SHARE

Kao što iskusni korisnici računala znaju, pomicanje ruku s tipkovnice da bi se upotrijebilo miša je gubitak dragocjenog vremena. Većina vas već zna kako brže kopirati (ctrl+c) ili zalijepiti (ctrl+v) tekstove ili datoteke, ali evo još 6 kratica na tipkovnici koje će vam pomoći u poslu:

1. Control (ctrl) tipka i Plus (“+”) tipka: Povećava sadržaj internet tražilica. Ovo je jako korisno ljudima koji imaju problema s vidom, i onima koji rade prezentacije za veću publiku. (na Macu se ovo postiže s korištenjem Command umjesto Control).

2. Control tipka i minus tipka: Smanjuje sadržaj internet tražilice. Radi upravo suprotno od control-plus kombinacije. Dobro dođe kad na veći ekran želite staviti cijeli sadržaj bez da morate scrollati. (Command-Minus ako imate Mac)

3. Tipka F-11: Kod većine tražilica ova tipka sakriva alatne trake i stavlja sadržaj stranice preko cijelog ekrana. To je pogotovo korisno ako imamo više alatnih traka instaliranih koje nam ograničavaju pogled na sadržaj.

4. Windows tipka i D tipka: Ova kombinacija se koristi da bi otkrili samo desktop, a sve druge prozore sakrili. Ova kombinacija je zgodna kada ne želimo da drugi vide koji su nam sadržaji otvoreni ili nam se žuri do desktopa po neku datoteku ili mapu.

5. Windows tipka i L tipka: Vraća računalo do login ekrana. Odlična skraćenica kad želimo spriječiti drugima pristup računalu, primjerice kada odemo na pauzu.

6. Windows tipka i E tipka: Ova skraćenica otvara My Computer (Windows Explorer). Ovo je korisno za brzo pohraniti i izvući datoteke.

Bilo da trebate povećati ili smanjiti sadržaj, brzo pristupiti desktopu, osigurati se od povrede privatnosti ili jednostavno brže pohranjivati podatke, ove skraćenice će vam skratiti vrijeme i znatno olakšati posao.

(prilagođeno s personalsuccestoday.com)