SHARE

Dave Ramsey je velika zvijezda u Americi: kao financijski savjetnik objavio je niz bestselera, ima radijski show i skupo naplaćuje svoje motivacijske govore. Mi na Strategu pratimo Davea Ramseya i više puta smo pisali o njegovim financijskim savjetima.

Njegov je pristup upravljanju novcem vrlo jednostavan i izravan, a savjeti koje daje su praktični, djelotvorni i učinkoviti. Blog Wisebread je prikupio nekoliko Ramseyevih mudrosti i obradio ih za svoje čitatelje. Evo liste s tri ključne točke:

1. Prestanite obožavati predmete

Mnogi odrastaju misleći da su za sreću potrebne stvari. Često brkaju želje i potrebe, uvjeravaju se da im “treba” veliki stan, skupi auto i sve ostalo što ide s tim. Što više imaju, to se uspješnije osjećaju. Problem je što je za sve te stvari potreban novac. Novac koji možda i nemaju.

U svojoj knjizi The Total Money Makeover, Ramsey kaže: “Kupujemo stvari koje nam ne trebaju, novcem koji nemamo, kako bismo zadivili ljude koje ne volimo.” Nije li to točno?

Neki od nas su toliko opsjednuti držanjem koraka s okolinom, da su spremni žrtvovati svoje buduće financijsko zdravlje i voljno idu u dugove samo kako bi drugi mislili da su uspješni i u mogućnosti održavati određeni životni stil. Naravno, taj će ih životni stil dovesti u propast, i to brzo.

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoj novac je prestati brinuti što će drugi misliti te shvatiti da vas stvari ne čine sretnijima niti bogatijima. Ramsey kaže da treba živjeti “daleko ispod svojih mogućnosti”. Jednostavnost je ključ financijske slobode.

2. Izgradite fond za hitne slučajeve – odmah

Prema Ramseyu, to je prvi korak do financijske stabilnosti. On preporuča 1000 američkih dolara. U Hrvatskoj bi odgovarajuća svota mogla biti između 3000 i 5000 kuna. To ne znači da ne možete u fondu imati više. Kao i mnogi drugi stručnjaci, Ramsey kaže da je važno imati veći fond, barem tri do šest mjeseci prigoda. Ali za to treba vremena, pa kao prvi korak preporuča fond za hitne slučajeve u iznosu 1000 USD.

To je dovoljno gotovine za izvanredne situacije bez oslanjanja na kreditne kartice. Možda zvuči čudno, ali stvaranje takvog fonda treba imati prednost čak i pred otplatom dugova, iako i dalje morate nastaviti plaćati minimalne rate.

Učinite što god možete da dođete do tog novca. Primjerice, rasprodajte stvari putem oglasnika, radite prekovremeno ili pronađite dodatni honorarni posao. Ideja je čim prije napuniti taj fond. Bit ćete mirniji kad budete znali da možete prebroditi kriznu situaciju. Tek nakon toga možete početi dovoditi u red svoje osobne financije.

3. Ne budite rob vjerovnicima

Živimo u svijetu gdje se sve može kupiti na kredit – od elektronike do kuće. Neki upadnu u zamku vjerujući da si mogu nešto priuštiti ako mogu otplaćivati mjesečnu ratu.

Ramseyeva filozofija vrti se oko života bez dugova. On vjeruje da se treba riješiti svih dugova, uključujući i kredit za auto ili stan. Kaže da bi se radije vozio biciklom nego kupio auto na kredit.

U svojoj knjizi Financial Peace Revisited, kaže: “Svi želimo sve, i možemo kreditom kupiti sve, prije nego si možemo to priuštiti.” Nikad nije bilo lakše dobiti zajam ili kreditnu karticu. Ali, što više dugova imate, više morate raditi, manje novca imate i manje uživate u životu.

Jednom kad imate mali fond za hitne slučajeve, Ramsey kaže da je vrijeme za riješiti sve dugove koji nisu hipoteka za dom u kojem živite. Ne samo kartice – sve dugove. Vjeruje da život bez duga ne znači samo otplatu revolving kredita, nego i svih drugih zajmova poput onog za automobil ili studentskih kredita.

Preporučuje metodu snježne grude, u kojoj se najmanji dug prvi otplaćuje. Istodobno otplaćujete i minimalne mjesečne rate na sve ostale dugove, a za najmanji dug uplaćujete čim više moguće. Kad se riješite najmanjeg duga, prebacujete se na drugi najmanji, i tako redom. Na kraju ćete otplatiti sve dugove, nakon čega morate početi povećavati svoj fond za hitne slučajeve, s ciljem da u njemu imate dovoljno novca za tri do šest mjeseci života.

Tek nakon toga, Ramsey se fokusira na hipoteku i njenu brzu otplatu. Biti slobodan od stambenog kredita možda se čini kao daleki san, ali kako nemate drugih dugova, možete povećati otplatu kredita i bez muke s njime završiti godinama prije roka.