SHARE

Kao djecu, uče nas da samo jaki opstaju. Oni koji odustaju su slabi, a varalice nikad ne pobjeđuju.

Oni koji kroz život idu prečicom obično ne uspije. Ali ponekad, zaista se isplati odustati.

Ta naizgled savršena prigoda može vas jednog dana proganjati. Naučio sam bolnu lekciju previše puta. Štoviše, kao poduzetnik sam iskusio uspjehe i neuspjehe, mnogi od ovih posljednjih bili su posljedica tvrdoglavosti. Neke obveze na koje sam pristao sam skupo platio, da ne spominjem bezbrojne sate koje sam proveo u potjeri za idejom zasnovanoj samo na tome koliko koristi donosi nekom drugom, ne razmišljajući koliko je dobra za mene. Ali kroz sve to, naučio sam odbaciti ponos i odustati kad je to potrebno.

A možda je i vama vrijeme da učinite isto u nekom području svog života.

Evo nekih situacija u kojima je dobro prekršiti zlatno pravilo prema kojem pobjednici nikad ne odustaju:

Toksične ljubavne veze

Jeste li iskusili besane noći i nedostatak koncentracije jer konstantno pokušavate pred sobom opravdati svoju vezu?

Možda jednostavno niste kompatibilni. Ona ili on možda želi sve što ima staviti na kocku (doslovno), a vi ste konzervativniji. Ako je izađete odmah, možda ćete se kasnije naći u moru dugova. Možda će riskantno ponašanje dovesti i do sukoba sa zakonom, a gdje ste onda?

Je li vaš partner netko tko pije skupa vina, a ima budžet za žuju? Ako je dojam koji ostavljaju za njih sve, a očekuju da ih obasipate skupim poklonima koje si ne možete (ili ne želite) priuštiti, izjasnite se i izađite ako vam je cilj očuvati vaše financije.

Biti s partnerom koji očito vuče u suprotnom smjeru nije nužno loša stvar. Štoviše, može biti dobro iskustvo prije nego se smirite u bračnoj luci. Ali dogovorite se o financijama prije braka, jer su svađe o novcu jedan od ključnih elemenata razvoda.

Prijateljstva koja iscrpljuju

Ako vas zovu samo kad trebaju uslugu, a inače ih ne vidite niti ne čujete, vjerojatno ste u nezdravom prijateljstvu.

Ono što je važno je što možete učiniti za njih. Da bi stvari bile još gore, kad im pomognete novčano, nema žurbe za vraćanje. Loše je što pomažete njihove loše potrošačke navike; samo pogoršavate problem.

Stanite malo na loptu i pronađite zamjene koje su pozitivnije i žele vam uspjeh u životu. Smjestite li se među one koji su zadovoljni parazitiranjem je opasno i zbog toga ćete propustiti unosne prilike.

Trebalo mi je nekoliko godina da to shvatim. Nemam loših osjećaja prema onima koje sam nekad nazivao prijateljima, ali me boli što sam toliko uložio u niz jednostranih prijateljstava. A kad je o nevraćenim zajmovima riječ, ponekad se sjetim koliko bi ti novci koristili razvoju mog biznisa. U svakom slučaju, naučio sam lekciju.

Stresna karijera

U mnogim užurbanim industrijama produkcija je ključna, a kvantiteta važnija od kvalitete. Nema vremena za kreativnost. Ali i rizik od pogreške je također veći, a takva situacija vas na kraju može posve iscrpiti. Možda ćete dostići planirane brojke i zaraditi korporaciji mnogo novca, ali uz koju cijenu? Neće biti vremena za razmišljanje, a čak vam može stradati i zdravlje.

Često povezujemo stres sa produktivnošću. Ako nismo pod stresom, smatramo da ne radimo dovoljno. Rintate li neumorno sedam dana u tjednu samo kako vam se dokumenti ne bi nakupili na stolu, vjerojatno ste odlučni u namjeri da napredujete – čak i ako to znači da ćete biti nečiji otirač i spavati četiri sata dnevno.

Vaše tijelo kaže ne, ali vi vidite samo novac. Ali gubitak sna je gubitnička igra na dugi rok: čak i pijani ljudi su često sposobniji u izvršavanju zadataka od neispavanih.

Nije svatko za poduzetnika, ali nema smisla trošiti većinu dana na poslu koji prezirete. Možda trebate razmisliti o promjeni posla, poslodavca ili karijere – ili o pokretanju vlastitog biznisa.

Izvršavanje beznačajnih zadataka

 

 

Prestanite obavljati stvari koje radite samo da ispunite nečija očekivanja. Život je predragocjen da bi ga potrošili na beznačajne zadatke. Sve što radite trebalo bi imati svrhu i na neki način vam pomagati u napredovanju. A multitasking je recept za katastrofu.

Morate zastati i upitati se: “Moj rad, prema čemu on vodi?” Ako ne možete odgovoriti na to pitanje, vrijeme je za prilagodbu, ili zaokret.

 

Bio sam opsjednut čišćenjem. Trošio sam sate i dane dok ne bih zadovoljio svoje standarde čistoće. Malo kompulzivno, ali oslobađalo me stresa… dok nije rođen moj prvi sin.

