SHARE

Čini se da u posljednje vrijeme srednja klasa lagano izumire, sve je više siromašnih, a bogati postaju još imućniji. John Unger kaže da je za bogatstvo nužno usvojiti stavove i ponašanja bogatih ljudi. Kaže da mu je djed (milijunaš) preporučio knjigu “The Richest Man in Babilon“, i da će on napraviti isto svojim unucima.

Evo kojih je 11 razlika (od kojih je većina sadržana u gore navedenoj knjizi) između bogatih i srednje klase, John odabrao kao najbitnije:

1. Bogati prvo plaćaju sebe, a srednja klasa prvo plaća račune

Imućni ljudi odmalena znaju da minimalno 10% novca moraju uložiti u sebe – to jest u dionice, ili razne fondove. U jednom trenutku bogati moraju riskirati s tim novcem. Ponekad im rizik propadne, ali se uvijek podignu, znajući da će zaraditi još novca i ponovo ga uložiti.

Srednje klasa prvo plaća račune. Ostatak novca troše za sebe, ili stavljaju na štednju. Ali ta štednje je najčešće usmjerena na daleku budućnost, a nikad za kratkoročni rizik. Štednja im daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

2. Bogati žive ispod svojih mogućnosti, a srednja klasa iznad

Prije dvadesetak godina, stručnjak za financije Thomas Stanley je napisao knjigu “The Millionaire Next Door“. U njoj je podijelio dugogodišnja istraživanja, i intervjue s imućnim ljudima o tome kako su stekli bogatstvo. Otkrio je sljedeću stvar: Na putu do bogatstva, pa čak i nakon toga, ogroman broj bogatih i dalje je živio u skromnim kućama, i vozio automobil star 3 godine. Luksuzne automobile i velike kuće imaju većinom pripadnici srednje klase koji žive iznad svojih mogućnosti. Ovo govori dosta o razlici u razmišljanjima između te dvije skupine.

Bogati će radije očuvati bogatstvo i širiti ga putem investicija, dok će se srednja klasa fokusirati na “stvari” kojima se mogu hvaliti pred prijateljima. Tko vozi taj novi Mercedes? Vrlo vjerojatno neki mladi menadžer u usponu.

3. Članovi srednje klase druže se gotovo sa svima, dok bogati pomno biraju društvo

Na putu do bogatstva bitno je početi razmišljati i ponašati se kao bogati. Ovo se ne može naučiti u društvu srednje i niže klase. Umjesto da uđu u “krug imućnih” i razviju vrijedne kontakte, članovi srednje klase drže se komforne zone.

Bogati su, s druge strane, vrlo izbirljivi po pitanju društva, i najčešće se drže još bogatijih od sebe. Znaju da će im razgovori i poznanstva s njima biti iznimno korisni, i držati ih u pravom stanju uma.

4. Srednja klasa traži komfor; bogati znaju da komfor znači stagnaciju – oni preferiraju nepredvidivost

Komfor za srednju klasu znači stalan posao sa sigurnim prihodima, i možda poneka povišica ili promaknuće na putu prema mirovini.

Bogati riskiraju. Otvaraju tvrtke koje će možda propasti, ali nakon toga se podignu i kreću iznova. Ne žele sigurnost i stabilnost; prihvaćaju poraz i traže novu priliku.

5. Srednja klasa radi zbog plaće, bogati rade da steknu znanje

Ovo je možda najveća razlika između ove dvije skupine. Čovjek iz srednje klase ide na posao (možda čak i u velikoj tvrtki), kako bi zaradio plaću kojom će održavati trenutni životni stil. Kad dobiju povišicu, članovi srednje klase “podignu” životni standard. Često prelaze u nove tvrtke zbog veće plaće.

Bogatima je u prvom planu učenje, a ne plaća. Žele znati kako stvari funkcioniraju u njihovoj branši, jer znaju da će i sami jednog dana pokrenuti biznis, čim steknu dovoljno znanja.

6. Srednja klasa se podcjenjuje, a bogati se precjenjuju

Skromna slika o sebi i malodušnost česti su kod pripadnika srednje klase. Smatraju da nisu dovoljno vrijedni da “pokreću svijet i čine promjenu”, nego na sebe gledaju kao na pčele radilice koje nemaju dovoljno talenta da postanu inovatori ili poduzetnici. Njihovi su ciljevi kratkoročni i maleni.

Bogati su potpuno suprotni – oni se često precjenjuju i postavljaju visoke ciljeve. Čak i kada padnu, postave nove velike ciljeve. Donald Trump je triput bankrotirao, ali to ga nije zaustavilo.

7. Srednja klasa na novac gleda emotivno, a bogati logično

Strah da će izgubiti novac uvelike utječe na ponašanje srednje klase. Kad primjerice ulažu u dionice na burzi, pri prvom padu vrijednosti, odmah povlače novac i trpe gubitke. Kad je stanje na tržištu dobro, optimistični su, i plaćaju previsoke cijene za dionice. Bogati jedre po uzburkanom moru dionica, znajući da će se, ako oni ostanu na tržištu, vrijednost povratiti.

8. Srednja klasa želi da ih se plati po satu, a bogati žele da ih se plati po učinku

Ovo je također povezano s osjećajem ugode i sigurnosti – srednja klasa želi stabilnu plaću. Bogati, s druge strane, riskiraju, a cilj su im rezultati. Kad postignu rezultate, zaradit će.

9. Srednjoj klasi manjka samouvjerenosti, dok bogati odišu njome

Posao pripadnika srednje klase ovisi o tvrtki, i njima je drago rješavati zadane zadatke, a potajno se nadaju da će dobiti promaknuće ili povišicu. Ovise o nadređenima jer im manjka samopouzdanja. Bogati razmišljaju i ponašaju se samouvjereno, znajući da se nikad neće morati ovisiti o drugima za novac.

10. Srednja klasa se fokusira na prepreke; a bogati se koncentriraju na prilike

Ovo je vrlo jasno. Pripadnici srednje klase će izbjeći financijske rizike, i tražit će razne izlike zbog straha. Imućni svaki financijski rizik smatraju dobrom prilikom – jedni su pesimisti, drugi optimisti.

11. Srednja klasa se fokusira na štednju, bogati na ulaganja i zaradu

Srednja klasa najčešće ima štednju s niskom povratnom kamatom, koju uplaćuju do mirovine. Bogati svoj novac koriste kako bi stekli još više novca. To je ogromna razlika između ove dvije skupine.

(preuzeto sa stevenaitchison.com)