SHARE

Je li vam ikad itko predložio da zamislite vaše vrijeme kao račun na kojem se svaki dan pojavi 86.400 kuna, točno onoliko koliko je sekundi i danu?

To nije novac, to je vrijeme. Poanta ove ideje je da zamislite stvarnu vrijednost vremena, u rasponu od godine, do sekunde.

Što bi se dogodilo da vremenom upravljate pažljivo kao i novcem? Razmislite o tome. Što biste rekli osobi koja vam priđe i zatraži 500 kuna? Biste li razmislili o tome?

A što da ista osoba od vas zatraži 500 sekundi (oko 8 i pol minuta)? Ili 500 minuta (8 sati)? Ne biste niti trepnuli. “Imaš trenutak?” – i iduće čega ste svjesni, već 20 minuta slušate kako se netko žali.

Ne biste dali novac nekome tek tako, zašto onda dijelite naokolo svoje vrijedno vrijeme?

Trošite vrijeme pametno

Često ne doživljavamo vrijeme na način koji sugerira da ga možemo kontrolirati. Možemo postaviti granice kojima ćemo obraniti svoje vrijeme, i možemo upotrijebiti vrijeme – kao što upotrebljavamo novac – kako bismo stvorili više slobode u svojim životima.

Evo najvažnijih razloga zašto vremenom treba upravljati kao novcem:

1. Vrijeme koje imamo u danu je vrijedna roba

Da, važnija čak i od novca koji imamo na banci. Olako davanje vremena svima koji nas pitaju, bez razmišljanja, je loša tehnika upravljanja. To je kao da bacate novac u smeće.

2. Kako trošite vrijeme je odraz toga koliko cijenite sebe

Kako rastete u biznisu, čak i kao zaposlenik, počinjete više cijeniti svoje usluge i vrijeme. Ako ne naplaćujete koliko vaše vrijeme vrijedi, ne poštujete ga – i eno ga, već je prošlo.

3. Koliko cijenite svoje vrijeme odražava se u vašem odnosu prema klijentima

Zamislite bilo koju jeftinu trgovinu. Imaju najniže cijene, ali i uslugu i asortiman u skladu s time. Da kupujete u skupljoj trgovini, možda biste platili malo više, ali biste dobili što ste htjeli, a netko s iskustvom u prodaji bi vam mogao pomoći. Isto načelo vrijedi i za vaše vrijeme. Ako ga dijelite besplatno, ono što ljudima dajete je manje sjajno od onoga što biste uštedili i rasporedili na manje klijenata. A nismo niti spomenuli vaše osobno vrijeme, koje vam je nužno kako biste mogli kvalitetno funkcionirati.

Vrijeme je novac. Ulažite pametno

Pazite kako trošite vrijeme. Gdje ste ga uložili?

Cijenite svoj novac i ulažete pametno, zašto ne učiniti isto s vremenom?

Kako ćete danas potrošiti svojih 86.400 vremenskih kuna?

(Prilagođeno s bloga Time management ninja)