SHARE

Ne postoji vodič za produktivnost koji će riješiti problem s kojim se većina nas svakodnevno suočava.

Isti sam kao i vi. Ovo su zapreke na koje nailazim:

 1. Odrađujem zadatke koje me čine zaposlenima, umjesto važnih zadataka
 2. Predajem se distrakcijama, umjesto da radim teške zadatke.
 3. Umoran sam i ne da mi se započeti zahtjevne zadatke.

Te tri točke ustvari obuhvaćaju jedan problem: kad imate važne ali teške zadatke za obaviti, predajete se distrakcijama, radite druge stvari ili se zezate jer nemate  energije za prave stvari.

Bavim se time svakog dana, i ne uspijevam uvijek riješiti taj problem. Ali što kad bismo mogli shvatiti kako taj mehanizam funkcionira? Postali bismo gospodari svemira.

Trening zastajanja

U stvarnosti se konstantno suočavamo s problemom bježanja od neugode, ali to najčešće ne uočavamo. Stoga je meditacija tako dobro polje za uvježbavanje uma – sjedite i nemate ništa drugo za raditi, osim uočavanja kako um bježi od neugode aktualnog trenutka. Opet i opet iznova. S vremenom, naučite kako raditi s time.

Predlažem da pristupite svojim važnim zadacima kao nekoj vrsti meditacijskog treninga, kako bi se naučili suočiti s neugodom koja se javlja:

 1. Odaberite jedan važan zadatak koji danas morate obaviti.
 2. Raščistite prostor pred sobom. Zatvorite internetski preglednik, ili sve tabove osim onog u kojem trebate obaviti zadatak. Isključite telefon, uklonite sve drugo sa stola i usmjerite se na zadatak.
 3. Sjednite i radite na svom zadatku.
 4. Uočite kako vaš um pokušava pobjeći.

Sad je vrijeme za “trening zastajanja”. Umjesto za pobjegnete od neugode, zastanite. Udahnite. Obratite svoju pozornost na neugodu – možda je to strah, frustracija, nesigurnost, sumnja u sebe, umor. Riješite se priče koju sebi pričate o toj neugodi, i promotrite kako ju osjećate u tijelu, fizički. Gdje se osjećaj neugode nalazi? Kakve ima osobine?

Uočit ćete da sama neugoda nije toliko loš osjećaj, iako iz navike bježite od nje. To je samo energija. Nije sama po sebi dobra ili loša, samo energija u vašem tijelu, koju inače ne želite pa je normalno osuđujete kao “lošu”.

Iskušajte ovaj trening zastajanja na sebi. Neće upaliti ako samo čitate o njemu, morate i raditi. Upoznajte ga, intimizirajte se s njime.

Nekonvencionalna produktivnost

Jednom kad počnete raditi sa svojom neugodom, vidjet ćete da to nije ništa posebno. Nikakav razlog za zabrinutost. Samo osjećaj, samo energija. Malo ćete se opustiti. Pokušajte razviti prijateljski stav prema njoj, umjesto da budete kritični prema sebi. Uočite, nasmješite se, dišite, budite nježni.

Kako pretvoriti tu, ni po čemu posebnu, stvar u produktivnost? Evo sustava koji možete iskušati:

 1. Postavite svoja tri najvažnija zadatak (NVZ-a) svakog jutra, prije nego počnete s radom. Popišite i nekoliko drugih “trebalo bi” zadataka nakon toga, ali fokusirajte se na NVZ-e prvo.
 2. Odaberite jedan NVZ, i raščistite prostor kako bi ga mogli obaviti. Učinite to prije nego pogledate svoje mailove.
 3. Odradite malo treninga zastajanja. Uočite kad želite pobjeći od zadatka, zastanite, istražite fizički osjećaj neugode, nježno, prijateljski i znatiželjno.
 4. Definirajte srce namjere. Kad se opustite u svoju neugodu, i shvatite da nije ništa posebno, definirajte namjeru iza tog zadatka – radite li to da poboljšate svoj život, da učinite nešto dobro za druge, da pomognete svijetu? Pronađite srce svoje namjere – u konačnici vjerojatno dolazi od ljubavi. Recite sami sebi, “Moja namjera za ovaj zadatak je ljubav za…” (cijeli svijet, nekog drugo, sebe).
 5. Radite s ljubavlju. Otvorite srce i radite taj zadatak s ljubavlju koja dolazi iz vaše namjere. Uočite kad se osjećate neugodno i želite se prebaciti na nešto drugo, opustite se, ponovite trening zastajanja, ako je potrebno, i krenite nanovo.
 6. Odmorite se. Svakih 10-15 minuta ustanite i prošetajte se. Istegnite se. Popijte vode. Provjerite kako se osjećate i kako vam ide. Onda se vratite zadatku ili odaberite drugi NVZ.

Nećete biti savršeni u ovome, pa ne očekujte savršenstvo. Samo radite na tome, nježno, i s praksom ćete biti sve bolji.