SHARE

Jeste li ikad imali osjećaj da neki projekt nema kraja? Da nekim zadacima , unatoč činjenici da su zapisani na vašu to-do listu ili raspored, nikad ne posvetite potrebnu pažnju? Zašto takve stvari nikad ne dovršavamo? Što nas koči? Kako se izvući i krenuti dalje?

Izgleda da postoji više faktora zbog kojih odugovlačimo izvršavanje zadataka. Srećom, za svaki postoji i lijek kojeg možete iskoristiti odmah.

Sve je na vama

Lako je kriviti druge za svoje neuspjehe. Druge osobe nam kradu dragocjeno vrijeme i koncentraciju koju bi trebali usmjeriti na projekt.

Ovakvo razmišljanje će vas dodatno zakočiti. Ako je projekt osoban, jedino ga vi možete izvršiti. U zajedničkim projektima, preuzmite kormilo i krenite. Uvijek postoji jedan dio projekta na kojem možete raditi, čak i kad su drugi dijelovi blokirani. Na njima radite odmah.

1. Budite svjesni vlastitih granica

Svi smo ljudi. Imamo ograničenja. Nije realno niti praktično posvetiti se svim projektima u isto vrijeme. Ako si zadamo previše stvari stvorit ćemo bespotrebni stres, a projekte ćemo odgađati. Ne možemo žonglirati s previše loptica.

Kad radite na više projekata, morate svakom posvetiti određeno vrijeme, i staviti realne vremenske okvire. Ponekad je teško stati raditi na nečemu kad uđete u ritam, ali je nužno kako bi napredovali u svakom od njih.

Ako vam stalno padaju zanimljive ideje na pamet, zapišite ih, i stavite u dnevnik kako bi ih kasnije razradili. Barem jednom mjesečno pogledajte te projekte; tako ćete bolje moći procijeniti koje su ideje vrijedne vašeg vremena, a koje su bile bezvezne.

2. Nikad nemojte zaboraviti vlastite ciljeve.

U životu se često dogodi da nam projekti koji su se činili vrlo uzbudljivima postanu dosadni i monotoni. Tad je pravo vrijeme da zastanete i promislite. Zabilježite koliko ste posla obavili. Tako ćete znati jeste li napredovali ili ne. Procjena napretka će vam razjasniti koliko vam je projekt uistinu bitan.

Dobar tehnika je i napraviti “kako bi” plan. Ovaj pristup je osmislio Patt Flynn da bi projektima dao značaj. Koncept je jednostavan – započnite sa sažetkom koji opisuje projekt. Primjerice ako pišete knjigu, vaš “kako bi” plan može započeti s “napišite knjigu o vampirima”. Sljedeći korak je najbitniji – dodajte riječi “kako bi”. Rečenicu nadopunite s dva razloga: jednim koji se odnosi na onoga kome posvećujete projekt, i drugim koji se odnosi na vas. U primjeru knjige o vampirima, rečenica bi izgledala ovako:

“Napiši knjigu o vampirima kako bi prestrašio čitatelja, i kako bi pronašao izdavača za knjigu.”

Ovo isprintajte u velikom fontu i zalijepite na zid kojeg često vidite. Takva će vas rečenica podsjećati zašto ste započeli projekt, i inspirirat će vas da ustrajete.

3. Kako se izvući i krenuti dalje? Stvorite sliku završetka

Sigurno ste se barem nekoliko puta ovako osjećali: rok za izvršenje bitnog projekta je blizu, za samo par dana; puls vam se ubrzava i osjećate pritisak, i potom se bacite sa stopostotnom predanošću kako bi stigli izvršiti zadatak. I najčešće uspijete.

Iskoristite sličan, ali manje stresan pristup kako bi izbjegli zastoje kod dužih projekata. Izaberite realističan datum kad smatrate da bi projekt trebao biti dovršen. Na ovo mogu utjecati i vanjski faktori, poput mjeseca u godini. Kad dobro razmislite koliko bi vam projekt trebao vremena oduzeti, odaberite točan datum. Zaokružite ga na kalendaru.

Sad kada imate konačan rok, dodajte i manje korake, koje ćete označiti u kalendaru drugom bojom. Potom možete još više razložiti projekt na male, diskretne zadatke. Ali njih nemojte dodavati u kalendar, jer bi vam eventualni promašaj mogao uzrokovati stres.

Sad se bacite na rješavanje zadataka. Svaki rok donosi stres, a to mnoge ljude motivira da poduzimaju akciju. Nakon ostvarenja zadatka po zadanom roku, slavite. Neka vam te male pobjede budu gorivo kako bi ušli u ritam.

4. Naučite kada stati

Nekim stvarima jednostavno nije suđeno da se ostvare. Projekt koji vam se činio potencijalno vrhunskim, možda ispadne banalan. Događa se.

Iz svakog poraza se može nešto naučiti. Sjetite se jednostavne izreke: “zakažite rano”. Možda zvuči negativno i depresivno, ali nije. Bit je da ne dozvolite projektima koji su očito negativni za vaš život, osobnost i odnose, da se nastave – trebate ih obustaviti čim prije. Kad projekt krene u smjeru u kojem nikako niste očekivali da će ići, morate razmotriti trebate li ga nastavljati.

Stvorite ograničenja za projekt. Osim vremenskog, možete dodati i financijsko ograničenje. Ako projekt uporno bježi izvan tih okvira, obustavite ga. Nema smisla da projekt “košta” više negošto može donijeti.

5. Osjećajte se pobjedonosno

Vizualizacija je moćna stvar. Može stvoriti snove, usaditi strah, i inspirirati nas na djelovanje. Kad zapnete u projektu, odmaknite se od njega, i promislite. Meditacija vam možda zvuči kompliciranom, ali ne mora biti. Pronađite mjesto u tišini, i zatvorite oči. Fokusirajte se na projekt. Ne dopustite da vam sitni detalji blokiraju viziju. Zamislite se na kraju projekta, na dan kad ste ga dovršili. Zabilježite svoje osjećaje.

Možete ići i korak dalje. Zamislite se mjesec, ili čak godinu dana nakon izvršenja projekta. Kako je utjecao na vaš život, vaše odnose, i karijeru? Koji je utjecaj projekt imao na ljude oko vas, i još važnije, na ljude koji se koriste rezultatima tog projekta?

Takve misli mogu vam stvoriti moćne slike, i izazvati snažne osjećaje. Nakon što je pozitivost ušla u vas, otvorite oči. Zapišite što ste iskusili, kako ste se osjećali tad, i kako se osjećate nakon vizualizacije.

Zaključak

Ovih pet jednostavnih trikova mogu vam pomoći da nastavite projekt. Termin “projekt” koristio sam kako bi opisao bilo koji pothvat koji zahtijeva više zadataka. Može biti riječ o planiranju vjenčanja, polaganju bitnog kolegija na fakultetu, ili razvijanju inovativne aplikacije. Bez obzira u kojem području djelatnosti bili, svima nam ponekad trebaju podsjetnici zašto nešto radimo, i lagana motivacija da krenemo u pravom smjeru. Nadam se da su vas ovi savjeti inspirirali, ili barem potaknuli da promislite o svojim motivima.

(prilagođeno s cloduproductivity)