SHARE

Nedostatak vremena je bolest suvremenog doba. Gotovo da nema onog tko se ne žali na to. Evo što o tome piše bloger Leo Babauta:

Jedna od najvećih frustraciju koju mnogi od nas osjećaju je previše zadataka za obaviti, uz osjećaj da nemamo dovoljno vremena. Jednostavno smo pregaženi.

Naravno, “ne imati dovoljno vremena” odnosno imati “premalo vremena” je samo osjećaj – uvijek imamo istu količinu vremena, ali često prepunimo naše dane s previše stvari.

Problem je kad imate previše stvari i mali spremnik (24 sata). Ako na upravljanje vremenom počnemo gledati kao na problem slaganja stvari u spremni, sve postaje lakše.

Kako onda sve to utrpati unutra?

Tako da podjednostavimo stvari.

I da otpustimo stvari.

Obećavam, ovo je proces od dva koraka, nakon kojeg ćete moći riješiti problem “previše zadataka, premalo vremena”.

Pojednostavljivanje zadataka

Kad shvatimo da pokušavamo previše (zadataka, obveza) utrpati u mali spremnik (24 sata), jasno je da ne možemo uzeti veći spremnik. Stoga se moramo riješiti nešto stvari.

To možemo učiniti na način da pojednostavimo ono što moramo obaviti.

Svjesnost ovdje pomaže: obratite pozornost na sve što morate obaviti danas i sutra, te pokušajte primijetiti što sve trpate u svoj spremnik za taj dan. Koje ćete web stranice posjetiti sutra ujutro? Navečer? Koje ćete igre igrati na svom mobitelu? Što ćete čitati? Koliko ćete vremena provesti na Facebooku, Twitteru, Instagramu? Koliko na blogove, online trgovine i YouTube? Koliko ćete gledati televiziju? Koliko ćete vremena čistiti, održavati osobnu higijenu, brinuti se za druge? Na što trošite vrijedan resurs zvan vaša pozornost?

Ono što ćete vjerojatno shvatiti je da u svoj spremnik trpate mnogo smeća. Riješite se dijela toga. Nemojte odlaziti na određene stranice i otvarati aplikacije prije nego obavite stvarno važne zadatke.

Uočite i to da ste se posvetili brojnim stvarima. Ta predanost vam puni život. Riješite se nekih od tih stvari i recite “ne” novima.

Sada pogledajte na svoj popis zadataka: koliko ih možete obaviti danas? Rekao bih, tri.

Da ih možete učiniti samo tri, koji bi bili najvažniji? Ako ste ikad igrali bejzbol, znate da nije važno koliko jako zamahnete palicom, nego kojim dijelom palice pogodite lopticu. To morate znati – kako svojim popisom zadataka pogoditi onu pravu točku koja će imati najveći utjecaj na vaš život. Birajte pažljivo.

Sad se upitajte: koji zadatak biste učinili da danas možete obaviti samo jednu stvar? To je ono na što se sljedeće trebate usredotočiti. Samo taj zadatak. Ne možete danas riješiti cijelu listu, i ne možete obaviti sva tri zadatka odjednom. Stoga se usredotočite na važan zadatak. Sve drugo maknite u stranu.

Birate li zadatke pažljivo, čuvate svoj spremnik s vremenom. Možete birati ugodne ili važne zadatke, ali važno je da ste svjesni svog izbora. Odnosite se prema vremena kao prema vrijednom daru koji ono je: ograničeno, vrijedno i, po mogućnosti, ispunjeno najboljim stvarima, a ne pretrpano.

Umjetnost otpuštanja

Što sa svim drugim stvarima koje želite učiniti? Što ako ne stanu u spremnik?

Tu vještina radosnog otpuštanja postaje korisna.

Kad imate previše stvari, u spremnik ćete staviti samo važne i lijepe. To znači da mnogo toga što mislite da biste “trebali” obaviti neće stati unutra.

Možete im se vratiti kasnije.  Ili ne morate. U svakom slučaju, ne stanu u današnji spremnik.

To samo po sebi nije problem, ali postaje problem kad ste frustrirani jer vam sve ne stane u spremnik. Frustracija proizlazi iz vašeg ideala o tome da biste trebali moći obaviti sve s vaše liste. Osim toga: želite putovati, vježbati, učiti nove stvari, meditirati, svladavati vještine, više čitati, biti savršeni supružnik/roditelj i tako dalje.

Ideali su u koliziji sa stvarnošću: stvarnost je da ne možete sve to obaviti danas, ili čak ovaj tjedan. Možete odabrati neke od njih, ali drugi će morati pričekati ili ostati neobavljeni.

Kako ne možete nabaviti veći spremnik, morate prilagoditi ideale. Ideal koji ćete odabrati može biti: neka ovaj trenutak bude točno onakav kakav jest. Stare ideale možete baciti u more, jer su vas frustrirali. Otpustite ih uz radost i olakšanje.