SHARE

 

Poslovna tajna informacija je koju poslodavac definira općim aktom, a njezina povreda temelj je za izvanredni otkaz. Međutim, na poslu se često susrećemo s informacijama koje ne spadaju u ovu kategoriju, ali su nam rečene u povjerenju. Koliko znamo čuvati takve tajne, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1400 ispitanika.

Čak 71% ispitanika kaže da povjerljivu informaciju drže za sebe. “Šutnja je zlato”, kaže većina ovih ispitanika te smatraju da “ukazano povjerenje puno znači i ne smije ga se iznevjeriti”.

“Čuvanje poslovnih povjerljivih informacija je zakonska i moralna obaveza svakog zaposlenika”, smatra jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica dodaje: “Sumnjam da meni povjerljiva informacija može nekome pomoći da bolje napravi posao, već ‘samo za dobar trač’. Takvim aktivnostima se do sada nisam bavila pa nemam niti namjeru.”

Povjerljivu informaciju 11% ispitanika povjerava članu obitelji/prijatelju, najčešće partneru.

“Volim prokomentirati s osobom koja nije uključena u moj posao, ali znam da će mi zbog osobnog odnosa dati dobronamjeran savjet kako mogu postupiti kada je u tvrtki prisutna neka promjena ili problem”, kaže jedan ispitanik.

Kolegi od povjerenja ovakvu vrstu informacije povjerit će 10% ispitanika. Ispitanici kažu da to rade kada žele “ispitati drugo mišljenje jer nisu sigurni što napraviti s informacijom” ili ako smatraju da povjerljiva informacija “utječe na egzistenciju kolege”.

“Kažem izričito osobi od povjerenja, a nešto zadržim za sebe, ovisi o vrsti informacije”, pojašnjava jedan ispitanik, a drugi dodaje:”Povjerim se nadređenima, ukoliko smatram da je informacija bitnog karaktera”.

Svega 5% ispitanika tvrdi da nikada nisu bili u situaciji da moraju čuvati povjerljivu informaciju na poslu. Tako jedan od njih kaže da “ne radi na važnoj poziciji” pa ga povjerljive informacije zaobilaze, dok drugi dodaje da “lopata nije ništa povjerljivo”.

Najmanje ispitanika, svega njih 3%, priznaje da ne mogu izdržati pa izbrbljaju informaciju koja im je rečena u povjerenju.

“Jednostavno sam brbljava osoba”, priznaje jedan od ispitanika, dok drugi svoju brbljavost opravdava stavom: “Vjerujem u slobodan svijet bez tajni!”