SHARE

Pitanje: Recimo da imam slobodan vikend. Je li mi bolje da ga provedem zarađujući novac, ili štedeći? Znam da to ovisi o opcijama koje su mi dostupne, ali koji od ta dva aspekta je važniji?

To zaista ima najviše veze s vašom osobnom situacijom. Jeste li trenutno financijski na dobrom putu, ili vas dugovi utapaju? Kakva vam je karijera? Koje vještine imate? Koliko stvari možete lako dohvatiti, kad je o štedljivosti riječ? Je li ovo neuobičajen vikend za vas, ili imate često slobodne subote?

Prođimo kroz neka od ovih pitanja.

Stanje vaših financija

Jedno jednostavno pravilo ključno je za povezivanje vaših financija i izbora između štedljivosti i prihoda.

Što je vaše financijsko stanje ugroženije, to više morate kao prioritet uzeti štedljivost.

Razlog za to je veoma jednostavan. Štedljivost ima veliku prednost – brzinu. Možete provesti vikend baviti se štedljivošću i osjetiti financijske dobrobiti veoma brzo. Ponekad ćete ih osjetiti odmah. U drugim prilikama, postat će očite za nekoliko dana. Uvijek najkasnije za nekoliko tjedana.

Problem s jačanjem prihodovne strane ulaganjem svog vremena je što ne ide tako brzo. Ako provedete vikend na zadacima s ciljem veće zarade, većina stvari kojima ćete se baviti neće vam staviti novce u džep istog trenutka. Umjesto toga, postavit će vas u bolju poziciju za zarađivanje više novca na dugi rok. Čak i ako odradite neke stvari na kojima izravno zarađujete će vam često biti isplaćene tek kasnije.

Dakle, ako vam je financijsko stanje zaista ugroženo, morate odabrati zadatke koji donose rezultate odmah, a to je štedljivost. Provedite vikende tražeći načine da smanjite svoje nadolazeće troškove pripremom hrane unaprijed, pažljivim planiranjem obroka, povećavanjem energetske efikasnosti vašeg doma i slično.

Ako vam je financijsko stanje manje očajno, možete posvetiti višak vremena aktivnostima kojima ćete više zaraditi. Stvari poput dodatnog posla mogu se izravno pretvoriti u gotovinu, dok obrazovanje i učenje novih vještina poput poduzetništva rade na veoma dugi rok, ali mogu donijeti velike dobrobiti.

Status karijere

Još jedna stvar koju morate razmotriti je trenutno stanje vaše karijere.

Čim više opcija vam je otvoreno za napredovanje, tim više se isplati trošiti vikende na pripreme za zarađivanje više novca.

Također, čim više želite promijeniti karijeru, tim se više isplati trošiti vikende na otkrivanje novih puteva do zarade.

S druge strane, ako ste zadovoljni svojim poslom, a ne vidite u njemu puno potencijala za napredovanje, bolje je trošiti vrijeme na štedljivost.

Osobno mi je 2006. trebao novi put do prihoda. Iako su mi se sviđali neki aspekti posla, bilo mi je jasno da ne mogu napredovati. Stoga sam posvetio mnogo svog slobodnog vremena izgradnji bloga The Simple Dollar.

Danas uživam u poslu. Volim redovitost i relativnu slobodu koju mi daje. Mogao bih “napredovati” kad bih više pisao, ali sam sretan stvarima kakve jesu sada. Stoga ću se radije posvetiti projektima putem kojih štedim.

Vještine

Još jedna stvar koju vrijedi razmotriti: otvaraju li vam vaše vještine mogućnost zarade na drugom području. To jako ovisi o tome koji je vaš trenutni posao i kakve vještine posjedujete.

Jeste li u situaciji u kojoj vam vještine ne otvaraju puno novih vrata? Ili imate vještine zbog kojih vam je lako pronaći novi posao?

Evo još jednog načina kako to procijeniti. Zamislite da sutra dobijete otkaz. Bi li s vašim vještinama i biografijom pronašli novi, pristojno plaćen, posao u roku od šezdeset dana? Ili biste bili u problemu i morali brzo prihvatiti slabiji posao?

Čim boljim vještinama raspolažete, tim bolje opcije za zaradu imate pred sobom. Imate bolje prilike za zapošljavanje i za povremene poslove. S druge strane, čim su vam vještine slabije, tim je i vaša situacija ranjivija.

