SHARE

Tariff Sheriff je nova usluga na hrvatskom tržištu, softverska aplikacija čiji tvorci tvrde da će vam na osnovi vašeg računa za mobilnu telefoniju pronaći najjeftiniju tarifu na tržištu.

Kako sam osobno već neko vrijeme imao u primislima ideju kako bih možda trebao potražiti neku bolju opciju na tržištu od one koju trenutno koristim, telefonski poziv ljubazne predstavnice Tariff Sheriffa s prijedlogom da iskušam njihovu uslugu sam odmah odlučio i iskušati.

Kako smo mi na Strategu pobornici štedljivog ponašanja povoda za iskušavanje usluge je bilo još više.

Kako pronaći najjeftiniju tarifu?

Evo kako to izgleda: otiđete na stranicu Tariff Sheriffa i upišete email adresu (na koju ćete primiti rezultate), broj telefona, odaberete želite li simulaciju za bon, pretplatu ili oboje. Još morate i dodati elektronički ispis mjesečnog računa. Kako doći do njega, na Tariff Sheriffu je detaljno objašnjeno za svakog operatora posebno. Kako ja već imam aktiviran online korisnički račun kod Vipneta, račun u PDF-u sam skinuo jednim klikom.

Kad ste unijeli sve podatke, ostaje samo odabir načina plaćanja. Usluga stoji 15 kuna, za plaćanje SMS-om dobijete jednu simulaciju gratis, a za plaćanje PayPalom dvije simulacije gratis.

Nakon nekoliko minuta, na mail vam stiže ispis deset najpovoljnijih tarifnih modela, od jeftinijeg prema skupljem.

Koliko je usluga korisna?

Pa, kako za koga. Moram priznati da meni nije bila osobito korisna iz razloga što osobno imam specifičan način potrošnje mobilnih usluga. Jednom kad se ukloni usluga mobilnog plaćanja parkinga, na koju trošim zaista mnogo novca, moja potrošnja se svodi na dvije krupne stavke. Jedna je pozivi prema svim mrežama, stotine i stotine poziva svakog mjeseca.

Druga je internetski promet – svakog mjeseca potrošim uključeni gigabajt koji imam u paketu i doplatim barem još jedan ili dva gigabajta, ovisi koliko sam na terenu, a koliko u redakciji. SMS poruka potrošim možda desetak mjesečno.

Stvar je u tome da sam zadržao tarifu koja više ne postoji u ponudama operatora, nekadašnju Vipnetovu Savršenu, koja za 130 kuna da neograničenu minutažu poziva, broj poruka i gigabajt interneta punom brzinom. Uz cijenu doplate gigabajta od 35 kuna, za moj način potrošnje nema povoljnijih tarifa u trenutnoj ponudi velikih mobilnih operatora.

Ono što mi je Tariff Sheriff ponudio su zaista opcije koje stoje po dvadeset do trideset kuna manje mjesečno, ali kod alternativnih operatora. Osobno smatram da tolika mala mjesečna razlika nije vrijedna prelaska zbog kojeg bih se odrekao, među ostalim, mogućnosti povoljnije kupnje premium mobilnih uređaja te nekih usluga koje pružaju samo veliki operatori.

Također, ja sam neuobičajen korisnik, koji se snalazi u šumi uvjeta i ponuda koje operatori ističu na svojim web stranicama. Netko tko nema volje ili vremena češljati kroz takve podatke bi vjerojatno izvukao veću korist od Tariff Sheriffa i povratio uložene novce već u prvom mjesecu po prelasku na novu tarifu.

Od bitnih stvari još treba napomenuti da je Tariff Sheriff potpuno strojna metoda, odnosno čitanje vašeg računa i odabir prijedloga tarifa obavlja njihov softver. Ljudska ruka tu ne sudjeluje.

Također, korisno je što u cijeni dolaze jedna ili dvije dodatne gratis pretrage, jer bi za mnoge bilo važno usporediti više mjesečnih računa kako bi pronašli optimalan tarifni model. U svakom slučaju, preporučamo.