Odjednom je nereda bilo više, a vrijeme je letilo. Ali ustrajao sam na čišćenju. Protratio sam sate i sate života na zadatak koji me nije vodio nikakvom napretku. Niti sam od njega zarađivao. Bio sam zadovoljan čistoćom, ali sam stalno odgađao istraživanje i razvoj za biznis koji sam htio pokrenuti, a i vrijeme koje sam mogao iskoristiti za obitelj je otišlo na slaganje ormara i ribanje zahoda.

Ovid dana čistim manje, a dom mi je i dalje uredan jer imam sistem kojim držim sve pod kontrolom. A na malo nereda ne reagiram – imam važnijih stvari.

Izazivam vas da se riješite svih besmislenih zadataka i usmjerite se na stvari koje su najvažnije.

Nezadovoljavajući hobiji i slobodne aktivnosti

 

 

Zašto trošite vrijeme na aktivnosti u kojima ne uživati? Još vas i koštaju. Svrha je da se opustite i ispušete, a ne da dodate još stresa u svoj život. Prislite li se na utakmicu košarke ili malog nogometa na kojoj vam se ne da biti, to nema smisla. Potrošit ćete benzin i još propustiti vrijeme koje ste mogli provesti s obitelji.

Možda ste i pronašli aktivnost u kojoj uživate, ali vam je novčanik iscrpljen. Imate malo opcija: ostavite to i pronađite jeftiniju aktivnost, srežite neki drugi trošak, ili pustite financije da pate. Izbor je vaš, ali posljednji izbor je kontraproduktivan i opterećenje za vaše resurse.

Izgorili ste

 

 

Psihijatar, možda? S njime ćete se družiti, ako ne stavite pod kontrol raspored i ne pobrinete se za svoje tijelo.

Nakon nekoliko mjeseci na radnom mjestu računovođe sam potpuno izgorio. Dobio sam čir na želucu, a tijelo me neprestano bolilo. U jednom trenutku je moj liječnik mislio da imam lupus. Žao mi je da nisam ranije dao otkaz, te izbjegao dugoročne psihološke posljedice praćene visokim troškom liječenja. A i ostanak na tom radnom mjestu me sprečavao od korištenja mojih stvarnih talenata.

Ne kažem da date otkaz danas, ako vam je dosta svega. Umjesto toga, izrazite svoju zabrinutost poslodavcu. Ako se ogluše, potražite druge opcije. A ako sami upravljate svojom tvrtkom, potražite klijente koji bolje plaćaju, kako biste smanjili opterećenje.

Gutanje strahovitih količina kofeina vas možda razbuđuje, ali koliko ste fokusirani ako se cijelo vrijeme tresete?

Emocije vode program

 

Svima nam je netko rekao da slijedimo svoje snove, bez obzira koliko se oni činili dalekima. Neki će slijediti taj savjet, a drugi neće – jer žele jednostavan život ili su samo lijeni. Za one koji se odluče za to, opsesija snom koji slijedimo uglavnom se produbljuje s vremenom.

Očito je da će neki doći do cilja, a mnogi drugi neće, koliko god se trudili. Ali kako donijeti objektivnu odluku i odustati kad su okolnosti protiv nas?

U većini slučajeva, teško je odustati kad ste uložili mnogo vremena i novca u nešto što nikako da krene. Ali morate odvagnuti trošak ostajanja u utrci prema dobrobitima potencijalnih nagrada. Pod troškovima mislimo na fizičku i emocionalnu cijenu. Odmaknite se i promotrite napredujete li zasita, ili emocije vode program.

Nekoliko scenarija za razmišljanje:

  • Posao iz snova, napokon. Ali količina posla je strašna, pravila ponašanja stroga, a vi nemate vremena niti za spavanje. Hoćete li riskirati sve jer ste predani zadovoljavanju potreba organizacije i zaposlenika, ili ćete ostati i gubiti noći jer ne želite da se misli da lako odustajete?
  • Ježite se od svog posla, pa dajete otkaz bez razmišljanja i pokrećete mali biznis. Nakon nekoliko mjeseci, stvari ne idu kako ste očekivali, a vaš bankovni račun je prazan. Imate obitelj za koju se brinete, ali ste predani svom biznisu. Povratak na staro radno mjesto možda je pitanje ponosa, ali možete istodobno razvijati i svoj biznis, nadajući se još jednoj prilici.
  • Vaš biznis cvate zbog prodaje određenog proizvoda za skidanje kilograma koji očito gubi snagu na tržištu zdravih dodataka. Shvaćate li da se bliži kraj i mijenjate smjer, ili ste predani tom proizvodu zbog osobne opsesije? Ako vam je prije pet godina promijenio život, možda bude teško odustati.

Svaki od tih scenarija je izazov za sebe, ali pametna stvar je odustajanje. Ako jednom odustanete, ne znači da ćete uvijek odustati. Ponekad je propali biznis ili loše iskustvo u radu potrebno kako bismo vidjeli širu sliku i povratili fokus. Češće da nego ne, ono što se moralo dogoditi vratit će vam se u život.

(Prilagođeno s bloga The Simple Dollar)