SHARE

Gotovo sve ljude napada taj „ubojica iz sjene“. Odlaganje obveza se događa svugdje i svima. Svi bi htjeli izbjeći nelagodu koju nose dosadni,  glupi, besmisleni, teški, komplicirani, riskantni i ponekad bolni zadaci.

Ali čak i kad znamo da zadatke moramo obaviti i da se samozavaravamo, i dalje ih odlažemo, i to često zbog bezveznih razloga. Zapadnemo u začarani krug i ne radimo gotovo ništa – zapnemo. Positivityblog predlaže sedam načina kako prestati odgađati i početi napredovati:

1. Shvatite da odlaganje obveza donosi više boli

Ako ste često skloni odlaganju (poput mene), možda ste iskusili sljedeće: Odgađate izvršavanje stvari koje su dosadne, teške, besmislene i slično. Želite izbjeći bol.

Nakon što steknete više iskustva s odlaganjem, vjerojatno ćete shvatiti da odlaganje donosi puno više boli nego izvršavanje stvari. Ako ste svjesni koliko obje opcije donosi boli, lakše ćete odabrati obavljanje zadataka.

2. Natjerajte se da izvršite zadatke prije krajnjeg roka

Zbog toga će vam rasti samopouzdanje. I sljedeći put kad pomislite na odlaganje, sjetite se da ste se prošli put prisilili da zadatak obavite, i da ste se zbog toga osjećali bolje. To će vam pomoći da se lakše okrenete budućnosti.

3. Razvijte tijek da ne odgađate

Umjesto da radite ništa, krenite s nečim. To može biti i jednostavan zadatak; očistite stol, bacite smeće, operite posuđe. Obavite nekoliko jednostavnih zadataka kako bi razvili tijek, pokrenuli pogon. Kad ste u radnom tijeku, lakše ćete započeti izvršavati obveze. A i čišći će vas prostor motivirati. Neuredno radno mjesto često potiče odlaganje zadataka.

4. Koristite trikove za samokontrolu

Ponekad odlažemo i stvari koje nisu dosadni zadaci u uredu ili školi. Možda ste zapeli, i ne možete krenuti dalje zbog straha od velike osobne boli. Ako razmišljate o promjeni karijere ili želite vezu dovesti na višu razinu, vjerojatno stalno mislite o tome što bi moglo poći po zlu. Koristite trikove za samokontrolu koji će vam pomoći da se izvučete iz jada.

Kako to napraviti: Uzmite olovku i komad papira. Zapišite što možete više stvari koje ćete propustiti, ne samo odmah nego i za nekoliko godina, ako sad ne poduzmete ključan korak. Duboko se zamislite i osjetite bol koja će vas stići sutra, za godinu ili čak za desetak godina.

Potom zapišite sve pozitivne i prekrasne stvari koje ćete iskusiti ako donesete odluku i krenete prema cilju. Razmislite o tome, i zapišite što ćete sve iskusiti i osjetiti ako obavite zadatak, ne samo sutra, nego i sljedeće godine i par godina nakon. Zamislite tu oazu u pustinji. Problem sagledajte u duljem vremenskom periodu kako bi osjetili što veći emotivni utisak.

5. Kako pojesti slona? Zalogaj po zalogaj….

Nemojte misliti o svim zadacima u isto vrijeme. Jedan od glavnih uzroka odlaganja je osjećaj pretrpanosti. Zadatak razlomite na više manjih. Zapišite ih u obliku liste na papir. Fokusirajte se samo na jedan mali zadatak. Potom krenite na sljedeći. Obavljajte ih korak po korak i nemojte razmišljati o ostalima dok izvršavate jednog. Prije nego se okrenete, već ćete biti na pola puta.

6. Promijenite vaše stavove i uvjerenja

Problemi zbog koji stalno odlažete obveze mogu nestati ako promijenite pogled na stvarnost. Preispitajte vlastita uvjerenja. Zapitajte se možete li na stvari gledati na korisniji i učinkovitiji način.

Budite svjesni činjenice da sami birate pogled na svijet i sebe. Prošlost nije budućnost. Ne morate uvjerenja bazirati isključivo na bolnim iskustvima. Vi ste kovač svoje sreće i vi trebate donijeti odluku i promijeniti navike.

7. Napravite mali dogovor sami sa sobom

Evo što trebate napraviti: Obećajte si da ćete na nečem raditi samo 5 minuta. Nakon tih 5 minuta možete raditi nešto drugo ako želite. Ali na vašem rasporedu dopišite kad ćete odraditi sljedećih 5 minuta. Bez obzira koliko neugodan zadatak bio, možete se nagovoriti da na njemu raditi barem 5 minuta.

Ovo je jedan od najučinkovitijih načina da krenete obavljati zadatke koje već dugo vremena odlažete. Kad ste gotovi s prvih 5 minuta, sljedećih 5 će vam biti puno lakše. Možda ćete letvicu podignuti čak na 10 minuta. Rad na nečemu, pa makar i 5 minuta, daje vam polet. Zanimljivo će vam biti i promatrati koliko puno možete obaviti u 5 minuta. Uživat ćete u izazovu.