SHARE

Mnogi od nas često imaju problema s neumjerenošću. Surfamo internetom satima besciljno, prekomjerno radimo, previše jedemo i pijemo.

Zašto ne postaviti granice?

Umjesto da neograničeno provodimo vrijeme na internetu i mobitelu, zašto se ne bi ograničili na dva sata korištenja elektronskih uređaja (naravno izvan posla)? Mogli biste vrijeme iskoristiti bolje: za vježbanje, čitanje, meditiranje, kuhanje zdrave hrane, druženje s voljenima.

Umjesto da radite od jutra do sutra, zašto ne bi pokušali skratiti radni dan? Na, primjerice, 6 sati ili manje? Naravno da to ovisi o tipu posla kojeg radite, ali hipotetski bi bili produktivniji da radite manje, bili fokusiraniji i lakše obavljali zadatke – ovaj članak o mitovima o produktivnosti koji to potvrđuje. Bili biste također odmorniji i imali bi više energije.

Umjesto da se stalno prejedate, zašto se ne bi hranili samo u određeno vrijeme? Primjerice ako odredite da ćete jesti samo podne do jedan, ili od 6 popodne do 8, vjerojatno bi smanjili unos kalorija. Što ako biste jeli samo zdravu, cjelovitu hranu, koja ne sadrži puno šećera, bijelog brašna i raznih kemijskih dodataka? Manje biste jeli, smršavili bi i bili bi zdraviji.

Umjesto da kupujete bez razmišljanja, zašto ne bi stvari (osim namirnica i kvarljive robe) kupovali samo prvoga u mjesecu? Vjerojatno biste kupovali manje i uštedjeli bi ste dosta (na Strategu smo već pisali korisne članke o uštedi novca).

Da smijete napraviti samo tri zadatka dnevno (osim odgovaranja na e-mail), koje biste odabrali? Naravno da bi odabrali samo najbitnije zadatke.

Što bi bilo kad biste smjeli van posla sjediti samo dva sata dnevno? Više biste se kretali, umanjili bi tegobe s kralježnicom i smršavili bi.

Ove su granice naravno samo primjeri. Vi morate iskušati svoje, da vidite koje vam najbolje odgovaraju. Ali ne zaboravite da granice mogu biti moćne jer nas tjeraju da biramo i da se fokusiramo na bitne stvari. Umjerenost je najveća vrlina.

(preuzeto s zenhabits)