SHARE

Mislite da imate najgoreg šefa ili lošu šeficu? Mrzite je i brojite koliko dana ste uspjeli bez ozbiljne interakcije s njom. Ali, ponekad se javi sumnja. Možda ona nije tako loša. Možda je problem u vama.

Možda joj činite nepravdu. Loš ste zaposlenik, a ona se trudi da od vas izvuče najbolje. Koje je gledište ispravno? Blog Wisebread donosi ovu listu uz pomoć koje to možete utvrditi. Važno je da doznate, jer loša šefica vas može stajati čak i zdravlja.

1. Ima astronomski visoke standarde

Postavlja li vaša šefica standarde koje zaista možete dostići? Očekuje li od vas da svaki mjesec imate sve bolji učinak, čak i kad je u vašoj branši slaba sezona? Hvali li samo najbolje u uredu?

Sve su to znakovi previsokih standarda. Nitko ne može biti stalno vrhunski učinkovit, i dobar šef to razumije. Ako imate šeficu koju je toliko teško zadovoljiti, uvijek ćete se loše osjećati. A to je situacija u kojoj ne želite biti.

2. Uvijek je u pravu

Mora li vaša šefica uvijek biti u pravu u apsolutno svakoj konverzaciji, bez obzira na to razgovarate li o poslu ili o nečem sporednom? Ljudi koji uvijek moraju biti u pravu su nemogući u mnogim situacijama, a u poslu je problem s njima osobito značajan jer su to osobe koje ne znaju pustiti svoje zaposlenike da se razviju. Umjesto toga, potapaju ih gdje god stignu.
Dobra šefica će priznati pogreške, ali i istaknuti dobre ideje koje dolaze od njenih djelatnika. Bit će spremna provesti te ideje, podržati ih, i neće ih prisvojiti ako netko pita čije su.

3. Ne nudi upute

Nemoguća šefica ne pomaže vam u postavljanju ciljeva, ne određuje koja se razina učinkovitosti traži od vas, niti radi išta slično tome. Ako ne znate kuda idete, a vaša šefica nije raspoložena za razgovor o tome, naći ćete se u raznim nemogućim situacijama.

Može vam se često dogoditi da se u nemogućoj situaciji nađete jer je vaša šefica odlučila ne postaviti mjerila, a istodobno ima očekivanja o tome što biste vi trebali dostići. I tako vi radite svoj posao, i sve ide OK, do trenutka kad doznate da niste ispunili neki standard za koji niste ni znali da je postavljen. To će vas izluditi, jer niste ni imali šansu da pokušate nešto učiniti kako biste zadovoljili njene zahtjeve.

4. Nije otvorena novim idejama

Kad predstavite svojoj šefici novu ideju, kako reagira? Je li otvorena, želi li čuti više? Ili jednostavno demolira vašu ideju jer se stvari oduvijek rade na drugi način?

Nemogući šefovi se boje promjena jer ne žele inovirati. Žele da njihovi djelatnici šute, sjede i rade na način na koji su obučeni. Ponekad to funkcionira, ali često je nemoguće napredovati bez inovacija. Nove tehnologije i procesi stalno nastaju i prilagodba je nezaobilazan uvjet za rast.

5. Nedosljedna je

Obećava li vaša šefica stvari koje ne provede do kraja? Zaboravlja li što je obećala? Ako to čini, osjećat ćete kao da joj nije stalo do zaposlenika, ili da joj je sve drugo vrijednije od vas.

Takvoj šefici ne možete vjerovati. Nikad ne znate kad će provesti nešto, a kad će vas ostaviti na cjedilu. Nepovjerenje će jačati do točke kad ćete početi izbjegavati svaku interakciju s njom.

6. Ne sluša

Kad ste zabrinuti zbog nečega vezanog uz posao, morate moći vjerovati svojoj šefici. Bilo da je riječ o pitanju o nekom novom softveru, potrebi za time da prijavite ponašanje nekog kolege, ili je netko od vas tražio da izvršite zadatak koji nije dio vašeg posla, morate osjećati da je vaša šefica netko kome se možete obratiti s povjerenjem.

Ako ne možete razgovarati s njom otvoreno, osjećat ćete da ste zapeli. Ako ne možete naprijed bez pomoći, a vaša šefica nije ta koja vam može pomoći, u nemogućoj ste situaciji.

7. Ne zna komunicirati

Nije važno jesu li komunikacijski problemi vaše šefice posljedica toga što ona ne zna komunicirati, nedostupna je, ili misli da vam je objasnila stvari, iako ustvari nije, šefica koja ne komunicira je nemoguća.

Ne znate li što ili kako učiniti, nećete učiniti ništa, ili ćete učiniti pogrešnu stvar. Pogreške do kojih je došlo jer radnik nije dobio upute su frustrirajuće. A ako vaša šefica vjeruje da je to s vama dobro iskomunicirala, tim gore.