirmacije

Mnogi, čak i nesvjesno, koriste pozitivne afirmacije. Evo nekoliko primjera kako možete razvedriti svaki dan. Svako jutro si recite:

“Život mi pruža sve potrebno za moje dobro.”
“U današnji dan krećem sa zdravim tijelom i pozitivnim stanjem uma.”
“U svakom izazovu vidim blagoslove.”
“Usmjeravam pažnju na stvari koje su dobre za mene.”
“Odabirem biti sretan danas.”
“Mogu izdržati gotovo sve.”

Ove afirmacije napišite na komad papir i nalijepite blizu kreveta, tako da to bude zadnja stvar koju vidite prije sna, i prva stvar koju vidite kad se probudite. Naravno, možete napisati i vlastite afirmacije koje vam više odgovaraju. Pritom pazite na sljedeće dvije stvari:

  • Trebate ih napisati u sadašnjem vremenu, a ne prošlom ili budućem. Ako vam treba primjerice miran um, napišite: “Moj um je miran”, umjesto da kažete: “Moj će se um napuniti mirom i jasnoćom”.
  • Fokusirajte se na pozitivan ton, i izbjegavajte negativne izjave. Umjesto da kažete: “Neću se razboljeti”, recite:”Imam zdravo tijelo i zdrave navike”. Vaše misli, bile pozitivne ili negativne, uvelike utječu na vaš život.

3. Izložite se stvarima koje vam razveseljavaju srce i um

U životu postoje neke stvari koje ne možete kontrolirati. Ali opet, možete primjerice odrediti koje ćete stvari gledati na televiziji, ili kakve ćete priče čitati na News Feedu na Facebooku. Izbjegavajte TV programe koji nisu poučni i koji vas razjaruju. Sakrijte objave prijatelja na Facebooku koji se stalno žale i koji sve mrze. Trebate pozitivne sadržaje kako bi imali pozitivan život. To morate sami učiniti, nemojte očekivati od obitelji, prijatelja, ili poznanika da će to obaviti za vas.

4. Kako biti optimističan – nemojte bježati od stvarnosti!

Biti optimističan ne znači bježati od problema. Optimizam je samo jedan od načina nošenja s izazovima, koji vam pomaže da jasnije razmišljate, i ostajete mirni u nezavidnim situacijama. Samo zato što ste optimistični, to ipak ne znači da će se problem riješiti sam od sebe. Morate biti u isto vrijeme i realni. Da, postoje stvari izvan naše kontrole, ali možemo kontrolirati vlastiti stav spram njih.

5. Dijelite pozitivnost s drugima

Ovo ne znači da trebate druge tjerati da budu optimistični – trebate im samo pomoći da vide vedriju stranu stvari. Budite pozitivni, i neka vaš stav potakne druge. Na ljude možete najviše utjecati svojim djelima, a ne riječima.

Sad znate osnove optimizma. Što se dulje budete pridržavali ovih savjeta, razvijat ćete i vlastite tehnike uz koje ćete pomoći drugima da žive kvalitetnijim životom.

(preuzeto s pickthebrain)

2 KOMENTARI

Comments are closed.