SHARE

Najlakši savjet za dati nekome tko mrzi svoj posao je reći mu neka da otkaz. Ali, što s onima koji jednostavno nisu u životnoj situaciji da mogu olako napustiti posao na kojem ipak primaju plaću? S ovakvim tržištem rada kakvo je trenutno? Teško je dati savjet u takvim slučajevima.

Bloger Fitz s bloga Ready To Be Rich ispričao je svoju priču:

“Ne volim svoj posao”, rekao mi je prijatelj. “Ali ne mogu dati otkaz jer moram prehraniti obitelj.”

“Jesi li pokušao pronaći drugi posao?”, pitao sam.

“Pokušavam”, rekao je. “Ali ne mogu naći posao s dovoljno velikom plaćom, kakvu imam sada.”

“Nastavi tražiti”, rekao sam.

“Da, planiram. Ali svaki dan je tako težak. Što da radim?”

Sjetio sam se vremena kad sam ja radio posao koji sam mrzio, i morao sam se tjerati iz kreveta svako jutro samo da odem u firmu.

Tako sam htio dati otkaz, a nisam si mogao to priuštiti, jer sam imao velike dugove na karticama, nekoliko kredita, a još sam i pomagao roditeljima financirati dvojicu braće koji su tada studirali.

Kako sam preživio? Evo pet stvari koje su mi pomogle do trenutka kad sam uspio promijeniti svoju situaciju.

1. Budite zahvalni što imate posao

Najlakši način da preokrenete svoje raspoloženje je da se sjetite koliko nezaposlenih ima. Srećom, niste jedan od njih. Razmislite o ljudima koji su u goroj situaciji od vas. Ima ih koji rade više, a plaćeni su slabije. Možda zvuči okrutno, ali znanstvene studije su pokazale da možete ojačati svoje samopouzdanje ako se usporedite s onima kojima je gore nego vama.

Prije nego se predate mržnji prema svom poslu, sjetite se onih koji nemaju posao. (Ili onih koji u Hrvatskoj rade, a ne primaju plaću. Strategov savjet: ako ste jedan od tih, dajte otkaz odmah. Nemojte čekati. Stanje se neće popraviti.)

2. Ne dopustite da vaši osjećaji utječu na vaš posao

Ovo je teško za učiniti, ali je moguće. Ključno je razumjeti da ne morate biti sjajan zaposlenik, dovoljno je da niste loš. To znači, dolazite i odlazite na vrijeme, a dok ste na poslu, radite.

Ostanite pristojan zaposlenik koji proizvodi očekivane rezultate, ali nemojte pretjerivati, jer trebate čuvati svoje vrijeme i energiju za bolje stvari, primjerice, za planiranje kako ćete promijeniti posao.

Pretpostavka je da zaista želite napustiti posao koji imate, ali si to ne možete priušiti. Ako niste posve sigurni da želite dati otkaz, radije se posvetite tome da raščistite situaciju na poslu koji trenutno radite.

3. Počnite planirati odlazak

Prestanite se žaliti. To neće riješiti ništa. Umjesto toga, počnite planirati na način da se zapitate što zaista želite.

Želite li samo bolji posao? Ili želite raditi na sasvim drugom području? Želite li se baviti samostalnim radom? Ili pokrenuti vlastiti biznis?

Ne možete krenuti naprijed ako ne znate kuda idete.

Jednom kad se odlučite, koraci će vam postati očiti, i lakše će vam biti planirati. Zapišite svoj cilj, podijelite ga na faze i zadatke. Posvetite vrijeme i energiju ostvarivanju plana.

4. Razmišljajte o sadašnjoj fazi kao o “prikupljanju sredstava”

Moj cilj je bio dati otkaz i prebaciti se na drugo područje. Točnije, htio sam napustiti strojarstvo i prebaciti se u IT industriju.

Moj problem nije bio pronaći novi posao – u IT-ju ih ima – nego pronaći posao na kojem ću zarađivati kao ranije. Ali kako sam mijenjao industriju, to je bilo gotovo nemoguće postići.

Shvatio sam da ću morati prihvatiti slabije plaćen posao. Prije toga, odlučio sam postići sljedeće:

  • Izaći iz dugova
  • Minimizirati troškove, maksimizirati ušteđevinu
  • Ustanoviti fond za krizne situacije
  • Naučiti IT vještine kako bih dobio bolju plaću

U tom trenutku, osim načina gledanja na svijet, ništa se nije promijenilo u mom životu – ali to je velika promjena.

Prestao sam mrziti svoj posao, jer me svaki novi dan vodio korak bliže cilju. Sa svakom plaćom bio sam bliže izlasku iz dugova i dovršavanja svog fonda za krizne situacije. U međuvremenu, minimizirao sam troškove jer sam umjesto izlazaka, vikendom ostajao kod kuće učeći za novi posao.

Naposljetku, stalno sam se podsjećao da sam u fazi prikupljanja sredstava i jednostavno prikupljam gotovinu kako bih mogao nastaviti dalje, pa se ne moram osjećati loše zbog cijele situacije.

5. Napišite svoj otkaz s budućim datumom

Postavite rok do kada ćete dati otkaz na sadašnjem poslu, napišite svoj otkaz i stavite datum na njega.

Isprintajte otkaz, uokvirite ga i postavite na zid u svojoj spavaćoj sobi. Svako jutro, pogledajte otkaz i zamislite se kako vadite papir iz okvira, nosite ga u ured i uručujete šefu.

To je jednostavna, ali snažna vježba koja će vam pomoći da ostanete motivirani i odlučni u postizanju svojih ciljeva.

Svakako uzmite sve u obzir: novac, vještine, resurse, financijske odgovornosti i navike potrošnje. Zatim postavite realističan datum. Nemojte upisati bilo koji datum u budućnosti!

Ako mrzite svoj posao, nemojte se hraniti samosažaljenjem i gledati sapunice kako biste pobjegli od stvarnosti. Suočite se sa svojim strahovima, prihvatite izazov i hrabro promijenite svoj život.

1 KOMENTAR

Comments are closed.