Da to prevedemo: ako bi vas gubitak radnog mjesta stavio u situaciju u kojoj ne biste lako pronašli novi posao, morate trošiti slobodno vrijeme na stjecanje vještina koje će vas učiniti zapošljivijima. S druge strane, ako imate vještine zbog kojih ćete lako pronaći posao, pod manjim ste pritiskom da svoje slobodno vrijeme trošite na učenje.

Mnogo toga je povezano s vašim trenutnim poslom. Radite li nešto što izgrađuje vještine koje su drugima korisne? Ako je odgovor da, onda vjerojatno imate i manji poticaj za učenje. Ako je odgovor ne, krenite s izgradnjom vještina.

Lako dohvatljivi plodovi štedljivosti

Još jedan čimbenik je važan kad promatrate svoje dosadašnje pokušaje štedljivosti

Jeste li riješili očitije stvari na kojima možete uštediti mnogo novca?

Je li vaš do dobro izoliran, imate li ugrađene LED žarulje, jeste li pokušali zamijeniti kreditnu karticom onom na kojoj je niža kamata, jeste li potražili jeftinije osiguranje i telekomunikacijske usluge, radite li obroke za cijeli tjedan unaprijed i tako redom? To su stvari koje se uvijek pojavljuju na raznim listama, a razlog je taj što se na njima zaista može mnogo uštediti.

S druge strane, ako ste riješili ove lako dohvatljive stvari, onda projekti na području štedljivosti polako postaju sve zahtjevniji što se utroška energije i vremena tiče. Ako već imate pun zamrzivač obroka, dom vam je izoliran, imate najjeftiniju mobilnu tarifu, LED žarulje u svim grlima, riješili ste se dugova na kreditnoj kartici, bit će vam teže pronaći sljedeću stvar na kojoj uštediti nego drugima.

Drugim riječima, ako se zaista mučite da pronađete na čemu uštediti, vrijeme je da se okrenete zarađivanju novca. Ako je pred vama mnogo očitih projekata za štednju, riješite prvo njih, i dobit ćete dobar povrat na uloženo vrijeme i energiju.

Stanje vašeg slobodnog vremena

Želite još malo razmišljati? Jedan važan čimbenik je priroda tog slobodnog vikenda koji imate.

Ako inače imate mnogo vremena vikendima, upustite se u razvoj dodatnog posla, ili stjecanje nove kvalifikacije, ili neki drugi dugoročni plan za povećanje prihoda. Ako je vrijeme koje imate na raspolaganju neuobičajena pojava, štedljivost je bolji izbor.

Razlog je konzistentnost. Mnogi putevi do većih prihoda traže dugoročno ulaganje vremena. Lansiranje malog biznisa? Ustrajan napor. Stjecanje nove diplome? Ustrajan napor. Izgradnja novih vještina? Ustrajan napor. Ne možete ostvariti ove stvari na način da tu i tamo uložite jedno poslijepodne.

S druge strane, mnogi štedljivi zadaci su jednokratne prirode. Možete ih obaviti jednom, i ušteda traje dugo. Ne morate ponovno izolirati svoj dom koji je već izoliran, ili pronalaziti kreditne kartice s povoljnijim kamatama. Možete ih obaviti jednom i uživati u dobrobitima.

Ako konstantno imate dovoljno slobodnog vremena, ima smisla truditi se za podizanje razine prihoda. Ako je to manje konzistentno, bolje je riješiti jednokratne zadatke za štedljivost poput kuhanja obroka za cijeli tjedan.

Zaključak

Neka vas ne iznenadi činjenica da ima dovoljno mjesta i za štednju i za povećanje prihoda u vašem životu. Ne vjerujem da je štedljivost besmislena, niti da je veća zarada neostvariva. Obje strategije su korisne je doprinose velikom cilju osobnih financija – manjoj potrošnji, većoj zaradi.

Većinu ljudi će neke od ovih točaka potaknuti na štedljivost, a druge na zarađivanje. To je normalno, ali ne rješava dilemu.

U mojim očima, sve se svodi na tri ključna pitanja. Prvo: jeste li u zaista opasnoj financijskoj situaciji? Drugo, je li vaše slobodno vrijeme neredovito? Treće: ima li još neriješenih lako ostvarivih ušteda koje biste mogli postići u svom slobodnom vremenu? Ako ste odgovorili da na barem dva od ovih pitanja, vjerojatno je za vas put štednje. Ako ste odgovorili da na samo jedno od pitanja, razmislite o povećanju prihoda.

Koji god put da odaberete, sretno. Ozbiljan pristup poboljšanju vašeg financijskog stanja je uvijek dobra stvar, bez obzira svodi li se na rezanje troškova ili podizanje prihoda.

(preuzeto s The Simple Dollara)