SHARE
Pušenje je jednostavno loša navika, nešto na što se u suvremenom poslovnom svijetu gleda sve lošije. Ubojica je produktivnosti – studije su pokazale da pušači trate više radnog vremena na pauze od nepušača.

U pojedinim zemljama poslodavci imaju pravo ne zaposliti pušača, i koriste ga. Mnogi koji su pokušali prestati pušiti vjerojatno su se iznenadili kako su se, usprkos odlučnosti, brzo vratili na staro. Sada postoji i znanstveno obrazloženje tog fenomena.

Pušači koji su uspjeli prestati pušiti predodređeni su za uspjeh svojom moždanom strukturom, tvrdi Duke Medicine, bolnica američkog sveučilišta Duke. U studiji, objavljenoj u časopisu Neuropsychopharmacology, se tvrdi da je otkrivena veća povezanost pojedinih moždanih regija u ljudi koji su uspješno prestali pušiti, u usporedbi s onima koji su pokušali prestati i vratili se pušenju.

Analizirani su MR skenovi mozgova 85 osoba prije i nakon pokušaja prestanka pušenja. Svi su ispitanici prestali pušiti, a istraživači su pratili njihov napredak tijekom 10 tjedana. Četrdeset i jedna osoba vratila se pušenju tijekom studije.

Istraživači su utvrdili da mozgovi 44 pacijenta koji su uspješno prestali s pušenjem imaju nešto zajedničko – bolju usklađenost između insule, moždanog središta za porive i žudnju, i somatosenzoričke kore, dijela mozga zaduženog za osjet dodira i motoriku.

Gornji red prikazuje prosječnu povezanost insule i senzoromotoričke kore u ispitanika koji su uspjeli prestati pušiti (Duke Medicine)
Gornji red prikazuje prosječnu povezanost insule i senzoromotoričke kore u ispitanika koji su uspjeli prestati pušiti (Duke Medicine)
“Ukratko, insula šalje poruku ostalim dijelovima mozga, koji zatim odlučuju uzeti cigaretu ili ne”, kaže Merideth Addicott, izvanredni profesor na Dukeu i glavni autor studije.

Insula je velika regija moždane kore i predmet mnogih studija o prestanku pušenja. Joseph McClernon, koautor studije, kaže da je insula aktivna kad pušači žude za cigaretom, kao i da su pušači kojima je insula oštećena spontano gubili želju za pušenjem.

McClernon kaže: “Opće je stajalište da je insula ključna struktura kad je o pušenju riječ i da moramo razviti tretmane za prestanak koji će modulirati funkciju insule. Ali kako je modulirati, i kod koga? Naši podaci donose neke nove dokaze i upućuju da bi usmjerenost na spoj insule i somatosenzoričke kore mogla biti dobra strategija.”
Više o novom otkriću znanstvenika s Dukea donosi Science Daily.

1 KOMENTAR

Comments are closed.