SHARE

Jeste li se ikad zatekli da subotom prijepodne bezglavo šetate od trgovine do trgovine kako bi pronašli neku zanimljivu stvar, i potom potrošili previše novca na stvar koja vam nije ni trebala?

Šoping manija je zahvatila i Hrvatsku, o čemu svjedoči nedavni red i sprint na Cvjetnom trgu. Ne trebamo osuđivati te ljude, svi ponekad trošimo novac na bespotrebne stvari. Ali što bi se dogodilo kad bi prestali? Ovih 5 stvari:

1. Poboljšat ćete odnose s bliskim osobama

Prestankom kupovanja bespotrebnih stvari prije svega ćete umanjiti stres. Osim toga, imat ćete više vremena za provoditi s obitelji i prijateljima, rjeđe ćete se svađati, i vaši odnosi će postati puno bolji.

Zamislite slobodu koju vam donosi ušteđen novac: moći ćete češće izlaziti s partnerom na večeru, putovati s obitelji i prijateljima, i sve to bez da ulazite u dug. Smanjenje potrošnje je gotovo najbolji način uštede.

2. Vaš štedni račun će porasti kad prestanete kupovati bespotrebne stvari

Vrhunski je osjećaj biti siguran i opušten kad su financije u pitanju. Ali bolja kontrola nad sredstvima ne dolazi preko noći. Prvo morate ukrotiti vlastiti nagon za trošenjem. Možda se pitate zašto uopće štedjeti novac kojeg ste krvavo zaradili; zašto u njemu ne uživati? Zato što ćete tako moći postići bitnije i dublje životne ciljeve, a imat ćete i novac za nepredviđene situacije. Možda vam se pokvari auto, možda dobijete otkaz, ili vam se netko iz obitelji ozbiljno razboli. Život je nepredvidiv.

3. Imat ćete više novca za ulaganje

Da, dobro ste čuli! Možda nemate dovoljno znanja i iskustva za ulaganje u dionice ili fondove, ali postoje i druge stvari u koje možete uložiti novac: pokretanje biznisa, dodatno obrazovanje, ili nekretnine. Ponekad je najbolje uložiti u sebe. Možete stječi dodatne vještine na raznim učilištima, radionicama, seminarima. A i kupovinom dobre knjige možete se dobro obrazovati. Ako nemate ideju za biznis, možete čak i svoj hobi pretvoriti u dodatnu zaradu.

4. Više ćete cijeniti život

Kad prestanete kupovati bespotrebne stvari naučit ćete cijeniti stvari koje nemaju veze s novcem. Sreća nije u materijalnim stvarima. Puno lijepih stvari u životu su besplatne. Što je s plažom, planinom, šumom? Otiđite na piknik s obitelji do obližnje gore. Tamo je puno svježeg zraka, i prostora za razne igre. Te aktivnost vas povezuju s bližnjima, a troškovi su minimalni: gorivo i užina.
Možda vi volite more, i skupljati prazne školjke. Otiđite s djecom i supružnicima na plažu i napravite ukrase za božićno drvce od školjki ili praznih ježevih kućica.

5. Bolje ćete se osjećati u svojoj koži

Kad prestanete kupovati bespotrebne stvari osjećat ćete se bolje, i na život ćete gledati novim očima. Nećete više biti rob impulzivnog kupovanja. Umanjit ćete stres jer znate da više ne morate raditi za kupovanje stvari koje vam nisu potrebne. Vaše navike više neće smetati vašim odnosima. Nećete posuđivati novac od prijatelja krajem mjeseca i tako ulaziti u dugove, i ugrožavati dragocjene veze.

Zaključak

Današnje kapitalističko društvo nas potiče da trošimo, i to je u redu: potrošnja i razmjena dobara dovode do ekonomskog napretka. Ali vi ne morate postati žrtva kupovanja bespotrebnih stvari. Ako imate obitelj, onda vam vrlo vjerojatno treba automobil, ali ne morate kupiti luksuzni automobil. Treba vam hrana, ali ne trebate se prečesto častiti biftekom, janjetom, kavijarom, zubacem, i bajaderama kako bi preživjeli. Da, treba vam i odjeća, ali je li vam uistinu potreban brendirani komad odjeće koji košta jednako kao petodnevno putovanje u drugu zemlju? Ponekad ljudi nesvjesno (ili svjesno) kupuju stvari kako bi zadivili druge, a to je uistinu nebitno.

(prilagošeno s LifeHacka)