SHARE

Benjamin Franklin bio je jedan od najvažnijih američkih predsjednika. Bio je polihistor (Homo universalis), znanstvenik, izumitelj, političar, poliglot, diplomat. Zaslužan je za patente kao što su gromobran, dvostruke leće, štednjak, a njegov diplomatski rad je poboljšao odnose s Francuskom i Velikom Britanijom. Bio je jedan od prvih osoba koji su zagovarali ukidanje ropstva. Svirao je više instrumenata (jednog je i izumio), čak je jednoga i konstruirao; ukratko, bio je renesansni čovjek.

Zanimljivo je koliko je napora i pažnje pridavao osobnom razvoju.

U svojoj autobiografiji, Franklin je ocrtao shemu za ostvarivanje “moralnog savršenstva”, koristeći plan od 13 tjedana. Svaki tjedan je posvetio posebnoj vrlini – umjerenost, izbjegavanje poroka, čistoća, itd. – i svaki prijestup je bilježio u kalendar. Smatrao je da će mu, bude li se posvetio vrlini cijeli tjedan, ona prijeći u naviku. Potom bi krenuo na sljedeću vrlinu. Postepeno je činio sve manje i manje prijestupa, dok se nije u potpunosti promijenio. Nakon toga bi samo povremeno održavao te vrline.

Taj plan mu je donekle i upalio. Nakon što je prošao krug od 13 tjedana prošao više puta zaredom, postalo mu je dovoljno krug ponoviti samo jednom godišnje, a potom i jednom u par godina. Ali vrlina uređenosti – “Pronađi mjesta za svaku svoju stvar; pronađi vremena za svaki dio svog biznisa” – izgleda da mu nije toliko lako išla. Franklin po prirodi nije držao svoje papire i druge stvari organiziranima, jer mu je to bilo toliko dosadno da je gotovo odustao. Osim toga, njegov biznis (printanje) nije mu dozvoljavao da se striktno drži zadanih rasporeda, budući da je potražnja varirala.

Idealan dnevni raspored, kojeg je također zapisao u svoju knjigu o vrlinama, izgledao je ovako:

ben-franklin-routine

Raspored je izradio prije nego što je usvojio svoju najdražu naviku po stare dane – svakodnevno “kupanje u zraku”(air bath). U to vrijeme se kupanje u hladnoj vodi smatralo važnim, ali Franklin je smatrao da je hladna voda prevelik šok za organizam. Napisao je:

“Shvatio sam da je za moju građu puno zgodnije kupati se u drugom elementu, točnije hladnom zraku. Gotovo svako jutro se rano budim, sjedim u svojoj sobi bez imalo odjeće na sebi, i pola sata ili sat (ovisno o godišnjem dobu), čitam ili pišem. Ova navika nije nimalo bolna, upravo suprotno, ugodna je; a ako se ponekad i vratim nakon “kupanja” u krevet, prije odijevanja znam odspavati, i to bude sat ili dva najugodnijeg sna kojeg možete zamisliti.”