SHARE

Jeste li se ikad osjećali kao da ste previše zagrizli dok ste pokušavali ostvariti cilj? Vjerojatno jeste. Stoga je važno imati dobru strategiju. Inače nećete ostvariti ciljeve, ili ćete ih ostvariti uz neželjeni stres i frustracije.

Jedna dobra strategija zove se ustrajno započinjanje, i pojavlje se u knjizi Neila Fiorea The Now Habit.

Evo što piše u knjizi: “… u biti, sve velike zadatke dovršava se serijom započinjanja. Nastavite započinjati, a dovršavanje će se samo dogoditi.”

U konačnici, ustrajno započinjanje znači da se ne morate opterećivati time koliko je projekt opsežan. Tako ćete se samo osjećati nemoćno. Umjesto toga, usmjerite se na to da svaki dan nešto započnete. Ustrajete li u tome, na kraju ćete dovršiti projekt i postići cilj.

Zašto je ustrajno započinjanje tako moćno

Tri su razloga za to:

1. Umanjuje stres. Umjesto da se opterećujete veličinom projekta, pred sobom imate jedan zadatak koji morate danas odraditi. To umanjuje teret na vašim leđima.

2. Pomaže vam izbjeći odugovlačenje. Jedan od glavnih razloga zbog kojih odugovlačimo je taj što nam se čini da je ono s čime smo suočeni preveliko za naše mogućnosti. Stoga oklijevamo nešto poduzeti. Ovo načelo čini svaki zadatak rješivim.

3. Pomaže vam prevladati naizgled nepremostive zapreke. Samo uvijek iznova započinjite i na kraju ćete ostvariti veliki cilj. Putovanje možda izgleda zastrašujuće, ali idete li korak po korak, stići ćete na odredište.

Kako primijeniti ustrajno započinjanje

Evo četiri pravila za primjenu tehnike:

1. Odaberite destinaciju

Morate znati kuda idete. Ako ne znate, lutat ćete besciljno. Postavite jasan cilj. Što pokušavate postići? Kako će uspjeh izgledati?

2. Planirajte put

Sad kad znate kamo idete, morate isplanirati kako ćete doći tamo. Dobar način je da postavite neke miljokaze. Oni su potrebni zbog dvije svrhe:

  • Pomažu vam da ostanete na putu – znat ćete ako skrenete.
  • Donose vam male pobjede putem. Važno je osjetiti uspjeh kako biste ostali motivirani. Imate li miljokaze, možete osjetiti uspjeh i na putu, ne samo na odredištu.

3. Nastavite sa sljedećim jednostavnim zadatkom

Nakon što isplanirate put, morate zaključiti koji je sljedeći jednostavan zadatak. Što možete danas učiniti kako biste se približili odredištu? Kad ga pronađete, izdvojite vrijeme za njega.

4. Podesite kurs prema potrebi

Morate biti oprezni da ne skrenete. Redovito provjeravajte do kuda ste stigli, primjerice uspoređujući svoj trenutni položaj sa sljedećim miljokazom, pa podesite kurs prema potrebi.

Ustrajno započinjanje je jednostavna strategija, ali može vam pomoći u dostizanju ciljeva uz minimum stresa i frustracije. Nadamo se da će upaliti, ako se odlučite iskušati je.

(Prilagođeno s bloga Life Optimizer)

 

2 KOMENTARI

Comments are closed.