SHARE

Jeste li jedna od onih osoba koje su vječno umorne? Nikad ne uspijevate postići onaj blaženi osjećaj da ste se probudili svježi i odmorni? Zapravo ste stalno umorni?

Razlozi za to mogu biti mnogi. Vrlo vjerojatno da pravi razlog nije nedovoljan broj sati spavanja (ako je, to je najlakše ispraviti), kao ni da rješenje nije još jedna šalica kave ili neki novi dodatak prehrani za energiju. Problemi su najčešće u pogrešnom životnom stilu. Evo koje razloge za stalan osjećaj umora donosi Bite Size Wellness:

1. Ne vježbate dovoljno

Možda vam se čini da na treningu trošite energiju koju jedva da uopće imate. Ali stvar je upravo suprotna. Kad vježbate, povećavate svoje razine energije. Redovna tjelovježba čak će vam povećati količinu sna i omogućiti vam da se budite energizirani. Naravno, teško je natjerati se u teretanu. Evo najboljeg savjeta za to.

2. Dehidrirani ste

Prema pojedinim istraživanjima, i do 75 posto nas kroz dan ide dehidrirano. Možda spadate u tu kategoriju i možda je to odgovor na pitanje o vašem vječnom umoru. Jedna čaša vode na sat tijekom radnog dana pozitivno će utjecati na vašu razinu energije, raspoloženja i koncentracije. I otklonit će jedan od najčešćih uzroka glavobolje!

3. Previše kofeina

Još jedna kategorija u koju vjerojatno spadate. Malo se odmorite od kave – dat će vam energiju koju trebate, ali ćete vrlo brzo iskusiti i slom. Previše kofeina utjecat će i na vaše spavanje, što će očito narušiti i vašu razinu energije.

4. Previše sjedite, a stalno umorni

Ključan faktor za ljude s uredskim poslovima. Suosjećamo. I mi radimo u uredu! Ne bojte se. Ne morate cijeli dan na poslu sjediti. Dovoljno je nekoliko puta tijekom dana ustati i kretati se da vam krv krene brže kolati, a mozak dobije više kisika, od čega ćete se osjećati energičnije.

5. Ne jedete pravilno

Obraćamo se svima koji vole uzeti zalogaj iz automata. Vrećica čipsa ili čokoladica ne čine dobro vašoj energiji, niti vašoj figuri. Jednostavni ugljikohidrati i slatkiši su puni praznih kalorija. Umjesto toga, odaberite užinu punu proteina i složenih ugljikohidrata – maslac od kikirikija, proteinsku pločicu ili humus. Bit ćete puni energije, budni i siti cijelo poslijepodne.

6. Preskačete doručak

Nakon 6-8 sati bez hrane tijekom noći, najgore što možete učiniti je nastaviti bez nutrijenata. Tijekom dana baš i ne biste mogli tako dugo bez hrane, zar ne? Započnite dan spremni uz pomoć zdravog doručka poput voćnog smoothieja ili zobene kaše.

7. Jedete previše šećera

Opet ti jednostavni ugljikohidrati: bijeli kruh, riža, čips i većina žitarica za doručak puni su tih nutrijenata koji ubijaju energiju u vama. Zamijenite ih cjelovitim zrnima i složenim ugljikohidratima, kako bi vam šećer u krvi ostao konstantan tijekom cijelog dana.