SHARE

Naše društvo cijeni inteligenciju. U školi nas uvjeravaju da naučeno gradivo i kvocijent inteligencije determiniraju naš uspjeh. Oni koji znaju detaljno reproducirati gradivo smatraju se dobrim đacima, a ostali se dijele na prosječne i “propalitete”.

Kad nas na kraju puste u stvaran svijet, ne treba nam puno da shvatimo da oni koji su u školi bili najuspješniji imaju i najviše uspjeha u životu. Već smo pisali o milijarderima koji nisu završili fakultet.

Blog Dumb Little Man bavi se upravo tim pitanjem:

Ocjene i diplome ne jamče uspjeh. Svi poznajemo ljude koji nisu bili najbolji učenici u školi, ali su uspjeli u karijeri i imaju širok krug vrijednih prijatelja i znanaca. Susreli smo i jako inteligentne ljude ograničenih socijalnih vještina. Zašto? Koji je razlog za to?

Pojam “emocionalna intelgencija” prvi se put javio 1995. u istoimenom bestseleru Daniela Golemana.

Emocionalna inteligencija odnosi se na sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim i tuđim emocijama. Znanstvenici su skovali pojam EQ ili kvocijent emocionalne inteligencije, kako bi opisali individualne razine emocionalne inteligencije. Osobe koje imaju visok EQ uživaju u većem samopouzdanju, imaju više suosjećanja i empatije za druge, održavaju bliže osobne odnose te se lakše prilagođavaju životnim usponima i padovima.

Ove četiri sposobnosti smatraju se ključnima kod visokog EQ-a:

  1. Samosvjesnost, odnosno poznavanje sebe i svojih emocija. Tu je uključena i sposobnost realne procjene vlastitih snaga i slabosti. S time ide i zdrava doza samouvjerenosti.
  2. Upravljanje sobom, odnosno kontrola nad vlastitim emocijama, racionalno djelovanje i pozitivan način reagiranja na promjene. U tu su osobinu uključeni i pouzdanost, savjesnost, predanost i optimizam.
  3. Društvena svjesnost, odnosno razumijevanje emocija drugih i odgovarajućih reakcija na njih. Empatija, suosjećanje, prepoznavanje tuđih talenata i posebnosti te dobre komunikacijske vještine sve spadaju u tu kategoriju, kao i osjećaj ugode u društvenim situacijama.
  4. Upravljanje odnosima, odnosno sposobnost održavanja interpersonalnih odnosa, izbjegavanje nepotrebnih sukoba i uspješno rješavanje istih kad se dogode. Ova osobina obuhvaća i građenje sfera utjecaja te preuzimanje vodstva po potrebi.

Nedostaju li vam te kompetencije, možete se osjećati nesigurno ili kao da nemate kontrolu nad situacijom. Ako prepustite emocijama da upravljaju vašim akcijama, završit ćete kao brod koji pluta olujnim morem. Samo ako naučite upravljati svojim emocijama, moći ćete upravljati i svojim životom.

Dopustite li emocijama da upravljaju vama, mogu vam se dogoditi brojne loše stvari. Teško je biti otvoren prema ljudima, ako ste pod emocionalnim stresom, pa će vaši osobni odnosi biti ugroženi. Velike emocionalne oscilacije mogu na dugi rok donijeti probleme poput visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti. Depresija i tjeskoba također mogu biti posljedice emocionalnih problema. Stoga je jasno da je visok EQ važna komponenta zdravlja.

Je li moguće podići svoj EQ?

Razinu kvocijenta emocionalne inteligencije formiraju razni čimbenici, među kojima i genetika te razvoj u djetinjstvu. Možemo promijeniti način na koji reagiramo na emocije, ali potrebno je više od same želje za promjenom. Možda na intelektualnoj razini i shvaćamo što trebamo učiniti, ali stjecanje kontrole nad emocijama traži praksu i interakciju s drugima.

Psihloginja Jeanne Segal, autorica knjige The Language of Emotional Intelligence, opisuje neke vještine koje pomažu povećanju EQ-a:

1. Kontrolirajte stres dok nastaje

Stres izvan kontrole vas može pregaziti. Teško je održati kontrolu kad stres preuzme. Naučite li kontrolirati stres dok nastaje, možete ostati uravnoteženi i usredotočeni. Prvi korak mora biti prepoznavanje vlastite emocionalne reakcije na stres. Neki ljudi postaju tjeskobni, drugi se povlače ili gube koncentraciju. Jednom kad upoznate svoju reakciju na stres, znat ćete ga i neutralizirati. Naučite smiriti sami sebe na zdrav način.

2. Povežite se sa svojim emocijama

Postanite svjesni svog emocionalnog stanja od trenutka do trenutka. Proučite što pokreće različite emocije kod vas. Osjećate li tjelesne senzacije poput glavobolje ili stezanja u prsima kod jakih emocija? Možda patite od nedostatka emocija, ili ih potiskujete. Naučite se povezati sa svojim temeljnim emocijama, kako biste ih upoznali.

3. Nosite se s danom pomoću humora

Smisao za humor olakšat će vam svakodnevne frustracije i olakšati teška vremena. Vedro raspoloženje je dobar način za izbjegavanje sukoba. Smisao za humor umanjit će vam stres i olakšati povezivanje s ljudima.

Kad kažemo da netko zna s ljudima, ustvari govorimo o nečijem EQ-u. Znati s ljudima znači imati široku paletu vještina, među kojima i sposobnost čitanja njihovih emocija, lakoću postizanja toga da se drugi osjećaju ugodno te korištenje učinkovite komunikacije za utjecanje i nagovaranje. To znači biti dobar prijatelj, vođa i pregovarač.

Takve osobe nekad opisujemo kao karizmatične, jer oni prirodno uvlače ljude u svoju sferu utjecaja, povjerenja i prijateljstva. Želite li poboljšati svoje vještine odnosa s ljudima i početi koristiti tu magičnu moć, posvetite vrijeme razvoju svoje emocionalne inteligencije.

2 KOMENTARI

Comments are closed.