SHARE

Čovjek je najproduktivniji ujutro, stoga treba iskoristiti tu prednost. Preuzmite kontrolu nad jutrom, razvijte rutinu i sistem, i bit ćete strukturirani, organizirani i spremni baciti se u koštac s ostatkom dana.

Evo kojih 9 savjeta za uspješno jutro nudi blog Lifehack:

1. Popijte čašu hladne vode s limunom

Znam da je svima draža šalica kave, ali korisnije je dan započeti čašom hladne vode s limunom. Ovo zdravo piće će vas brže razbuditi, umanjiti osjećaj gladi, poboljšati probavu i opskrbiti vas vitaminima. Čak će vam i dah biti svježiji.

2. Postavite ciljeve, i provjeravajte ih

Svi imamo ciljeve, veće ili manje. Postoje stvari koje bi htjeli postići, ali nas dan zna odvesti u smjeru kojeg nismo planirali. Stoga je najbolje revidirati vaš napredak prema cilju odmah ujutro. Izradite plan do cilja, vizualizirajte čitav dan i odlučite koje zadatke morate obaviti.

3. Iskoristite tehnologiju kako bi poboljšali vašu rutinu

Tehnologija vam može olakšati život. Postoji pregršt aplikacija koje vam mogu pomoći da pametnije iskoristite jutro. Aplikacija “Coach.me” interaktivna je aplikacija uz koju možete uz pomoć drugih ljudi pratiti napredak. Postoje i druge aplikacije koje vam mogu pratiti vrijeme spavanja, a neke čak nude i recepte za doručak. Neka vam tehnologija pomogne u jutarnjoj rutini.

4. Vježbajte

Gotovo svaka uspješna osoba danas vježba. Jutarnja tjelovježba čini vas zdravijima, jačima i izdržljivijima. Nemojte se izvlačiti. Sjetite se da doktori, psiholozi i psihijatri, pa čak i razni gurui predlažu vježbanje za poboljšanje dana.

5. Otvorite zastore

Nemojte ostati u mraku. Neka vam u sobu uđe jutarnje sunce, koje će vas razvedriti, poboljšati vam percepciju i sposobnost obavljanja zadataka, a i ozdraviti bioritam.

6. Zdravo se hranite

Pazite što jedete ujutro. Na portalu fresh.hr možete pronaći izvrsne zdrave recepte. Iako su žitarice zdrave, ne zaboravite ujutro unijeti i proteine, koji su ključni za dobro funkcioniranje mozga.

7. Meditirajte

Petominutna meditacija može umanjiti stres. A također vam može povećati kreativnost, poboljšati koncentraciju i pamćenje. Što više meditirate, to će vam više koristiti.

8. Ostanite pozitivni

Pogledajte se u ogledalo i recite da ste spremni pobijediti svijet! Umjesto da se fokusirate na negativnosti koje vam ispijaju energiju, fokusirajte se na stvari koje su u vašoj moći kako bi izgradili samopouzdanje. Izrecite si nešto slično ovome:

“Ja sam ljubazna i uspješna osoba. Danas ću pridonijeti svijetu nešto vrijedno”.

Možete puno toga postići ako izgovorite takve afirmativne rečenice. Pozitivno stanje uma privlači dobrotu i pozitivnost.

9. Napravite listu

Izradite listu najbitnijih zadataka koje želite postići tijekom dana. To-do lista ili raspored zadataka pomoći će vam da budete usredotočeni i spremni na dnevne izazove. Osim toga, bit ćete i organiziraniji i manje tjeskobi.

Već danas poboljšajte dan. Iskoristite ove savjete kako bi izvukli maksimum iz jutra!