SHARE

Znanstvena istraživanja kažu da je najbolji put do životne promjene stvaranje novih rutina, i ustrajanje u njima dok ne pređu u naviku.

Kako bi osigurali usvajanje novih ponašanja, trebamo se nagraditi. Kad smo motivirani, lakše ćemo ponavljati određeno djelovanje, dok ne postane dijelom nas samih.

Za razvijanje navika ljudima treba u prosjeku 66 dana. Postoje razni učinkoviti načini za stvaranje navika, a svatko mora odabrati onaj koji mu najviše odgovara.

I vi možete promijeniti život. Evo 12 korisnih savjeta koji vam pomažu na putu do sreće:

1. Tražite svrhu u svemu što radite

Svrha ljudima daje značaj. Kad imate svrhu, i vjerujete da možete promijeniti svijet na bolje, bit ćete motiviraniji, i ostvarivat ćete puno više.

2. Prestanite slušati amigdalu

Amigdala, bademasti dio u sredini vašeg mozga, zadužen je među ostalim i za vašu sigurnost. Ali ponekad vas priječi da poduzmete hrabre korake i krenete u život samouvjereno. Sljedeći put kad se nečega budete bojali, svejedno to napravite – budite svjesni da je strah samo stvorila amigdala, koja radi svoj posao.

3. Razvijajte vrhunske odnose s ljudima

Često mislimo da se odnosi održavaju magično, ali u biti zahtijevaju puno vremena i truda. Na njih gledajte kao na investiciju koja se povećava što više u nju ulažete strpljenja, brige, i poštovanja.

4. Izgradite mentalnu snagu

Kako? Zaustavite se svaki put kad se uhvatite da krivite druge ljude, kad sve shvaćate preozbiljno, ili kad se prepustite distrakcijama. Prestanite kriviti prošlost ili vanjske faktore. Vaš život je posljedica VAŠIH odluka.

5. Naučite slušati

Učinkovita komunikacija jedna je od ključnih stvari na koju morate obratiti pozornost želite li razviti čvrstoću i uravnoteženost u životu. Ona je osnova na kojoj gradimo život, omogućuje nam da razumijemo druge, i da oni razumiju nas. A slušanje je najvažnija stvar u komunikaciji – i jedna od najbitnijih vještina općenito.

6. Pomozite drugima

Jedan od najučinkovitijih lijekova protiv stresa je izlazak iz vlastitih misli, a najbolji način za to je putem pomaganja drugima. Nećete se toliko brinuti svojim mislima ako pomažete drugima.

7. Možete promijeniti život – postavljajte prava pitanja

Znatiželja je jedna od najvažnijih stvari u životu. Zanimanje za ljude možete povećati svoju mrežu kontakata (pogotovo poslovnih). Uđite u interakciju s drugima i izvucite najbolje iz njih pravim pitanjima. Naučit ćete nevjerojatne stvari, i razvit ćete reputaciju dobrog komunikatora.

8. Ostavite vremena za sebe

Ovo je nekima lako ostvariti, nekima teže, ali za sretan i produktivan život nužno je odvojiti vremena za sebe . Nedostatak privatnosti uzrokuje nezadovoljstvo; pronađite vremena za samoću.

9. Vodite dnevnik zahvalnosti

Zahvalne misli pomažu odbiti pesimizam i brigu. Brojne studije su povezale zahvalnost s povećanom srećom, zadovoljstvom i optimizmom. Možda će vam čak pomoći i da bolje spavate.

10. Usudite se ponekad riskirati

Rizik je često strašan, ali u životu ćemo više žaliti za stvarima koje nismo napravili, nego onima koje jesmo. Krenite s malim rizicima, koji su povezani za nešto što je vama značajno.

11. Naučite nešto novo

Možete promijeniti život – naučite nešto novo iz bilo kojeg područja, bez obzira bilo to jednostavno ili komplicirano. Učenje novih stvari obnavlja moždane stanice, i daje vam osjećaj kompetentnosti.

12. Uredite vaše radno mjesto

Vaše okruženje ima ogroman utjecaj na vašu učinkovitost i produktivnost. Radili od doma ili u uredu, potrudite se podesiti okruženje vašim zadacima, i svakako pazite da vam je ugodno.

Promjenom navika možete promijeniti život.

(prilagođeno s LinkedIn-a)