SHARE

Svi imamo takve prijatelje – na Facebooku, Instagramu ili Twitteru – kojima životi izgledaju kao iz luksuznog magazina.

Ona posta fotografije svježeg cvijeća na svom radnom stolu barem jednom tjedno, primamljive obroke iz restorana i savršeno manikirane prstiće u sandalama od 2000 kuna. Vjerojatno i ide na balet kao dio svoje rutine tjelovježbe, a uspijeva i nositi beretku preko svoje savršene kose.

Ona ima i mračnu tajnu: taj stilizirani, namješteni život koji vidimo kroz fotografije na društvenim mrežama je košta kao svetog Petra kajgana.

Pročitajte ovu financijsku ispovjest popularne zvijezde Instagrama, koju je životni stil bacio u dugove. Vidim mnogo vlasnica malih biznisa u mojoj branši, koje promoviraju svoj savršeni način života na društvenim medijima kao svoj brend – ali ova djevojka je trošila stotine dolara mjesečno, a da od toga nije imala nikakvu zaradu.

Lako je osuditi ju, ali pretpostavljam da je većina nas potrošila novac koji nismo imali ili  nismo htjeli potrošiti kako bi se nosili s očekivanjima u nekom aspektu života.

Cijena nošenja s očekivanjima

Možda ne objavljujete fotografije svog savršenog života na Instagramu ili Facebooku, ali jeste li ikad kupili novu odjeću za zabavu, priuštili si skupo vino i grickalice kad ste pozvali prijatelje ili pokušali skupim cipelama impresionirati ljude na poslu?

Ja sam, iako sam financijska savjetnica po zanimanju, upala u tu zamku. Kad sam radila u jednoj privatnoj tvrtki, svi kolege su vozili lijepe aute kao znak svog financijskog uspjeha. Kupila sam sličan auto, iako ga uopće nisam željela. Ali sam željela da oni znaju koliko sam uspješna.

Društvene mreže stvarno mogu podići razinu igre usporedbi. Kad vidite prijatelje kako postaju fotografije svojih savršenih života, poželite se pridružiti zabavi – bilo da ispijaju koktele u skupom restoranu, ili putuju u Italiju.

A što ako već jeste jedan od onih koji odaju sliku savršenog životnog stila? Što kad to prelazi vaše financijske mogućnosti? Postoji određeni pritisak, nakon što ste stvorili javnu personu, da nastavite s održavanjem dojma. Čak i slavne osobe osjećaju taj pritisa. Reper 50 Cent priznao je na sudu da je lažirao snimke ekstravagantnog životnog stila kako bi održao dojam na društvenim mrežama.

5 načina za prestanak rasipanja novca na društvene mreže

    1. Odmaknite se od računala. (Ili mobitela. Ili tableta.) Odmor od društvenih mreža pomoći će vam da se vratite u perspektivu. Odlučite li apstinirati dan, tjedan, mjesec ili dulje, otkrit ćete da se bolje fokusirate na život koji se zaista događa oko vas, te da ne morate brinuti o tome hoćete li okinuti savršenu fotku.
    2. Obrišite prijatelje, odlajkajte stranice i pročistite svoj feed. Svi imamo svoje okidače. Ako vas postovi određene osobe pretvore u zavidno čudovište, morate se odreći praćenja te osobe na neko vrijeme. Isto vrijedi za sve medije koji negativno utječu na vašu potrošnju, bez obzira je li riječ o modnim magazinima ili kulinarskim emisijama koje vas tjeraju da kupite najnoviju kuhinjsku spravicu.
    3. Nije sve onakvo kakvo izgleda – upamtite to. Ako vas nečiji postovi potiču na ljubomoru i zavist, podsjetite da se iza tog malog djelića digitalne magije sigurno krije mnogo promišljene pripreme. Je li to snimka jedinog urednog kuta u nečijem domu, zdravog obroka iz kojeg je kao slučajno izostavljena i čokoladica, ili skupi proizvod plaćen tuđim novcima, nikad ne znate što je stvarnost, a što je samo trik.
    4. Usmjerite se na svoje ciljeve. Je li vam još jedan lajk na Facebooku važniji od kupovine doma ili mogućnosti umirovljenja prije nego napunite 90? Pokušajte staviti stvari u perspektivu. Ponekad je teško usmjeriti se na dugoročne ciljeve kad vas zove trenutačno iskušenje, ali pomaže kad su ti ciljevi jasni.
    5. Vježbajte svjesno trošenje. Svi ovi savjeti su beskorisni, ako ste na prestrogom budžetu i luđački čeznete za time da učinite nešto što će vas zadovoljiti. Umjesto da se odreknete svih troškova, zadržite onaj jedan koji vam daje najveće zadovoljstvo. I onda napunite Instagram slikama te jedne stvari. Postanite poznati po svojim fantastičnim fotografijama jednog aspekta života koji vas veseli.

Kakvo je vaše iskustvo? Jeste li ikad nešto kupili ili platili jer ste “uređivali” svoj online životni stil, pa kasnije zažalili?

(prilagođeno s bloga Creative Money)

1 KOMENTAR

Comments are closed.