Site icon Stratego.hr

Imate lošeg šefa. Što sad?

(Flickr / flickr.com/photos/fergusonphotography/)

Već smo pisali o tome kakav je dobar šef – on zna da je zaposlenicima važnije priznanje njihovog rada od povišice ili napredovanja. Kao kod Tolstoja, svi dobri šefovi su dobri na isti način, svaki loš šef je loš na svoj način. Neki su jednostavno nekompetentni, napredovali su preko granice svoje sposobnosti i uopće ne znaju što rade. Imate lošeg šefa i što sad?

Čak i niže rangirani članovi tima znaju o poslu više od njih. Drugi su loši komunikatori, šalju miješane poruke, jedno govore, a drugo rade i nagrađuju. Treći su jednostavno loše osobe, sadisti, tračeri, frustrirane osobe koje se iskaljuju na drugima.

Sve ih povezuje činjenica da u zaposlenicima izazivaju loše osjećaje i stres, koje onda ovi često nose kući, prenose na članove obitelji i tako redom. Evo nekoliko strategija kojima se možete pokušati nositi s takvim šefovima:

1. Odvojite posao od života. Ostavite probleme u uredu i kod kuće se posvetite pozitivnim stvarima. Kuhajte, družite se s obitelji i prijateljima, bavite se sportom, meditirajte, pletite, radite sve što vas opušta i ispunjava.

Ne grizite se zbog toga što vas sutra čeka u uredu. Time ćete se baviti sutradan. Ova strategija pali ako vaš šef nema naviku nazivati vas izvan radnog vremena te ako nemate obvezu biti dostupni dok ne radite.

2. Potražite potporu kolega. Identificirajte šefa kao problem u vašoj radnoj sredini i podupirite se s kolegama istog ranga u svakodnevnim dramama koje prolazite. Solidarnost može biti od velike pomoći.

3. Potražite pomoć ljudskih resursa. Ako je vaša kompanija dovoljno velika i napredna da ima osobu zaduženu za ljudske resurse, potražite njenu pomoć. Zatražite sastanak te ukratko i pristojno objasnite u čemu je problem s vašim šefom.

Naglasite zašto mislite da zbog vašeg šefa radni proces trpi i rezultati su slabiji nego bi mogli biti. HR je tu ipak zato da bi štitio interese kompanije, a ne vaše. Ne šaljite pritužbu mailom. Netko bi je mogao pokazati vašem šefu.

4. Dajte otkaz. Ako ne ide drugačije, ako je cijena stresa prevelika, ako se osjećaju posljedice na zdravlje, najbolje je dati otkaz. Znamo da na ovakvom tržištu nije lako pronaći novi posao, ali u tom slučaju uvijek postoji mogućnost odlaska u privatno poduzetništvo. Bit ćete sami sebi šef, a možda i nekim drugim ljudima. Nadamo se da ćete biti bolji od onog od koga ste pobjegli.

Exit mobile version