SHARE

U posljednjih deset godina, kako se počelo više raditi na razvoju korporativne kulture, osnovali su se odjeli za ljudske resurse, održavaju se radionice na temu managementa, možemo zaključiti kako su šefovi usvojili neke osnovne vještine, da ne kažemo trikove. Kod nas je najviše zaživio savjet o otvorenim vratima gdje šef držeći vrata otvorenima ili odškrinutima, šalje poruku o dostupnosti svojim zaposlenicima. Već smo pisali o tome kako postati najbolji šef na svijetu, a evo koji savjet i znanost potvrđuje kao posebno važan.

Kad menadžeri stvore atmosferu u kojoj njihovi zaposlenici znaju kako njihov šef stavlja potrebe zaposlenika ispred svojih potreba, dolazi do mjerljivih poboljšanja u zadovoljstvu zaposlenika i klijenata odnosno kupaca, boljih performansi kod zaposlenika i manje gubitaka u poslovanju, kaže istraživanje koje su proveli Robert Liden, Sandy Wayne, Chenwei Liao i Jeremy Meuser, a koje je objavljeno u časopisu Academy of Management Journal.

Zaposlenici se osjećaju najviše cijenjenima i ulažu poseban trud u svoj posao i klijente kada njihov šef stvori atmosferu povjerenja, brige, suradnje, pravednosti i empatije. Prema jednom autoru spomenutog istraživanja najbolji od stilova vodstva do sada je daleko od one stare naređivačke politike “Nemoj napraviti to. Napravi ovo.” Današnji šefovi koji služe svojim zaposlenicima puno više trebaju zvučati poput: “Mogu li ti nekako pomoći da to napraviš? Dozvoli mi da ti pomognem. Što ti treba kako bi napravio/la..?” Ovakav pristup pomaže zaposlenicima u postizanju njihovog punog potencijala.

“Tajna” je u tome što zaposlenici svoje šefove gledaju kao uzor i onda jednostavno oponašaju ono što vide. Kada se menadžeri ponašaju kao “sluge” zaposlenicima, stvaraju zaraznu atmosferu visoke produktivnosti od koje svi profitiraju jer radnici postaju vrlo učinkoviti u svom poslu. Takav stil vodstva se naziva služeći stil.

1 KOMENTAR

Comments are closed.