SHARE

Mirna osoba nije ona koja je uvijek u povoljnoj situaciji, već ona koja ima pozitivan stav u svakoj situaciji.” – Mark Chernoff

U velikoj mjeri sami kontroliramo svoju sudbinu svaki dan, i većina naših mentalnih tegoba nastaje zbog našeg stava. Život je pun nepredvidivih događanja; u puno slučajeva jedino što možemo kontrolirati jesu naši stavovi.

Kad bolje razmislite, shvatit ćete da su sve stvari oko nas neutralne i beznačajne dok im ne pridijelimo značenje. A pitanja koja si postavljamo određuju naš stav prema svemu.

Bez obzira kroz što u životu trenutno prolazite, stvar je odabira: Hoću li dozvoliti da me ovo uzruja? Hoću li izvući nešto dobro ili loše? Hoću li ostati ili otići? Hoću li vikati ili šaptati? Hoću li reagirati odmah ili ću pričekati?

Ponekad tešku situaciju nije moguće mijenjati – ili barem nije moguće odmah mijenjati. Ako izgubite posao, ne možete odmah sutra dobiti novi. Ne možete mijenjati ljude protiv njihove volje. I definitivno ne možete mijenjati prošlosti. Ali…

MOŽETE birati stav koji će vas voditi dalje. Uz pravilan stav ćete moći stvari mijenjati iznutra, i nadići probleme koje su izvan vaše kontrole.

Evo četiri moćna pitanja koja će vam pomoći da pronađete pozitivan stav kad vam je to najviše potrebno:

1. Tko bi ste vi bili i što bi ste uvidjeli, kad bi izbrisali misao koja vas brine?

Briga je najveći neprijatelj sadašnjeg trenutka. Samo vam krade radost, a ne radi apsolutno ništa. Kad se brinete, vi uludo trošite vlastitu maštu kako bi stvorili neželjene situacije.

Shvatite da u svima nama postoji “nad ja” koje je vječno mirno. Unutarnji mir ne ovisi o vanjskom utjecaju, već je to stanje kad otpustite ego i brige. Mir možete u sebi pronaći na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme. Uvijek je tu, i čeka vas da mu se vratite.

Mentalni mir dolazi u trenutku kad se pomirite s vašim mislima. To se dogodi kad otpustite potrebu da budete bilo gdje drugdje nego gdje ste sad, fizički i emocionalno. Takvo prihvaćanje stvari temelj je unutarnjeg sklada. Potreba da stvari budu drukčije nego što su trenutno stvara brigu, a briga vas samo vrti u krug.

Uvijek je dobro prihvatiti sadašnji trenutak – čistu i nesmetanu svijest o vremenu i mjestu u kojem jeste. Samo tako ćete imati dovoljno snage da se fokusirate na izazove i prilike na smislen način – a to je jedino bitno.

2. Oko čega biste mogli trenutno biti pozitivni, kad bi to uistinu htjeli?

Vaše najjače oružje protiv stresa i negativnosti je vaša sposobnost da birate vlastite misli. Sreća bježi onima koji odbijaju vidjeti dobro u svom životu. Kad vam život da mnogo razloga da budete negativni, razmišljajte pozitivno.

Vaše misli ne prestaju trajati kad prestanete o njima razmišljati. Odjekuju cijeli vaš život. Birajte ih pažljivo i mudro. Budite pozitivni bez razloga. Budite smiješni, kreativni, razigrani i zabavni u isto vrijeme. Smiješite se što je više moguće. Osmijeh mijenja vibracije u vašem tijelu. Fiziološki mijenja kemiju vašeg bića. Osjećat ćete se bolje i radit ćete bolje.

U bestselleru The Happiness Advantage, spomenuta je nedavna studija koja je dokazala da liječnici koji su pozitivno raspoloženi prije dijagnoze imaju znatno bolje intelektualne sposobnosti od doktora u neutralnom raspoloženju, i zbog toga dijagnoze obavljaju preciznije i 20% brže. Ista studija pokazala je i da optimistični prodavači prodaju više od svojih pesimističnih kolega, i to 50% više. Studenti koji su sretni prije testa iz matematike redovito su na testovima uspješniji od onih koji su u neutralnom raspoloženju.

Izgleda da naši umovi najučinkovitiji kad su pozitivni.

3. Kako možete djelovati jasno i snažno, bez da bezumno reagirate?

Svaki put kad dođete u iskušenje da reagirate na isti način, zastanite, i svjesno odlučite želite li biti zarobljenik prošlosti ili upravitelj sadašnjosti.

Kako bi svjesno upravljali vašim mislima, morate pažljivo pratiti što se s njima događa. Pomaže vam i zastati, duboko udahniti, i očistiti misli od buke iznutra i izvana. Tako pravite mjesta za promjene, za dolazak svježih ideja.

Kad postanete svjesni vlastitih misli i osjećaja, moći ćete svjesno usmjeravati pažnju. Vrijeme je pažnju skrenete s nečega što vas guši, i preusmjerite je na stvari koje vas inspiriraju. Fokusirajte se na sljedeći logičan i značajan korak. Ne postoje beznadne situacije; postoje samo ljudi koje određene situacije bace u beznađe.

Ništa vas ne sprječava da se vratite vlastitim mislima o sebi i životu. Vaša percepcija gradi vaša uvjerenja, uvjerenja određuju vaše ponašanje, a ponašanje tvori vaša iskustva. Stoga morate pažljivo sortirati misli, i reagirati samo na one koje vam pomažu da stvorite život koji želite živjeti.

4. Što trenutno možete otpustiti bez da išta izgubite?

U biti postoji puno stvari u životu koje možete otpustiti bez da išta izgubite. To uzrokuje rast i razvoj. Otpuštanje starih ideala otvara nove prilike. Otpuštanje stvari koje ne funkcioniraju, otvara mjesta nekima koje će funkcionirati. Kad vas stare misli bole više nego što bi vas boljelo njihovo otpuštanje, otpustite ih i razvijte se. Riješite se navika, rutina i misli koje vas koče. Ne možete otkriti nove oceane ako ne skupite dovoljno hrabrosti da napustite poznatu obalu.

Oprost je pritom ključan. Opraštanje ne popravlja sve odnose i situacije, jer neki odnosi i situacije jednostavno nemaju budućnost. Oprostite drugima i sebi, i pustite onome što se treba dogoditi, da se i dogodi. Oslobodite se. Kad osjećate prezir prema nekome ili nečemu, za tu ste osobu ili situaciju iznimno emotivno vezani. Oprost je jedini način za prekidanje te veze i za oslobađanje.

Trebate prestati očekivati da će se stvari oko vas promijeniti; mijenjajte sebe iznutra i uskoro ćete pronaći mir koji vas je dugo izbjegavao.

Dodatna vježba

Vratimo se na prvo pitanje : “Tko bi ste vi bili i što bi ste uvidjeli, kad bi izbrisali misao koja vas brine?”

Pažljivo razmislite koja vas konkretno misao u zadnje vrijeme najviše muči, i potom vizualizirajte svoj život bez te misli:

  • Kako bi se promijenio pogled na vaše opće životno stanje?
  • Biste li se prema sebi i drugima odnosili drukčije?
  • Kako biste se osjećali?
  • Kako biste se ponašali?
  • Što bi još mogli postići ili ostvariti?(preuzeto s markandangel)

1 KOMENTAR

Comments are closed.