SHARE

Ići na posao često nije baš najugodnija stvar na svijetu. Većina ljudi bi radije ostala kući i gledala televiziju cijeli dan. Ali to nije neuobičajena pojava, to su svakodnevne frustracija zaposlene osobe.

Problem je kad posao postane toliko opterećenje, da mentalno i fizičko zdravlje stradava zbog njega. Evo 9 ključnih simptoma koje Lifehack donosi kao znakove da je vrijeme za otkaz:

1. Imate loš osjećaj u želucu

Uvijek slušajte što vam instinkti kažu. Kad vam postane mučno u trenutku kad pomislite na posao, taj osjećaj u želucu nije se pojavio jer ste nešto loše pojeli. Vaš živčani sustav govori vam da nešto ozbiljno nije u redu i da vas stres ubija.

2. Više se ne smiješite na poslu

Kad se zadnji put dogodilo nešto zbog čega ste se na poslu nasmiješili? Ne možete? To je problem. Posao nije zabava, ali morate bar malo uživati u onome što radite i kontaktu sa suradnicima.

3. Uvijek odlažete zadatke

Sjećate se kad ste bili u školi i odlagali domaću zadaću za kasnije, jer vam se jednostavno nije dalo napraviti je? Posao se ponekad može pretvoriti u odraslu varijantu toga. Trebali bi se osjećate uzbuđeno zbog svog posla, ne konstantno tražiti druge načine da se zabavite i odložite ga.

4. Shvaćate da ne možete više rasti

Ponekad vam okruženje na poslu odgovara, ali došli ste do zida. Možda bi sljedeći logičan korak bio preuzeti mjesto svog šefa, ali znate da se to neće tako brzo dogoditi. Možda je tvrtka mala, pa nemate kuda napredovati. U svakom slučaju, jednom kad shvatite da možete ili ostati na istoj poziciji zauvijek, ili otići, jasno je što morate učiniti.

5. Jako vam je dosadno

Čim pomislite na posao, osjetite dosadu. Čini vam se da ste učinili sve i da nema više izazova koji bi vas zaokupili. Naizgled to nije toliko strašno, ali ako se već dugo dosađujete na poslu, trpi i kvaliteta, a ona bi trebala biti vaš odraz.

6. Svaki dan vam je ponedjeljak

Ako imate sindrom ponedjeljka nedjeljom poslijepodne, i svaku večer u tjednu dok ne stigne petak, znači da ste već odustali od posla. Zašto biste provodili svoje vrijeme negdje gdje ne želite biti?

7. Nitko vas ne cijeni

Vi niste samo kotačić u složenom poslovnom procesu, ali neki od nas rade u tvrtkama u kojima se osjećaju tako. Mislite li da vas vaša tvrtka ne cijeni kao osobu, vrijeme je za odlazak. Kompanije često traže lojalnost zaposlenika, ali kako nam je dobro poznatu, ne uzvraćaju tu lojalnost. Zaslužujete da vas netko cijeni kao osobu i kao nekog tko doprinosi kompaniji.

8. Ne uklapate se, želite otkaz

Što ako tvrtkine vrijednosti nisu ujedno i vaše? Jednostavno se ne osjećate dobro. Cijenite učenje novih stvari, a njima je važno da se sve uvijek radi na isti način. Ako nema znakova da će se stvari promijeniti, osjećat ćete se jadno i u sukobu sa svakom inicijativom koju tvrtka poduzme. U redu je imati različite vrijednosti, ali nije u redu ostati raditi i biti nesretan nakon što to shvatite.

9. Ne podnosite svog šefa

Koliko god se trudili, jednostavno se ne možete složiti sa svojim šefom. Vrijeme je za odlazak. Kad imate šefa s kojim ne možete raditi, koji vas ne podržava, ne možete uspjeti. Umjesto toga, samo raste frustracija.

Ako vam se ovakve stvari događaju više puta tjedno, ne vrijedi ostati. Vrijeme je za potragu za novim poslom. Nije sramota dati otkaz ako se zbog posla osjećate bijedno. Svaki posao ima svoj životni ciklus, i ako je vaš došao da kraja, vrijeme je za prelazak na nešto bolje.