SHARE

Duge godine iskustva u putovanjima na novinarske zadatke naučile su me kako zračni prijevoz učiniti najbezbolnijim i najbržim mogućim iskustvom. A dosta se toga dogodilo u tom razdoblju – najgore od svega, 11. rujna 2001., koji nam je donio rigorozne kontrole i mnogo živciranja za putnike.

Stoga sam odlučio popisati svoja pravila za pakiranje. Evo izdestiliranih savjeta iz tog iskustva, koje sam osmislio kako bih učinio život lakšim sebi i, nadam se, čitateljima:

1. Sastavite listu za najbitnije stvari

Čarape možete kupiti na destinaciji, čak i punjač za mobitel možete uzeti na aerodromu. Ali popišite stvari bez kojih ne možete, pa prije kretanja provjerite imate li ih sve: putovnicu, novac, kreditne kartice, laptop.

2. Koristite prtljagu koja ide s vama u kabinu

Nabavite kovčeg dimenzija predviđenih za unošenje u kabinu zrakoplova. Pretinac za laptop, kotačići i ručka na izvlačenje su danas uobičajeni kod većine proizvođača. Nemojte žaliti trošak za dobru prtljagu, osobito ako planirate često putovati. Ako idete na put koji će trajati dulje od 2-3 dana, vjerojatno će vam trebati više stvari nego stane u takav kovčeg. U tom slučaju, u prtljažnik aviona pošaljite manje bitne stvari, a ono što vam nužno treba zadržite uz sebe.

3. Pripremite se za sigurnosne procedure

Provjerite koja sigurnosna pravila imaju aerodromi s kojih krećete i na koje stižete. Pripremite se za to – glupo je da vam oduzmu gomilu skupe kozmetike jer prelazi dopuštene zapremine spremnika za tekućinu. U drogerijama su dostupna mala putna pakiranja, pa se opskrbite na vrijeme.

Računajte na to da ćete na pojedinim destinacijama morati skidati remen i izuvati cipele tijekom kontrole. Apsolutno uvijek izvadite laptop i drugu elektroniku iz torbe kako bi mogli biti pregledani zasebno i nikad ne šaljite baterije u prtljažnik zrakoplova, jer je to zabranjeno.

4. Pametno složite torbu

Krenite od dna: na dno idu cipele i druge krupnije ili teže stvari. Cipele napunite čarapama i drugim sitnicama. Majice, košulje i drugu odjeću zarolajte u smotuljke, kako bi se manje gužvali i da vam više stane. Donjim rubljem i drugim manjim predmetima zapunite međuprostore.

5. Putujte u odijelu

Dvojite li hoće li vam se odijelo manje zgužvati u prtljazi ili ako ga odjenete, evo odgovora: bolje ga je imati na sebi. Osim što ćete biti odmah spremni za poslovne situacije i manje zgužvani, nećete biti pretjerano zanimljivi carinskim i policijskim službenicima, koji su navikli da poslovne putnike s jednom torbom nema smisla provjeravati.

6. Budite spremni na to da su veliki aerodromi zaista veliki

Presjedate li na nekom od velikih europskih hubova, kao što su Frankfurt, Zuerich ili Bruxelles, budite spremni na to da ima dijelova zračne luke do kojih će vam trebati i do 15 ili 20 minuta pješačenja ili prijevoza. Tada će vaša torba s kotačićima doći do izražaja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.