SHARE

Allen Iverson, legendarni umirovljeni bek NBA lige u svojoj petnaestogodišnjoj košarkaškoj karijeri zaradio je više od 154 milijuna američkih dolara. Ali, u posljednje vrijeme je u dubokim financijskim problemima, na rubu bankrota. Kako je jedan od najboljih igrača NBA u tako kratko vrijeme izgubio toliko novca?

Evo glavnih razloga zašto je Iverson izgubio kontrolu nad svojim financijama i što možemo naučiti iz njegovih pogrešaka.

Živite u skladu sa svojim mogućnostima

Više od 60 posto NBA igrača bankrotira unutar pet godina nakon što odu u mirovinu. Iverson ne igra profesionalnu košarku od 2010. i upao je u tu zamku.

U danima najveće slave, Iverson je imao istančan ukus za skupe stvari. Mjesečno je trošio 10.000 američkih dolara za odjeću, 10.000 na namirnice i stvari za kuću, 10.000 za zabave i restorane i 1000 dolara za kemijsku čistionicu. A to je samo početak; sudski dopis iz 2012. pokazao je da je Iverson trošio ukupno 360.000 USD mjesečno, od čega bi samo 126.000 išlo na razne hipoteke i vjerovnike. U to vrijeme je Iverson još uvijek zarađivao 750 tisuća USD godišnje od sponzora, ali to nije bilo dovoljno da pokrije te ogromne troškove.

Lekcija je da svatko (čak i najbolje plaćeni NBA igrači) mora živjeti u skladu sa svojim mogućnostima. Godišnja primanja od 750 tisuća dolara vas stavlja u 1% najbogatijih, ali čak i tako velik novac može se brzo istopiti nepromišljenim kupovinama. U nekoliko prvih godina u karijeri, Iverson je zaslužio uživati u svom uspjehu, ali luksuz kao što je posjedovanje nekoliko višemilijunskih kuća, samo ga je uveo dublje u financijske probleme.

Radije uložite novac, umjesto da kupujete stvari

Iverson je volio kupovati skup nakit, brze automobile i dizajnersku odjeću. A sve te stvari gube vrijednost s vremenom.

Vrhunski nakit može se prodati po puno manjoj cijeni nego što je kupljen, a automobili gube na tržišnoj vrijednosti čim prođu prvi kilometar. Rabljena odjeća, čak i dizajnerska, vrijedi nekoliko puta manje od nove.

Budući da profesionalni sportaši imaju relativno kratke karijere, trebali bi uložiti barem mali dio svog bogatstva, u dionice ili otvoriti štednju, fond, kupiti policu životnog osiguranja ili slično. Iverson to nije učinio.

Bio je gladan rizika, ali umjesto ulaganja u dionice, Allen je volio kockati; u jednoj večeri u Atlantic Cityu je prokockao preko milijun američkih dolara.

Ali nije sve tako sivo za Iversona

Unatoč ovim nedaćama, Allenova priča ima sretan završetak. Njegov doživotni sponzor Reebok, ostavio mu je 30 milijuna dolara za “crne dane”. Iverson neće moći pristupiti tom novcu sve do 2030. godine, ali će biti u dobroj financijskoj situaciji u starim danima.

Usuđujem se reći da većina nas nema sponzora koji će nam omogućiti sličnu sigurnost i zato je važno planirati budućnost, pogotovo za mirovinu kad nam primanja opadnu.

(preuzeto s Timea)