SHARE

Vaš život je dragocjen. Stoga, nemojte ga protratiti na osrednjost. Umjesto toga, trebate živjeti život u punini. Ali kako?

Ne smatram da imam sve odgovore, ali prema svemu što sam do sada naučio, ovo su dva koraka do življenja ispunjenog života:

1. Otvorite um kad razmišljate o tome što je moguće

Kako biste živjeli ispunjenim životom, prvo morate shvatiti što “ispunjen” znači za vas. Kako bi to bilo doseći svoj puni potencijal? Kako bi bilo postati sve što biste mogli biti?

Ne znate li odgovore na ta pitanja, lako ćete se zadovoljiti osrednjošću. Zadovoljit ćete se nečim što je ispod granice vašeg potencijala. Stoga je važno nadograditi vašu definiciju “ispunjenosti”.

Na tom putu morate prevladati dva problema:

a. Vi ne znate da je nešto moguće

Ponekad je razlog što niste nešto postali taj što ne znate da je to moguće. Primjerice, životni stilovi koji ne ovise o lokaciji. Ako ne znate da je moguće raditi dok putujete svijetom, mislit ćete da su poslovi s punim radnim vremenom jedino što postoji. Posljedično, možda nećete živjeti životnim stilom kojim biste željeli.

Kako biste prevladali taj problem, ostanite u tijeku. Čitajte knjige i blogove. Slušajte podcaste. Širite svoje horizonte.

b. Ne vjerujete da je tako nešto moguće za vas

Čak i ako ste čuli za nešto, možda ne vjerujete da je to moguće za vas. Možda mislite da je to prekrupno, ili izvan vašeg dosega. Stoga se ne usuđujete učiniti to svojim ciljem.

Moj najdraži način za prevladavanje takvih razmišljanja je čitanje biografija velikih ljudi. Pokušajte i vidjet ćete da su ti ljudi imali skromne korijene. Počeli su od situacije koja je slična mojoj ili vašoj.

2. Krenite za tim mogućnostima

Kad povjerujete da se nešto veliko može dogoditi i vama, sljedeći korak je krenuti za tom mogućnošću. Poduzmite nešto da snove pretvorite u stvarnost.

Za to su potrebna tri koraka:

a. Pripremite se za maraton

Velike stvari traže vremena. Ustvari, možda će vam trebati godine dok ih ne dostignete. Pripremite se za maraton, ne za sprint. Ne očekujte instant uspjeh.

b. Poduzimajte rizike

Ne možete dobiti rezultate koje želite igrajući na sigurno. Morate poduzimati rizike. To znači da je neuspjeh moguć. Ali to je cijena mogućnosti da postignete nešto veliko. Ako samo radite što i svi drugi, po definicije ste samo prosječni.

c. Naučite se nositi s neuspjehom

Neuspjesi su neizbježni, pa je esencijalno da se naučite nositi s njima. Neka vas neuspjesi ne zaustave. Umjesto toga, odnosite se prema njima kao prema prilikama za učenje. Najvažnije: ne gubite entuzijazam. Kako što je Winston Churchill jednom rekao: “Uspjeh je sposobnost da idete od neuspjeha do neuspjeha bez gubitka entuzijazma.”

To su dva koraka koje morate poduzeti. Otvorite li svoj um svemu što je moguće i krenete li za tim prilikama, bit ćete na putu do ispunjenog života.

(Prilagođeno s Life Optimizera)

1 KOMENTAR

Comments are closed.