SHARE

Dok čitate ovaj članak, pretpostavljam da biste trebali raditi nešto drugo. Ali zbog nekog neobjašnjivog razloga, odlučili ste to odgoditi i pročitati članak kako prestati odlagati posao. Svaka čast.

Srećom, odugovlačenja nije bolest. To je samo stanje uma koje se može mijenjati. Ipak, postoje neke stvari na koje trebate paziti kako bi u tome uspjeli.

Prvo, morate shvatiti da je odugovlačenje nezdrava navika. Ne samo da se fokusirate nebitne stvari, nego i ne obavljate nikakav posao.

Drugo, vaša predanost i odlučnost promjeni je vrlo važna. Trebate biti fizički, emocionalno i mentalno odlučni da ćete mijenjati ovu ružnu naviku. Ako ne, samo ćete podleći iskušenju i raditi druge stvari umjesto zadataka.

Evo nekoliko savjeta za povećanje produktivnosti preko kojih ćete prestati odugovlačiti bitan posao koje nudi blog Lifehack:

1. Pokušajte s metodom (10+2)*5

Klasičan i učinkovit trik zvan (10+2)*5 smislio je Merlin Mann, autor 43Folders.com. Ne brinite, nije riječ o kompleksnoj matematičkoj formuli. To samo znači da radite 10 minuta i uzmete 2 minute pauze i tako 5 puta u jednom satu. Krucijalno je držati se vremenskih granica i ne preskakati rad ni pauze. Bit ovoga je stvoriti rutinu punu rada i odmaranja. Koje rezultate očekivati? Vjerojatno ćete s vremenom početi preskakati pauze.

2. Koristite crvenu i plavu boju češće

Očistite stol i uklonite stvari koje vas ometaju. Prema studiji iz Science Dailya o tome koje boje poboljšavaju kognitivne sposobnosti, crvena boja povećava pozornost za detalje, a plava potiče kreativnost. Okružite se ovim bojama na radnom mjestu, ne samo zbog mozga, nego i zbog ugode.

3. Napravite plan pauza

Izlistajte sve stvari koje želite radite na pauzi, bilo to surfanje webom, provjeravanje emailova, užina, slikanje selfija, Facebook, ili bilo što. Poput trika (10+2)*5, ove aktivnosti ugurajte između perioda rada, ali SAMO NA 20 minuta. S vremenom ćete naučiti mudro birati pauze. Završavat ćete zadatke kako bi kasnije mogli raditi stvari u kojima uživate.

4. Napravite raspored vremena za zadatke

Kako is svake druge navike, odugovlačenja se teško riješiti. Zamijenite tu naviku nekom novom. Kad vam je zadatak dodijeljen, napravite raspored vremena za svaki korak. Recimo da imate zadatak napraviti veliko istraživanje. Evo primjera rasporeda:

9:00 – 9:10 – Pripremite sve alate, tražilice, emailove, kavu, itd….
9:10 – 10:00 – Pretražujte internet
10:00 – 10:45 – Pregledajte postojeće datoteke
10:45 – 11:00 – Pauza!
11:00 – 12:00 – Napravite skicu izvješća

Rokovi su najbolji način da nešto obavite. Postavljanje konkretnog vremena za završiti zadatak stavlja na vas pritisak čak iako je rok istekao.

5. Izađite vani, prestanite odugovlačiti!

Nipošto nemojte rušiti udobnu vibru vašeg doma. Ako morate raditi na stresnom projektu, otiđite u knjižnicu ili tih kafić. Doma to i onako ne biste dovršili. Udoban kauč i krevet će vas samo pozvati na predugo izležavanje.

6. Postanite produktivno lijeni

Umjesto da na razne načine neproduktivno odugovlačite, iskoristite vašu lijenost kako bi pronašli brz i nov način za izvršenje zadatka. Naučite prikvačiti više papira odjednom ili usavršite brzo slaganje majica. Snažna želja u kombinaciji s lijenosti ponekad zna izvući iz vas kreativnu stranu za koju niste ni znali da postoji.

7. Pronađite “nadzornika za zadatke”

To može biti vaš kolega, nadređeni, ili partner, bili tko je spreman bez milosti vas ukoriti kad odugovlačite. Možete njima čak i platiti kaznu kad neki zadatak ne izvršite ili kad otvorite Facebook. Primijetit ćete kako bi vas 10 kuna kazne za svaki put kad odugovlačite brzo promijenilo.

8. Razmislite da vaš stol očistite od tehnoloških naprava

Prema studiji Kleiner Perkins Caufield and Byersa, prosječni korisnik svoj mobitel provjerava 150 puta dnevno, a ako vam je stalno pri ruci, vjerojatno ćete to raditi i češće. Uklonite mobitele i razne tehnološko naprave kako bi se lakše fokusirali na posao bez stalnih prekida od notifikacija, poziva i poruka. Tako ćete ukloniti ometanje i samu potrebu da stalno, bez ikakve potrebe, otključavate mobitel.

9. Pripremite se za sutrašnji dan prije spavanja

Prije nego zaspete u krevetu, pripremite sve što trebate za sljedeći dan. To će vam odnijeti maksimalno 15 minuta, a ujutro ćete stići popiti kavu. Imate trening ujutro? Pripremite odjeću, tenisice i čarape za trening. Ili, još bolje, napravite listu kako ništa ne bi zaboravili. Možete također spremiti hranu za posao i spremiti ju u posudu i ponijeti sa sobom.

10. Ujutro obavite desetominutni trening

Tjelovježba provjereno povećava produktivnost i stimulira lučenje endorfina ili takozvanih “hormona sreće”. Džogirajte i zagrijte se. Ne volite trčanje vani? Kupite traku za trčanje. To je dobro ulaganje i postoji puno načina na koje možete koristiti traku za trčanje kako bi poboljšali izdržljivost i metabolizam. Ako vam je to preskupo, postoji i desetominutna vježba bez ikakve opreme koju možete obaviti kući.

11. Zadajte si mini zadatke

Ako morate obaviti veliki projekt, razlomite ga na više manjih zadataka. Napravite listu i krenite s laganim zadacima sve dok ne dovršite. Morate napisati članak? Napišite samo naslov i 5 rečenica. Ili morate napraviti PowerPoint prezentaciju? U 15 minuta napravite nacrt, uzmite 5 minuta predah za kavu, potom dovršite prva dva slajda. Izvršavanje nečega, bez obzira koliko to malo bilo, daje vam osjećaj ispunjenosti.

12. Izradite inspirativnu ploču ili podsjetnik

Na samoljepljive papiriće napišite najdraže motivirajuće citate. Ili jednostavno napišite “napravi to odmah!” i buljite u papir desetak sekundi bilo kad dobijete želju da besciljno surfate webom.

13. Pripremite nešto za gricnuti

Sigurno vam je poznat odlazak u špajzu ili do hladnjaka koji traje puno dulje nego što bi trebao. Prije nego što krenete raditi na zadatku, pripremite užinu kako bi izbjegli izgubljeno lutanje po špajzi i hladnjaku.

14. Napravite raspored kućnih zadataka

Zapišite kućanske zadatke na tjednoj bazi i odredite koji ćete dan izvršiti pojedini zadatak. Papirić zalijepite na neko mjesto na kojem će vas “bosti u oči” kao primjerice ogledalo, vrata ili TV. Tajna je u tome da izlistate što više zadataka što možete za taj tjedan i nedovršene zadatke sljedeći tjedan. Tko voli gledati u ogromnu listu zadataka odmah ujutro?

2 KOMENTARI

Comments are closed.