SHARE

Živimo u iznimno materijalno orijentiranom svijetu gdje je lako načuti priče o autima, računalima, tenisicama, biciklima, odjeći. Iako su ponekad takvi razgovori uistinu korisni, većinom su isprazni.

Zamislite da jedne ljetne večeri sjedite u vrtu svoje vikendice s obitelji i ispijate limunadu. Sjedite i pričate o čemu? Kako ste kupili novi HD televizor?

Zadovoljstvo materijalnim stvarima traje kratko. Naši mozgovi se prilagođavaju na sreću. Nove stvari će izgubiti sjaj, a mi ćemo izgubiti interes za njih.

Umjesto da novac trošite na stvari koje će zastarjeti, pokušajte ga trošiti na nešto što će vam stvarati ugodna sjećanja. Lijepa sjećanja ostaju s nama cijeli život i formiraju nas kao osobe. Dobra će iskustva zauvijek ostati dobra u vašem umu, a loša će postati smiješne anegdote.

Blog Lifehack je izlistao 5 stvari na koje ne bi trebali bacati novac i 5 stvari koje su bolje ulaganje. Iskoristite ove savjete kako bi uštedjeli novac kako bi ga mogli utrošiti na iskustva koja će obogatiti život vama i vašim voljenima.

5 stvari na koje ne biste trebali trošiti previše novca

1. Elektronika

Danas je elektronska oprema postala gotovo nužnost, ali to ne znači da morate uvijek kupiti najnoviji iPhone. Ushit zbog novih sjajnih stvari kratkog je vijeka i gotovo sigurno će dogodine izaći novi i bolji model bilo kojeg uređaja kojeg posjedujete.

2. Ukrasi za dom

Uvijek će biti novih ukrasa za dom. Ne trebate trošiti tisuće kuna da bi vam stan ili kuća izgledala kao u časopisu; koristite vlastitu kreativnost kako bi dobili autentičan prostor. Možete iskustvo preuređivanja podijeliti s prijateljima i obitelji i tako se zbližiti s njima.

3. Automobili

Ferrari
(Flickr / flickr.com/photos/gfreeman23/)

Održavanje korak s najnovijim modelima nije pametno osim ako svakog od njih isplatite prije nego novi model izađe. U suprotnom ćete stalno grcati u dugovima. Nikad nećete biti slobodni ako stalno mijenjate vaš (napola otplaćeni) automobil za najnoviji (vjerojatno skuplji).

4. Najnovija moda

Ne morate osjećati krivicu ako kupujete novu odjeću, torbe i cipele s vremene na vrijeme. Ali ako svaki put u šopingu kupite novi par cipela od tisuću kuna (na popustu), možda biste trebali promisliti i uštedjeti novac za nešto drugo. Uvijek će biti nove lijepe odjeće i nema smisla da trošite teško zarađen novac na to, a i usput trošite mjesto u ormaru.

5. Nakit

Luksuzan nakit valja imati za posebne prigode, za vjenčanja, zabave ili izlaske. Ako si možete priuštiti sat od 10.000,00 kuna, svaka vam čast. Mi obični smrtnici ne želimo ići u dugove zbog ukrasa.

5 stvari na koje biste trebali trošiti novac

1. Obrazovanje

Ne postoji bolji osjećaj nego kad čujete strance kako pričaju jezik, a vi ga razumijete (meni je tako ljeti s Nijemcima). Iako tečajevi jezika nisu toliko jeftini, vrijedni su svake kune. Učenje o drugim kulturama, vjerama i drugim strukama otvorit će vam um. Tečajevi programiranja, pletenja, produciranja održat će vam mozak svježim.

Ne mora značiti da ćete promijeniti vjeru ili posao. To samo znači da ste široka uma i da cijenite plemenitu moć znanja. Nikad ne znate kad će vam nove vještine koristiti.

2. Putovanja

Putovanja znaju biti skupa, ali sjećanja ostaju s vama do kraja života – čak i loša. Najčešće se lošim trenucima kasnije u životu smijemo. Jedno putovanje po Europi može vas koštati kao dobar laptop, a put do drugih kontinenata bit će jeftiniji od automobila kojeg želite, a ne trebate.

Zamijenite materijalne stvari za prizor polarne svjetlosti, pogled s Eiffelovog tornja ili planinarenja po Alpama.

3. Glazba

Naučiti svirati instrument izvrsno je iskustvo, a možete ga i prenositi na djecu i stvarati uspomene. Osoba koja u društvu zna svirati razvedrava svako druženje i stvara povezanu i opuštenu atmosferu. Instrumenti su također zavodljivi.

Kako bi što prije naučili, uzmite instrukcije kod provjerenih predavača i isprobajte razne žanrove. Tko zna, možda jednog dana budete i nastupali.

4. Knjige

Knjige svakome donose drukčije iskustvo. Ne zahtijevaju napajanje, popravak ili resetiranje. One se prenose s generacije na generaciju.

Neprocjenjivo je moći sjesti bilo gdje s knjigom u ruci, bez ikakvih distrakcija. Knjige su portali za otkrivanje sasvim novih svjetova. A i koriste vašem mozgu na još puno načina.

5. Prehrana

Na putovanjima ćete sigurno isprobavati i novu hranu. Umjesto da trošite tisuće kuna na torbe i haljine, uštedite za dobru hranu. Odite na tečajeve kuhanja i naučite kuhati razna svjetska jela. U Italiji primjerice nude tečajeve kuhanja u vinogradima (mogli bi i u Hrvatskoj). Takva iskustva se mogu podijeliti s prijateljima i obitelji.

Belgijska čokolada jest ekskluzivna, ali kad je probate, znat ćete zašto toliko košta – izniman je užitak. Novac trošite u iskustva koja će vam ostaviti sjećanja umjesto na materijalne stvari. Sjećanja ćete puno više cijeniti.

4 KOMENTARI

Comments are closed.