SHARE

Nije lako biti šef. Pomalo je to neka vrsta ego tripa, ali i izazov krhkim egima onih koji su postali šefovi. Časopis Inc. bavi se šefovima i time što zaposlenici koji sebe žele dobro nikad ne smiju pred njima izgovoriti.

Evo pet stvari koje treba izbjegavati po svaku cijenu i koje nikako ne smijete reći šefu ako imate namjeru napredovati, dobiti povišicu ili barem izbjeći otkaz:

1. “Jesi li se sinoć napio?”

Bio sam na večeri s menadžmentom. Svi su bili važni. Ili, barem su mislili da jesu. Meni neposredno nadređeni šef je gajio sklonost prema sorti sauvignon blanc. I prema svemu što je ličilo na sauvignon blanc. Popio je čašu, dvije, nekoliko. U pola večere, dva druga menadžera su ga iznijela. Sutradan je izgledao pregaženo. Glumeći nevinost (bio sam mlad), pitao sam ga “Jesi li se sinoć napio?” Pogledao me kao da sa mnom nešto nije u redu. Sljedećih godinu dana trudio se da mi učini život jadnim. Šefovi ne vole gubiti ugled, kao što ne vole kad im “pozli” na službenoj večeri.

2. “Jesi li siguran u to?”

Znam da smo usred revolucije, koju predvodi Kalifornija, u kojoj se svi predstavljamo kao brižne osobe pune ljubavi. Ali postoje dobri načini za propitivanje autoriteta, i nijedan od njih nije izravan. Da, možete pitati šefa jeste li ga dobro razumjeli. Provedite ga nježno kroz sve posljedice njihove odluke. Ali smijete li propitkivati njegovu odlučnost? Ne. Šefovi donose odluke. Ili ste zaboravili kako se ostvaruju misije?

3. “Tvoj/a muž/žena je jako zgodna.”

Jesam li spomenuo da su šefovi paranoični? Mislili ste da mu dajete kompliment, zbog kojeg će se osjećati još uspješnijim nego inače. Ali, možda ste mlađi od šefa. Možda vam haljina bolje stoji ili imate više stila. Možda njegov bračni partner nije sretan zbog toga koliko on provodi vremena na poslu. Šefove je život često naučio da o svemu razmišljaju kao o prijetnji. Komplimentirajte im na njihovom bračnom partneru, i možda će vas početi gledati kao suparnika. Da, zvuči suludo. Ali od suludog do katastrofe je mali korak.

4. “Vi HDZ-ovci/SDP-ovci ste svi isti.”

Možda vas je šef naljutio. Ali podbadajući ga zbog njegovih političkih uvjerenja nećete ništa postići. Prvo, ne znate sasvim sigurno je li on u nekoj stranci. Možda se nekad izjasnio da je bliži nekoj političkoj stranci, ali možda je samo htio čuti što će njegovi suradnici na to reći. Ne zaboravite da biti šef znati biti i političar. To uključuje često govorenje neistina. Nemojte ugaziti u političku kakicu.

5. “I ja bih mogao raditi to što ti radiš.”

Da, to je vjerojatno istina. Korporacije su ustrojene tako da su svi zamjenjivi. Posao šefa je, međutim, da se pravi da je nezamjenjiv. To je u srži njegova bića. To je dio njegovih uvjerenja. Ne, to je jedino njegovo uvjerenje. Nikad ne propitujte to, stvar koju netko o sebi smatra najvažnijom. A vaš šef najvažnijom smatra činjenicu da ga nitko ne može zamijeniti. Ne sukobljavajte se s njihovim unutarnjim sjajem, čak i kad znate da sjaje jer su radioaktivni.

1 KOMENTAR

Comments are closed.