SHARE

Biti prijatelj na Facebooku sa šefom ili ne? – to je pitanje koje se danas pitaju mnogi zaposleni. Možda ujutro pijete kavu sa svojim šefom, možda ste bili na ručku, razmjenjivali darove za rođendane ili pitali jedan drugog za savjet, ali još uvijek ne žurite ostvariti prijateljstvo sa šefom na Facebooku.

Iako nam društvene mreže otvaraju brojne poslovne prilike, mnogi ih još uvijek koriste uglavnom za razmjenu osobnih informacija te kontakt s prijateljima i obitelji. Činjenica da ste u dobrim odnosima sa šefom ne znači da morate postati bliski prijatelji.

Evo što blog Dumb Little Man kaže o prijateljstvu sa šefom na Facebooku:

Slažete li se da šef ne bi trebao vidjeti vaše fotografije s ludog partija od prošlog vikenda, ili komentirati vaše obiteljske slike?

4 argumenta u prilog prijateljstvu sa šefom na Facebooku

  1. Upoznat ćete svog šefa bolje. Doznat ćete što voli, koji su mu hobiji, kakva mu je obitelj, koja mu je omiljena hrana, sport i tako dalje. Bolje ćete ga razumjeti kao osobu. Takve informacije pomoći će vam da se bolje složite s njim ili njom.
  2. Razvoj karijere. Budimo realni: dobar odnos sa šefom često je put do unapređenja. Društvene mreže mogu u tome pomoći i donijeti vam uspjeh na poslu.
  3. Dokazat ćete da ste profesionalac i dobra osoba. Postajte informacije o svojim uspjesima, novim projektima i ciljevima, dobrovoljnom radu, tečajevima koje pohađate i sličnom. Neka šef i kolege znaju da ste aktivna osoba i nezamjenjiv suradnik.
  4. Znat ćete o čemu razgovarati. Vidjet ćete što šef lajka i što mu se ne sviđa čitajući komentare i prateći što je podijelio. Možete to iskoristiti da izbjegnete teme za koje znate da mu nisu drage i zaobiđete moguće prepirke.

6 argumenata protiv prijateljstva sa šefom na Facebooku

  1. Vaš imidž u njegovim očima može se pokvariti. Možda mislite da to nije bitno. Ali, nemojte zaboraviti koji je vaš društveni status i koliko je šef važan za vašu karijeru. Vaše fotografije, lajkovi i postovi možda će razotkriti interese koje vaše šef ne podržava. Možda mrzi selfije, a vi ne možete izdržati da ih ne objavljujete. Takve stvari mogu utjecati na šefovo mišljenje o vama.
  2. Mogu vidjeti posjećujete li društvene mreže tijekom radnog vremena. Da, društvene mreže su izdajnici. Možete vidjeti kad je netko bio online. To vam baše ne ide u prilog, ako volite provjeravati svoj profil tijekom radnog dana.
  3. Lajkat će vam postove i komentirati. Možete preživjeti uz nekoliko šefovih lajkova, zar ne? Komentari mogu biti drugačije prirode, od pozitivnih do neprikladnih primjedbi. Zamislite da izađete vani i objavite zabavnu fotografiju sebe s pivom u ruci. A onda vam šef komentira: “Mislio sam da ne piješ” ili “Nemoj zaboraviti da je sutra radni dan”.
  4. Možete pisati samo pozitivne objave o svom poslu. Ranije ste mogli kritizirati novi projekt vaše tvrtke ili objaviti ironičnu šalu na račun posljednjeg team buildinga, sad se samo možete diviti beskrajnoj ljepoti vašeg posla.
  5. Šef će znati sve što ne bi trebao znati. To može biti bilo što: vaš dejt, izlazak s prijateljima, politički stavovi ili snimka na kojoj pjevate karaoke. Popis može biti beskrajan. Neke od tih stvari su previše privatne da biste ih dijelili sa šefom.
  6. Ne možete kontrolirati svoje prijatelje. Čak i ako vam profil izgleda savršeno i ne postate ništa kompromitirajuće, prijatelji vas mogu tagirati na sramotnoj fotografiji sa sinoćnje zabave. I vi tu ništa ne možete.

Ako ne želite biti prijatelj sa šefom na društvenoj mreži, odluka je vaša, ali što ako on ili ona pošalje zahtjev vama? Pazite da mu ne povrijedite osjećaje. Ako ste dovoljno hrabri, predložite umjesto Facebooka prijateljstvo na Linkedinu, koji je prikladniji za takve odnose.

Odluka je na vama. Ako ne postate ništa kompromitirajuće, i mislite o šefu kao o prijatelju, zašto ne? Ako volite dijeliti svu intimu s prijateljima online, apsolutno ne. Možda vam ovaj članak pomogne da se odlučite.