SHARE

Posao, škola, obitelj mogu generirati toliku količinu stresa da vam ispiju svu energiju i ubiju vam motivaciju. Stres je opasan i za zdravlje – osobe koje su dugotrajno izložene stresu imaju veću vjerojatnost oboljenja od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i drugih potencijalno fatalnih bolesti. No postoje načini za liječenje stresa.

Ljudi u bijegu od stresa traže pomoć na raznim stranama. Očekivano, neki koriste šoping terapiju, koja može privremeno pomoći, ali potrošite li novac koji nemate, vaša razina stresa samo će porasti. Stoga radije poslušajte savjete bloga Wisebread od jeftinim metodama za liječenje stresa:

1. Prošetajte

Svaka tjelesna aktivnost umanjuje stres. Možda vam nije do tjelovježbe, ali kretanje otpušta endorfine, koji poboljšavaju raspoloženje. Počnete li se osjećati bolje, lakše ćete podnijeti stresne situacije.

2. Počistite nered u kući

Na kratko prestanite razmišljati o situaciji koja vas opterećuje na način da obavite neki kućanski zadatak. Bacite se na čišćenje nepotrebnih stvari iz vašeg ormara, sobe ili garaže. Naš se mozak može fokusirati samo na jednu stvar odjednom, pa ako se predate mini projektu u tijeku, na trenutak možete zaboraviti na stres. Bonus učinak: um je mirniji kad se nalazimo u urednom prostoru.

3. Meditirajte za liječenje stresa

Meditacija izaziva osjećaj duboke relaksacije, potiče unutarnji mir i smirenost. Ne treba trajati dugo i meditirati možete bilo gdje – dok sjedite na stolici, ležite u krevetu ili šetate. Zamislite nešto što vam donosi mir i usmjerite se na tu sliku. Istraživanja pokazuju da su meditatori otporniji na stres.

4. Pišite dnevnik

Stavljanje vlastitih misli na papir je jeftin način za liječenje stresa. Zadržite li osjećaje u sebi, samo ćete povećati razinu napetosti. Ali, iskrcate li sve na papir, možda ćete usput otkriti koji je korijen situacije koja izaziva stres u vama. Zapišite i kako planirate riješiti problem. Jednom kad budete imali plan za napad, možda će vam opasti i razina stresa.

5. Slušajte glazbu

Stavite slušalice i poslušajte neku glazbu. Po mogućnosti onu koja priziva sretna sjećanja, ili sporu klasičnu glazbu, koja eliminira hormone stresa.

6. Sjedite vani

Promjena okoliša će vam goditi. Ako ste zatvoreni u kući i pod stresom izađite vani. Malo vitamina D, koji dobivamo sunčanjem, i svježeg zraka pomoći će vašem raspoloženju i umanjiti napetost. Sunčevo svjetlo podiže razine serotonina, koji umanjuej stres, tjeskobu i loše raspoloženje.

7. Crtajte ili bojajte

Istraživanje kreativne strane može biti zabavno, ali i ljekovito. Ne morate biti umjetnici niti posjedovati gomile skupih boja kako biste utjecali na svoju razinu stresa. Bojanka i pastele su sve što trebate. Ta će vam aktivnost privremeno skloniti misli s briga i vratiti vas u djetinjstvo, vrijeme koje je za većinu nas bilo bez stresa.

8. Otpustite ventile

Lupajte u jastuk, vičite iz sveg glasa, samo pustite te emocije i frustracije da izbiju iz vas, i osjećat ćete se bolje. Zatvorite li se u sebe, razina stresa će vam pomoći. Ispušete li frustracije, osjećat ćete se bolje i jače.

9. Okupajte se

Topla kupka opušta um i mišiće. Dodajte nekoliko kapi ulja od lavande u vodu, upalite mirisnu svijeću i pustite relaksirajuću glazbu. Kupka je lak i dostupan način za liječenje stresa.

10. Odspavajte

Teško se nositi sa stresom ako ste tjelesno i mentalno iscrpljeni. Odite u krevet ranije ili odspavate tijekom dana, pa se pozabavite stresnom situacijom odmorniji.

11. Pogledajte smiješan film

Pronađite najsmješniji mogući film na TV programu ili u videoteci kablovske televizije i smijte se dok stres nestaje. Smijeh je moćniji nego mislite. Stimulira proizvodnju hormona od kojih se osjećamo dobro. Nakon toga, stres vam neće moći ništa.

12. Provedite večer sami

Možda imate prezahtjevan život, kad se zbroje obveze na poslu i kod kuće. Ako imate osjećaj da vas razvlače na sve strane, vrijeme je da očistite glavu, svih negdje pošaljete (ne, ne tamo) i provedete dan sami kod kuće.

Iskoristite taj dan za aktivnosti u kojima uživate. Gledajte cijeli dan filmove u pidžami, vježbajte, spavajte i sjedite mirno u kući bez prekida.